Norske hjelpeorganisasjoner bidrar med hjelp til Tyrkia og Syria etter jordskjelvet
Etter jordskjelvet som rammet deler av Tyrkia og Syria natt til mandag, vil norske hjelpeorganisasjoner bidra med hjelp til de utsatte områdene.
Kirkens Nødhjelp vil i første omgang sette av en million fra sitt katastrofefond til dem som er rammet av jordskjelvet i Syria.
– Takket være vårt katastrofefond kan vi nå respondere umiddelbart. Det haster med å nå ut med hjelp, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.
– Sånn som vi får situasjonen beskrevet, så trenger folk beskyttelse i form av husvære, telt, pledd. Vi kan bidra med umiddelbare nødartikler, vann og sanitære løsninger. Vi er nå i kontakt med ansatte og lokale partnere på bakken, som raskt vurderer behovene, forteller Høybråten.
Kampen mot klokken
Røde Kors deltar i redningsarbeidet sammen med Røde Halvmåne for å finne dem som ligger fastklemt under bygningsmassene.
– Det viktigste er å redde liv. De som skal ut i live, må få hjelp i dag eller i morgen. Vi har 300 menn på bakken i Tyrkia, sier programansvarlig for utenlandsinnsatsen i Røde Kors, Jacob Røthing, til NTB.
I tillegg bidrar Røde Kors med ly, mat, pledd, førstehjelp og annen medisinsk hjelp.
Leger Uten Grenser behandler pasienter på sykehusene de støtter i Idlib i Nord-Syria:
– Teamene våre har også donert akuttmedisinsk utstyr til andre helsefasiliteter i området, skriver organisasjonen i en pressemelding.
Flyktninghjelpen prøver å få en oversikt over situasjonen.
– Skjelvet skjedde på den verste tiden av natten på den verste tiden av året. En stor oppskaleringsplan trengs og vil være en del av denne responsen, sier Carsten Hansen, regiondirektør for Midtøsten, i Flyktninghjelpen i en pressemelding.
Fattige og sårbare hardest rammet
– Det er stort sett dårlig bygningsmasse som blir rammet. Der bor det ofte fattige folk, som ikke har råd til noe bedre. På tyrkisk side er det blant andre syriske flyktninger som bor i forlatte bygninger, som er rammet, sier Røthing.
En del av problemet i Syria er lite eller manglende oversikt over situasjonen.
– Vi er i en fase hvor vi samler inn informasjon og venter på at våre samarbeidspartnere på bakken kan si litt mer om hvor og hva vi kan bistå med. Det mangler en koordineringsansvarlig ettersom de utsatte områdene er i okkuperte områder, sier Trude Falch, som leder Midtøsten-seksjonen i Norsk Folkehjelp, til NTB.
Forverrer humanitær krise
Høybråten mener det er viktig at verden stiller opp for syrerne, som må håndtere denne katastrofen på toppen av kalde vinterstormer og skyhøye priser.
– Dette er en katastrofe som vil forverre den humanitære krisen syrerne allerede står i. Millioner er sendt på flukt på grunn av krig, og nå vil enda flere mennesker miste sine hjem.
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) vil mandag få en briefing av Røde Kors om jordskjelvet i Tyrkia og Syria. Hun vil få en oppdatering om de humanitære behovene og innsatsen i de utsatte områdene.