Verden

Amerikanske prester frykter forfølgelse for sin tro

USAs konservative kristne leser skriften på veggen og forstår tallenes tale. Derfor er årets valg så viktig for dem, snart har de ikke samme makt.

Pastor Scott Stinson i Saratoga, Wyoming, mener at mange konservative kristne nærmest instinktivt vender ryggen til ideer fra demokratene. Foto: Kagge, Gunnar

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

All statistikk tyder på at de konservative kristne er på vikende front, selv om det ikke virker sånn når man sykler gjennom bibelbeltet.

Men kirkelederne leser også statistikk, og de vet at deres evne til å påvirke valg svekkes. Derfor er de veldig opptatt av hvem som blir president neste år, og hva slags høyesterettsdommere landet får.

I tre måneder sykler Gunnar Kagge tvers over USA for å snakke med velgere og fortelle om opplevelsene sine. Vil du følge ham, så lik Sykkelgunnar på Facebook, eller følg med på denne siden.

– Jeg har aldri vært en «politisk» pastor, sier Scott Stinson i Saratoga Alliance Church.

Saratoga ligger i Wyoming, godt nord for bibelbeltet. Jeg var spent på om Scott allikevel deler oppfatning med sine kolleger lenger sør, og det gjør han langt på vei.

Scott er en varm og omsorgsfull person. Han åpner kirken for syklister som banker på, med beskjed om at alt i kjøleskapet er til vår disposisjon.

– Med alt som skjer i landet vårt nå, må kirken stå opp og markere hva vi mener, sier han.

«Alt» er ikke minst homosakens fremgang. Men også sekulariseringen generelt.

– Mange kristne verdier er truet, mener presten.

Sosialpolitikk mot verdipolitikk

Når jeg spør ham om det ikke er en kristen verdi å kjempe for de millioner av barn som mangler helseforsikring, nikker han.

Et av menighetsmedlemmene er lege og har akkurat vært i Washington DC for å fortelle politikerne om hvor dårlig det står til med helsestellet på den amerikanske landsbygda.

– For oss som kirke er det en fare at vi bare blir en del av den konservative siden i politikken. Jeg ser det. Men vi er vant med at Demokratene allierer seg med bevegelser som står for det motsatte av oss, derfor tror jeg mange kristne instinktivt vender ryggen til alt som kommer derfra, sier Scott.

Det gjelder ikke bare homobevegelsen, aborttilhengerne er også en del av denne alliansen.

– Landet er så delt at det er veldig vanskelig å vite hvordan vi skal klare å forenes om en bedre og mer rettferdig politikk, sier han.

De unge forsvinner

Innflytelsesrike The Atlantic hadde nylig en lang artikkel om hvordan de protestantiske kristne mister innflytelse, etter å ha vært den
sterkeste kraften i landets historie siden den europeiske innvandringen begynte. Mye skyldes endringer i befolkningssammensetningen, nye
innvandrergrupper har andre tradisjoner. Men det er også forandringer i den protestantiske bevegelsen, der særlig unge bryter med foreldrene både teologisk og politisk.

Tror han vil bli forfulgt

Pastor Tony Appuglies sitter på kontoret iført blå
hawaii-skjorte med fiskemotiv, dykkemaske og svømmeføtter. Den helt ferske pastoren i First Baptist Church i Kentucky-byen Sebree tar gjerne en prat. Antrekket skyldes feriebibelskole for barn, og temaet er dypdykk i skriften.

For menigheten i Sebree er syklister en misjonsmark, til stor glede for oss som tråkker gjennom landet.

Mange jeg snakker med, særlig pastorene, spør om hvordan tingenes tilstand er i Europa. For dem er etterkrigstidens sekularisering av europeisk kultur et skremmebilde de bruker for å mane menighetene til forbønn for eget land.

Her kan du se Aaron forklare hvordan han ser på politikk.

Frykter forfølgelse

Tony er redd for noe jeg synes er vanskelig å forstå. Men helt fra det vestlige Virginia til Wyoming har jeg møtt kristne som frykter
forfølgelse. En av dem var den 26 år gamle seniorpastoren Aaron Mansfield i en liten bygdekirke i Virginia.

– Pressgrupper gjør det vanskelig å stå for moralske prinsipper, sier Tony.

Aaron frykter det samme.

– Jeg venter å bli forfulgt for min tro i fremtiden, sier han.

Både Scott og Tony ser klare tegn til at «politisk korrekthet» gjør det umulig å stå for upopulære holdninger.

– Tenker du særlig på homofile og transkjønnede?

– Det også, jeg vil ikke at de skal diskrimineres, og kommer det noen med en slik legning til kirken, vil jeg selvsagt ønske dem velkommen. Men jeg vil også ha retten til å si fra om det jeg mener er moralsk forkastelige handlinger, sier Tony.

– Men å bli forfulgt for det?

– Ja, landet er så delt at det kan skje. Vi håpet at Barack Obama skulle forene landet, men han har skapt mer motsetninger enn noen gang.

I første omgang frykter han, og andre jeg har snakket med, at kirkenes skattefritak kan bli fjernet for trossamfunn som bryter med den liberale linjen. Dette har myndighetene gjort før, for å knekke rasisme. Tidlig på 1970-tallet ble det erkekonservative baptist-universitetet Bob Jones i South Carolina nektet skattefritak før det begynte å behandle svarte på samme linje som hvite. Universitetet reviderte teologien.

– Det der er fra før jeg ble født. Jeg tar selvsagt avstand fra rasisme, og den historien kjenner jeg ikke, sier Tony.

Theresa har hørt at Donald Trump har invitert Jesus inn i sitt hjerte, og det avgjør valget for henne. Sykkelgunnar | Facebook

Gud i politikken

For to år siden viste en undersøkelse fra Pew Research Centre at 80 prosent av amerikanerne mener at religionen svekkes som politisk
kraft. Omtrent 55 prosent mente at det er negativt.

Tony sliter med å forstå hva jeg mener når jeg peker på det som for meg er en åpenbar fare når man blander politikk og
religion.

- Er det ikke en fare for at dere rettferdiggjør de
politiske holdningene og kulturelle tradisjonene dere har, med at Gud vil det slik?

– Hvorfor det? Vi leser Bibelen og forsøker å forstå Hans ord og hva det betyr i dag.

- Men hvordan klarer man å skille mellom egne holdninger og Guds?

– Vi ber og forsøker å finne svar.

 1. Les også

  - Hillary Clinton burde hatt reklame for Goldman Sachs på drakten

Les mer om

 1. Sykkelgunnar tvers over USA

Sykkelgunnar tvers over USA

 1. VERDEN

  De bor langt ut i skogen. Ser Washington som fienden. Og forbereder seg på krig.

 2. VERDEN

  - Å stemme på Hillary er som å be om fire år til med Obama,
  det tåler vi ikke

 3. VERDEN

  Når folk forteller sine saftigste Clinton-rykter rundt leirbålet, har det ingen hensikt å argumentere imot

 4. VERDEN

  Der en katt er ordfører og politikk tabu

 5. VERDEN

  «Det virker som om de har valgt de to verste kandidatene i hele USA»