Verden

Høyrepopulistene trekker også de etablerte partiene i Europa mot høyre

Europeiske høyrepopulister hadde toppmøte i helgen. Det nederlandske Frihetspartiets leder Geert Wilders tar en selfie sammen med franske Marine Le Pen. Til høyre står lederen for Alternativ for Tyskland, Frauke Petry.

«Oppfør deg normalt, eller reis vekk!» skriver Nederlands statsminister i helsides annonser i landets største aviser. Høyrepopulistene trekker vanlige partier i nasjonalistisk retning, mener eksperter.

 • Per Kristian Aale
 • Gunnar Kagge
  Journalist

I et «åpent brev til alle nederlendere» skriver statsminister Mark Rutte om utlendinger som flykter til Nederland for å nyte godt av landets frihet, og så misbruker friheten. «De plager homser, plystrer etter kvinner i korte skjørt og fremstiller vanlige nederlendere som rasister».

Statsministeren forstår veldig godt at borgerne reagerer negativt fordi han tenker på samme måte. Derfor mener han at de som ikke «tilpasser seg og respekterer hollandske verdier», bør reise hjem.

«Nederlandske normer»

Tirsdag fikk annonsen som er trykket over hele sider i landets største aviser, stor oppmerksomhet. Statsministeren advarer mot å «skjære alle over én kam», men påpeker samtidig at det er i tråd med nederlandske normer å tjene sine egne penger, tre støttende til når noen har problemer, respektere lærere og hilse i hånden.

Det siste blir tolket som en reaksjon på en fersk dom der et busselskap ble dømt for å diskriminering etter at de ikke ville ansette en sjåfør som nektet å håndhilse på kvinner.

Denne annonsen rykket statsministeren inn i en rekke store nederlandske aviser.

Så godt som alle kommentatorer setter det åpne brevet i forbindelse med parlamentsvalget 15. mars. Rutte leder det liberale partiet VVD, som opplever hard konkurranse om velgerne fra Geert Wilders og hans Parti for frihet (PVV). Det nederlandske valget er årets første i Europa hvor de etablerte partiene møter sterke utfordringer fra populister.

I Frankrike er det presidentvalg i vår og valg til nasjonalforsamlingen i sommer. Målinger viser at høyrepopulisten Marine Le Pen ligger godt an foran første runde i presidentvalget. I Tyskland er det parlamentsvalg i slutten av september, og det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) gjør det godt på meningsmålingene.

«Oppfør deg normalt, eller reis vekk!» Nederlands statsminister Mark Rutte bruker uvanlig harde ord i helsides annonser i landets største aviser.

Får stadig mer makt

Etter at britene stemte seg ut av EU og Donald Trump vant valget i USA, er det knyttet stor spenning til hvordan det vil gå i disse valgene. De fleste valgforskere tviler på at høyrepopulistene kan komme til makten i et vesteuropeisk land, men ekspertene peker på at populistene allerede har stor innflytelse – og at den trolig bare vil øke fremover.

– Populistene trekker de tradisjonelle partiene i mer nasjonalistisk retning. De vanlige partiene blir mer proteksjonistiske og mer innvandringskritiske. Det kommer til å bli mye vanskeligere å gjennomføre en liberal politikk, sier Stefan Lehne fra forskningsstiftelsen Carnegie til The Wall Street Journal.

Han får støtte fra statsviteren Duncan McDonnell fra Griffith-universitetet. McDonnell tror neppe vi vil se en president Le Pen i Frankrike eller en statsminister Wilders i Nederland, men at høyrepopulistene likevel vil prege politikken i større grad.

– Tonen i innvandringsdebatten er allerede endret i veldig mange land. Ting det var fullstendig tabu å si for en stund siden, er nå blitt helt vanlig, sier McDonnell til Aftenposten.

Lederen for partiet Alternativ for Tyskland, Frauke Petry, har stor suksess. På de siste meningsmålingene får partiet rundt 15 prosents oppslutning.

Mer innvandringskritiske

Under flyktningkrisen sensommeren 2015 erklærte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at «Wir schaffen das», vi klarer det! Flere hundre tusen flyktninger og migranter ble ønsket velkommen.

Etter hvert fikk Merkel kraftig kritikk for denne åpne dør-politikken, og det kristeligdemokratiske partiet tapte oppslutning i flere delstatsvalg. Samtidig hadde det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland stor suksess.

Siden har Merkel tatt en mye tøffere tone i innvandringsdebatten. Forrige måned tok hun til orde for forbud mot klesdrakter der ansiktet skjules, slik som niqab og burka. Hun sa også at migrantflommen som kom i 2015, aldri må få gjenta seg. Etter terrorangrepet mot et julemarked, lovte hun å øke sikkerheten og få fart på hjemsendelsen av migranter som har fått avslag på asylsøknaden.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel fikk sterk kritikk fordi hun åpnet grensen for migranter under flyktningekrisen i 2015. Siden har hun inntatt en tøffere tone i innvandringspolitikken.

Tøffere tone i Frankrike

I Frankrike er de konservatives kandidat, François Fillon, favoritt til å vinne presidentvalget. Også han har inntatt en mye tøffere linje i innvandringspolitikken.

– Vi kan ikke godta flere flyktninger, sa han etter å ha møtt Merkel i Berlin mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fillon tok samtidig til orde for å styrke Europas yttergrenser og innføre en klar begrensning på innvandringen til EU.

– Hvis våre europeiske partner ikke beskytter våre grenser, og med tanke på krigen mot islamsk fundamentalisme, kommer Frankrike til å gjeninnføre grensekontrollen, sa Fillon.

De konservatives kandidat, François Fillon, er favoritt til å vinne presidentvalget i Frankrike denne våren.

Rapper venstresidens saker

Høyrepopulistene fra forskjellige europeiske land puttes ofte i samme sekk, men de har gjerne svært forskjellig bakgrunn og sprikende meninger. Likevel er det en del fellestrekk:

 • De er varme tilhengere av velferdsstaten.
 • De er mot EU og globalisering.
 • De gir Russland sterk støtte.
 • De fremstiller seg som representanter for folket, som kjemper mot eliten.

På mange måter er høyrepopulistenes kampsaker hentet fra venstresiden. I Nederland har Wilders og hans Partiet for frihet (PVV) alltid vært sterkt kritisk til islam og innvandringen fra muslimske land, men Wilders kombinerte det med en liberalistisk økonomisk politikk. De siste årene har imidlertid PVV beveget seg mot venstre i den økonomiske politikken.

– Wilders ligger nå like langt til venstre som Sosialistpartiet, og det har bidratt til at han kaprere enda flere velgere. De har ofte lav utdannelse, er kritiske til islam og ønsker en stor velferdsstat og økonomisk omfordeling, forteller Dick Houtman, sosiologiprofessor ved Leuven-universitetet.

Frir til populistenes velgere

Brevet som Nederlands statsminister Rutte publiserte tirsdag, begynner slik: «Det skjer noe i landet vårt. Hvordan kan det ha seg at vi som land har det så bra, mens noen mennesker oppfører seg så ynkelig? Mennesker som i tiltagende grad bestemmer stemningen i landet.»

Geert Wilders selv gir inntrykk av å ta konkurransen fra Rutte med knusende ro. Han svarer med å si til statsministeren at «ingen tror på deg lenger. … Vi skal gjenerobre Nederland fra eliten, islam og fra deg Rutte».

Les mer om

 1. Islam
 2. Nederland
 3. Frankrike
 4. Tyskland
 5. Høyrepopulisme