Verden

Terrororganiasasjonen IS hevder ekteparet støttet dem

Den mistenkte bak massedrapene i California onsdag, hadde kontakt med personer fra minst to militante organisasjoner, skriver amerikansk avis.

tabdbb49_doc6nesstjlbs31hakqd6xa-MRW3LLtSp_.jpg Foto: Alex Gallardo

 • Petter Winther
 • Ingrid Rogstad Lønrusten

Folk er i sjokk og sørger over det som skjedde i San Bernardino onsdag. Foto: Tom Tingle

På en pressekonferanse fredag kveld sa FBI at at de etterforsker skyteepisoden i San Bernardino som en terrorhandling. De tror imidlertid ikke at paret var del av noen terroristcelle.

Så langt har etterforskerne ikke funnet bevis for at ekteparet som sto bak er del av noen terrorcelle eller har hatt kontakt med terrororganisasjoner.

Men lørdag morgen skrev Los Angeles Times at den ene av de to mistenkte, Syed Rizwan Farook, skulle hatt kontakt med personer fra minst to militante organisasjoner.

Farook hadde blant annet kontakt med Nusrafronten i Syria, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, skriver avisen, som oppgir en tjenestemann i den amerikanske påtalemyndigheten i California som kilde.

I tillegg har terrororganiasjonen IS sagt på sin radiostasjon at ekteparet støttet dem, melder CNN.

Totalt 14 personer ble drept og 21 såret i det som er det dødeligste terroranslaget i USA siden 11. september 2001. I sikkerhetsloven defineres terror som trussel eller bruk av vold for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål. Det er også den verste massakren i USA siden

Sverget troskap på Facebook under angrepet

Meldingene om FBIs nye etterforskningsskritt kommer etter at det ble kjent at den 27 år gamle kvinnen som deltok i massakren, Tashfeen Malik, skal ha sverget troskap til den militante IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi på Facebook. Dette bekreftet også FBI, men amerikanske myndigheter vet fremdeles ikke hva som var motivet bak skyteepisoden.

Tashfeen Malik.

— Vi håper å finne svar på dette i digitale spor som de har etterlatt seg, uttalte FBI-sjef David Bowdich under pressekonferansen.Tashfeen Malik skal ha postet IS-støtten mens angrepet pågikk, fra en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget.

Ifølge representanten for Facebook, som ikke vil navngis fordi det strider mot selskapets regler, ble Facebook-meldingen oppdaget dagen etter skytingen. Meldingen ble da fjernet slik at den ble unntatt offentligheten, og innholdet ble rapportert til amerikanske påtalemyndigheter.

Advokater som representerer Farooks familie sa fredag at ingen familiemedlemmer hadde noen indikasjon på at han eller hans kone hadde ekstreme synspunkter.

Påstod at ekteparet var IS-sympatisører

Mediebyrået Aamaq, som har bånd til IS, melder torsdag at det var IS-sympatisører som sto bak massedrapene, ifølge NTB. Amerikansk politi tror imidlertid at ekteparet kun var inspirert av IS, og at terrorgruppen ikke var direkte involvert i handlingene, ifølge New York Times.

Den mistenkte mannen, 28 år gamle Syed Rizwan Farook, skal ha hatt kontakt med en person som er mistenkt for terrorplanlegging, men Farook selv har likevel ikke vært i FBIs søkelys.

— Det bekymrer meg selvsagt at han ikke var på radaren vår, men den mistenkte har ikke opptrådt på måter som kunne indikere at han planla noe som dette, sa FBI-sjef Bowdich.

tabdba73_doc6nesntkhed36z2e89g0-ob7ruli5Yl.jpg Foto: MARIO ANZUONI

Inviterte pressen inn

Fredag fikk pressen komme inn i hjemmet til det mistenkte ekteparet. Det var huseieren som slapp journalister inn etter at politiet var ferdig med sine undersøkelser.

Ifølge New York Times, som var på stedet, lå fortsatt førerkort, kredittkort og forsikringskortet til Farooks mor der, samt noen eksemplarer av koranen. Her var spor etter livet som ble levd før angrepet onsdag, tredemølle, en oppvaskkum full av skitne tallerkener, fryser full av mat og babyutstyr.

tabdbaeb_doc6nesq6jnwq019jvjv9g0-RHxHqzSUof.jpg Foto: MARIO ANZUONI

Drepte 14 personer, 21 såret

Det som skulle være en hyggelig julesammenkomst for kommunalt ansatte i byen San Bernardino i California, utviklet seg til et blodbad. Skyteepisoden som fant sted på et kongressenter onsdag formiddag, lokal tid, kostet 14 mennesker livet og skadet 21 mennesker.

Dette er førerkortbilde av den mistenkte Syad Farook.

Den mistenkte 28-åringen jobbet i den kommunale etaten som arrangerte julesammenkomsten. Han skal ha forlatt arrangementet tidlig og kommet tilbake sammen med kona. De var da tungt bevæpnet og kledd i stridslignende utstyr og begynte å skyte rundt seg.Det mistenkte ekteparet ble drept av politiet under en dramatisk biljakt og skuddveksling samme dag.

Se video av dramaet rett etter skyteepisoden:

Torsdag ble de 14 menneskene som mistet livet under masseskytingen navngitt i amerikanske medier. Ofrene var mellom 27 og 60 år gamle, og bodde alle i Sør-California. Mange av dem var kolleger av Farook.

 • Les mer om ofrene her: Disse døde i San Bernardino
  Blant de døde er en trebarnsmor som flyktet fra religiøs forfølgelse i Iran, en seksbarnsfar og en kvinne som var åtte år da hun og hennes mor forlot Vietnam for å få et bedre liv, skriver Los Angeles Times.

Nøye planlagt angrep

Politiet har funnet rørbomber og flere tusen skarpladede patroner i det mistenkte ekteparets leilighet, samt bombeutstyr og ammunisjon. Alle våpnene som ble brukt under angrepet skal ha vært kjøpt lovlig. Paret skal også ha destruert harddisker og annet elektronisk utstyr før de begynte angrepet onsdag, ifølge Reuters.

Les også:

Les også

Fant rørbomber hos mistenkte bak masseskyting - tror de kan ha planlagt nytt angrep

Ekteparet forlot sin seks måneder gamle datter hos Farooks mor før de begikk udåden og skal ha fortalt bestemoren at de hadde en legetime.

Syed Rizwan Farook var amerikansk statsborger og født i USA, mens Tashfeen Malik var pakistanskfødt. Hun skal ha bodd store deler av livet i Saudi-Arabia sammen med familien, men flyttet tilbake til Pakistan for fem-seks år siden for å studere farmasi. Hun skal ha fått permanent oppholdstillatelse i USA etter at hun giftet seg med Farook.

Tashfeen Maliks onkel, som bor i Pakistan, skal ha uttalt til amerikanske etterforskere at hans bror, som er Maliks far, skal ha blitt langt mer konservativ etter at han og familien flyttet til Saudi-Arabia, ifølge Reuters.

Skyteepisoden i San Bernardino er den blodigste i USA siden angrepet ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut i 2012.

 1. Les også

  Aftenposten mener: Et demokratisk problem for USA

 2. Les også

  - Har funnet mulig terrortilknytning

 3. Les også

  USA skjerper kontroll med besøkende

Relevante artikler

 1. VERDEN

  26 ble drept ved Sandy Hook. 20 av dem var barn. I USA er skyteepisoder dagligdags. Her er de verste.

 2. VERDEN

  Saipov planla massakren et helt år. FBI hevder de fleste angrep blir stanset ved å «trigge» terrorister.

 3. VERDEN

  Han ønsket å ta sitt eget liv. FBI prøvde i stedet å overtale ham til å bli terrorist.

 4. VERDEN

  Det er et helt år siden valget. Først nå trer omfanget av russernes massive innblanding ordentlig frem.

 5. VERDEN

  Terroristene følger IS-oppskrift

 6. VERDEN

  USAs liberale våpenpolitikk gjør selvradikalisering farligere