The New York Times krever cannabislegalisering i hele USA

Den amerikanske storavisen tar i bruk storsleggen på lederplass. De mener konsekvensene av forbudet er «rasistisk».

I Denver, Colorado er cannabis blitt «big business» etter legalisering 1. januar i år. Her er cupcakes med marihuana på vei inn i ovnen, snart klar for å bli solgt over disk.
  • Mathias Vedeler

«Det tok 13 år før USA tok til vettet og opphevet forbudet mot alkohol. Det hadde gått 13 år og folk drakk fremdeles, lovlydige borgere var blitt kriminelle og mafiagrupper blomstret. Det har gått mer enn 40 siden Kongressen vedtok dagens forbud mot cannabis og dermed påførte samfunnet stor skade, bare for å forby et stoff som er langt mindre farlig enn alkohol.»

Slik åpner den amerikanske storavisen The New York Times sin lederartikkel lørdag, som i kraftig ordelag krever legalisering av cannabis i hele USA.

Allerede legalisert

USA har allerede myket opp forbudet i store deler av landet de siste årene. Marihuana til medisinsk bruk er lovlig i 21 delstater. To stater, Colorado og Washington, har legalisert stoffet fullt ut. Det er ventet at flere andre vil gjennom føre folkeavstemning om spørsmålet.

USAs ledende dagsavis vil har fortgang i denne utviklingen og mener at det nasjonale forbudet bør oppheves.

«... på alle områder – helse, samfunnspåvirkning og lov og orden – lander svaret tydelig på nasjonal legalisering», skriver avisen.

Det vil i så fall bety at delstatene kan legalisere stoffet uten å risikere trøbbel med de føderale myndighetene. I dag er det forbudt på føderalt nivå, men nasjonale myndigheter har unnlatt å gripe inn i statene som har legalisert stoffet.

Det kan endre seg ut i fra hvem som sitter med makten Det hvite hus, noe som er uhelidg, mener The New York Times.

Les den store cannabissaken i A-magasinet:

Les også

Han er 58 år, sjef og røyker hasj i helgene

Nordmenn er i mot

Cannabisdebatten i USA er på mange måte veldig forskjellig fra debatten i Norge. Langt flere amerikanere bruker eller har brukt stoffet og langt flere er positive til å oppheve forbudet.

I Norge er en stor majoritet av innbyggerne imot legalisering. I en meningsmåling som ble gjennomført for Aftenposten forrige måned, svarte 81 prosent at de «stilte seg negativ til å gjøre det lovlig å røyke hasj og marihuana i Norge».

The New York Times mener imidlertid at kostnadene ved forbudet i USA er enorme. Marihuanabesittelse står for 658.000 arrestasjoner i året, skriver de. Resultatet av dette mener de er «rasistisk».

Det «rammer disproporsjonalt unge, svarte menn. Det ruinerer livene deres og skaper nye generasjoner med kriminelle karrierer», skriver avisen.

Avisen skriver imidlertid at det finnes legitim bekymring for at cannabis skader hjerneutviklingen til unge mennesker, og at det derfor bør være 21 års aldergrense på stoffet.

Mange mener at utviklingen og debatten i USA også har påvirket Norge. De siste året har en rekke fagpersoner, politikere og andre gått ut i mediene og krevd legalisering eller avkriminalisering av cannabis. Flere mener at den norske debatten er blitt åpnere.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under.