Verden

I Danmark er det påbudt med kamera-overvåking i taxier

Mens Datatilsynet i Norge vil gjøre det forbudt å ha kontinuerlig video-overvåking i norske taxier, er situasjonen nesten stikk motsatt i nabolandet vårt.

I alle danske taxier du setter deg inn i, må det være kameraovervåking. Foto: polfoto.dk

 • Arild Færaas

Aftenposten skriver onsdag at Datatilsynet vil gjøre det forbudt å drive generell videoovervåking av norske taxipassasjerer. De mener dermed at Sandnes Taxi skal stoppe sin praksis med å kameraovervåke alle passasjerer — noe de har gjort i tre år.

Taxiforbundet har sagt at de vil ta saken til Personvernnemnda om de ikke får gehør hos Datatilsynet. Og både Sandnes Taxi og Stavanger Taxi, som også har hatt et prøveprosjekt med kameraovervåking i Taxi, reagerer på konklusjonen til tilsynet.

Men noen timer sørover med bil til Sørlandet og så noen timer med båt over Skagerrak er situasjonen en helt annen.

I 2009 vedtok nemlig Folketinget i Danmark en lov som sier at alle taxier skal ha kameraovervåkingsutstyr installert i bilen. Dersom taxien i hovedsak brukes til å kjøre forhåndsbestilte turer, kan man likevel søke myndighetene om å slippe å ha slikt utstyr.

Forebygging mot ran og overfall

Ifølge den danske regjeringens forarbeid til loven, er formålet med loven at overvåkingen skal forebygge og bidra til å oppklare ran og overfall mot taxisjåfører.

John Lindbom er formann i bransjeorganisasjonen Dansk Taxi Råd. Han forteller til Aftenposten at det har vært få protester etter at det nå er kommet kamera-overvåkingsutstyr i nesten alle taxier i Danmark. Det er heller ingen han kjenner til som har fått bot fordi de ikke vil installere utstyret i bilen sin.

- Før loven var det også omtrent 30 prosent av taxiene som allerede hadde videoovervåking.

Les også

Datatilsynet: Ikke lov med kameraovervåking i taxi

Ifølge Lindbom er det noen taxier som har videoovervåking, mens andre tar stillbilder når passasjerene beveger på seg.Han sier også at personlig var han motstander av loven da den kom i Danmark.

— Jeg synes taxi skal være et frirom. Det er en mye større fare for å omkomme eller bli såret i trafikken, enn å bli overfalt i en taxi .

Lindbom tror likevel at mer kameraovervåking har en liten preventiv virkning.

— Men fra januar til mai var det likevel 156 overfall på danske taxisjåfører. Om noen er psykotiske, så bryr de seg ikke om de blir overvåket.

Datatilsynet var kritiske

Før loven ble vedtatt av danske politikere i 2009 var Datatilsynet i Danmark kritiske i sin høringsuttalelse. De viste blant annet til at en generell plikt om slik overvåking i alle taxier er «vidtgående i forhold til alminnelige prinsipper om saklighet og proporsjonalitet.»

De påpeker også at det vil være ulovlig med lydopptak, med mindre taxikundene selv godkjenner det hver gang.

Direktør Janni Christoffersen i det danske Datatilsynet sier til Aftenposten at de har ansvar for å være tilsynsmyndighet på taxi-overvåkingen, men at de ennå ikke har offentliggjort noe om tilsynene de har hatt på det området.

Samferdselsdepartementet vil ikke uttale seg om de vil endre loven på noen måte slik danskene har gjort, fordi saken fortsatt er til behandling hos Datatilsynet.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Krever at politiet skal fjerne overvåkingskamera

 2. NORGE

  Byen slet med et rufsete rykte. Nå kan lensmannen når som helst se sentrum. – Antall grove lovbrudd er kraftig redusert

 3. NORGE

  Barnehage har elektroniske kikkhull på toalettene for å forhindre overgrep

 4. BIL

  Stadig flere kjøper dashbordkamera – mot politiets vilje

 5. NORGE

  Norsk smitteapp er satt på pause, men den danske fungerer

 6. VERDEN

  Med en kopi-skjerm og tre bittesmå kameraer, tok danskene brødreparet på fersken med sprengstoff