Minst 49 armenske soldater drept i sammenstøt med Aserbajdsjan

De to landene anklager hverandre for angrep. Både USA og Russland er bekymret for utviklingen.

Armenias statsminister Nikol Pasjinian møtte Russlands president Vladimir Putin i september.

– Ved midnatt tirsdag igangsatte Aserbajdsjan intensive bombardementer med artilleri og skytevåpen med høy kaliber mot armenske militærstillinger i retning byene Goris, Sotk og Jermuk, melder Armenias forsvarsdepartement i en uttalelse.

De hevder at aserbajdsjanske styrker forsøkte å rykke frem inn på armensk territorium, og at de også brukte droner.

Samtidig anklager Aserbajdsjan Armenia for «storskala undergravende handlinger». Det skal ha skjedd nær distriktene Dashkesan, Kelbajar og Lacin på grensen. De legger til at deres stillinger ble beskutt av artilleri.

Armenias statsminister Nikol Pasjinian opplyser at minst 49 soldater ble drept på armensk side. Aserbajdsjans forsvarsdepartement sier at det er falne blant deres soldater, men uten å oppgi noe antall.

Innhenter støtte på hver sin kant

Pasjinian har ringt både til Frankrikes president Emmanuel Macron, Russlands president Vladimir Putin og USAs utenriksminister Antony Blinken. Han ba om internasjonal fordømmelse av Aserbajdsjan.

Situasjonen var tirsdag morgen tema også i en telefonsamtale mellom Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Armenias forsvarsminister Suren Papikjan. Der ble de enige om felles tiltak for å stabilisere grensen mot Aserbajdsjan.

Det russiske utenriksdepartementet uttrykker «stor bekymring» over utviklingen.

Samtidig har Aserbajdsjans utenriksminister Jeyhun Bayramov snakket med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu på telefon. Cavusoglu ba etterpå Armenia «stanse sine provokasjoner» og fokusere på fredsforhandlinger og samarbeid med Aserbajdsjan.

Blinken sier han er dypt bekymret over situasjonen som nå utspiller seg på grensen, inkludert meldinger om angrep mot tettbebyggelse og sivil infrastruktur.

– Som vi lenge har sagt, finnes det ingen militær løsning på konflikten. Vi ber innstendig om en umiddelbar slutt på de militære fiendtlighetene, sier han i en uttalelse.

Hyppige sammenstøt

Siden slutten av den siste krigen om den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen i 2020 har det kommet hyppige meldinger om skuddveksling langs grensen mellom de to landene.

Så sent som i forrige uke anklaget Armenia Aserbajdsjan for å ha drept en armensk soldat i en skuddveksling. I august var det Aserbajdsjan som sa de mistet en soldat. Nagorno-Karabakhs egne styrker sa at to av deres soldater var drept og et titall såret.

Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger – på 90-tallet og høsten 2020, om den omstridte armenskbefolkede enklaven som ligger inne i Aserbajdsjan.

Minst 6500 mennesker ble drept i den siste, seks uker lange krigen som endte i en våpenhvile som Russland meglet frem. Armenia måtte da gi fra seg deler av området de hadde kontrollert i flere tiår. 2000 russiske fredsbevarende soldater ble utplassert.

Lovte samtaler

I EU-sponsede samtaler i Brussel i mai og juni ble landenes ledere enige om å fortsette samtaler om en fremtidig fredsavtale.

Konflikten mellom de muslimske aserbajdsjanerne og de kristne armenerne har sine røtter langt tilbake i tid. Den blusset opp da Sovjetunionen brøt sammen i 1991 og armenske separatister løsrev Nagorno-Karabakh fra Aserbajdsjan, inkludert aserbajdsjanske områder som ga tilgang til enklaven fra Armenia.

Over 30.000 mennesker mistet livet i den påfølgende krigen, og tusener av aserbajdsjanere endte som flyktninger i Aserbajdsjan.