Verden

75 mill. tyrkere kan få fri innreise til Europa. - Ikke uproblematisk, sier Listhaug

BRUSSEL (Aftenposten): Et sentralt krav for å stoppe migrantstrømmen til Hellas er at Tyrkia får visumfri innreise til Schengen og Norge allerede til sommeren.

OPT_tyrkiakombo_doc6oseo8hyg6v1ldc9w1v9-Kj1utmNAK1.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Kravet er en del av en stor pakke der EU skal kunne sende alle båtmigrantene som kommer til Hellas rett tilbake tilTyrkia. Målet er å knuse smuglernettverkene og gjenvinne kontrollen over flyktningsituasjonen.

Forslaget støttes av Tysklands forbundskansler Angela Merkel, men møter motstand rundt omkring i Europa. Det å gi 75 millioner tyrkere visumfri adgang til Schengen, synes flere er en svært høy pris å betale.

— Det er ikke uproblematisk at så mange personer får tilgang til Europa. Vi vet at Tyrkia har en utfordring knyttet til blant annet terrorisme, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Aftenposten i Brussel.

Hun deltar torsdag på et møte med EUs innenriks- og justisministre der utkastet til avtale med Tyrkia er tema.

— Det som er viktig med en avtale er å stanse overfarten fra Tyrkia til Hellas, men faren er at nye ruter kan oppstå andre plasser. Markedet er styrt av menneskesmuglere som tjener veldig gode penger på denne businessen, sier Listhaug.

EU står i den mest krevende situasjonene noensinne:

Les også

Dette er de fire farene som kan splitte Europa

— Nye ruter er x-faktor

Dermed kan EU ende opp med å gi visumfri innreise til Tyrkia, uten at strømmen til Europa opphører.

— Det er det som er den store x-faktoren her og som gjør det usikkert hvordan dette kommer til å utvikle seg videre, sier Listhaug.

På spørsmål om hun kommer til å uttrykke motstand mot visum-liberalisering i møtet, sier Listhaug at hun først og fremst er i Brussel for "å høre hva de andre landene sier om dette og om premissene rundt dette".

— Et premiss er blant annet at Tyrkia må gjøre endel grep knyttet til sin utstedelse av pass og prosessene rundt det. Men det er ingen grunn til å stikke under stol at det er utfordringer med å gi over 70 millioner tyrkere visumfrihet til Europa, sier hun.

Mer om problemene med EUs Tyrkia-avtale:

Les også

Fem hindre som kan velte den massive returplanen

Betydelig skepsis

Den norske innvandringsministeren er ikke den eneste som er skeptisk til å gi tyrkerne visumfri reise til Europa. Særlig europeiske politikere på høyresiden er kritiske og mener EU har "kapitulert til Ankara og åpnet en ny motorvei for muslimske migranter til Europa", skriver Financial Times.

Frankrikes president François Hollande er blant dem som kan få mye kritikk fra opposisjonen på hjemmebane om han går med på avtalen.

— Jeg er totalt imot å fjerne visum for noe sånt som 80 millioner tyrkere som da kan reise fritt rundt i Schengen, sier Frankrikes tidligere president, Nicholas Sarkozy, til Le Monde.

Tyrkerne må, ifølge FT, innfri 72 kriterier for å få visumfri innreise, og det må blant annet godkjennes av EU-parlamentet, i tillegg til medlemsstatene.

Merkel støtter planen

Tyrkias EU-ambassadør avviser frykten for en strøm av tyrkiske migranter til Europa.

— Det er ingen tyrkere i den millionbølgen som nå kommer til Europa, sier han til FT.

Tysklands mektige forbundskansler er en av dem som presser på for å få til en avtale med tyrkerne selv om prisen er høy.

Ingen av de andre grepene EU har tatt til nå har fungert etter planen, og tiden til å redde Schengen er i ferd med å redde ut, advarer mange.

  • Aftenposten om EU-planen: Dristig avtale uten gode alternativer

Vil ha visumfrihet fra 1. mai

Og Tyrkia står på sitt: Landet kommer ikke til å ta imot flyktninger fra Europa før EU-avtalen, som blant annet innbefatter visumfrihet, er trådt i kraft, understreker landets EU-minister Volkan Bozkir torsdag, ifølge NTB.

Bozkir lover at Tyrkia skal oppfylle sine forpliktelser slik at landets avtale om visumfrihet for tyrkiske statsborger til EU kan tre i kraft allerede 1. mai.

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Ny serie om protestpartiene: Gapet mellom eliten og folket vokser – nå fosser radikale stemmer frem overalt

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa