Ruslan filmet seg selv i skyttergraven 21-åringen Ruslan «Khizjak» Zobarjev filmet seg selv i en skyttergrav i Luhansk da han kjempet for livet 16. februar 2023. Noen dager senere var videoen sett av mange millioner mennesker. Hvorfor valgte han å slå på GoPro-kameraet da russerne plutselig angrep?

Dette er en av de mest omtalte videoene fra krigen i Ukraina. Den viser en ukrainsk soldat som kjemper for livet i en skyttergrav.

12 russiske soldater og et pansret kjøretøy angriper brått. De er bare 5 meter unna.

Den ukrainske soldaten Ruslan Zobarjev kjemper alene. Kameraten får granatsjokk.

Han skifter våpen, kaster granater og skyter det pansrede kjøretøyet i brann.

Hvordan klarte 21-åringen å stoppe det russiske angrepet helt alene?

Millioner av mennesker så den ukrainske soldaten kjempe for livet i skyttergraven. Han ble kalt Ukrainas svar på Rambo. Men historien bak er ganske annerledes.

– Nå er det bare en halv time igjen. Da kan vi ta en kaffe og slappe av, sier 21-åringen Ruslan «Khizjak» Zobarjev til kameraten i en skyttergrav i Luhansk. Da hører de to ukrainske soldatene plutselig lyden av larveføtter.

Et russisk overraskelsesangrep er i gang. 12 russiske soldater og et tungt pansret personellkjøretøy angriper skyttergraven. Det første Ruslan gjør, er å slå på GoPro-kameraet. Så filmer han alt som skjer de neste 30 minuttene mens han kjemper for livet.

Det skulle bli en av de mest dramatiske og omtalte videoene fra slagmarken i Ukraina. Med over hundre millioner visninger. Historien om hva som egentlig skjedde, kaster lys over krigen i skyttergravene.

Men hvorfor har både russiske og ukrainske soldater begynt å sette et kamera på hjelmen mens de kjemper for livet? De har gode grunner til dette. Det kan påvirke utfallet av Ukraina-krigen og utgjøre forskjellen på liv og død for soldatene.

Les hele saken med abonnement