IS melder at terrororganisasjonens propagandasjef er drept

Abu Muhammad al-Adnani, nestleder og talsperson for Den islamske stat (IS), skal være drept i Aleppo.

Det er terrororganisasjonens propagandanettsted Amaq som melder dette. En rekke IS-sympatisører har vidreformidlet meldingen. I en engelsk versjon av meldingen siterer Amaq en «militær kilde».

«Han ble gjort til martyr mens han kartla innsatsen med å slå tilbake mot militæroperasjonene i Aleppo», heter det i meldingen.

Skal ha ledet avdeling med terrorceller

Al-Adnani regnes som en av terrororganisasjonens øverste ledere, nummer to etter Abu Bakr al-Baghdadi. Han skal også ha ledet en avdeling i IS som trener soldater til å gjennomføre terrorangrep i Europa. Avdelingen kalles Emni, skrev New York Times i en omfattende sak tidligere i måneden.

– Mannen bak alt sammen er Abu Muhammad al-Adnani. Han er lederen av Emni, og han leder spesialstyrkene også. Alt går tilbake til ham, sier den fengslede jihadisten Harry Sarfo til New York Times.

Soldater fra al-Adnanis avdeling skal ha blit sendt for å utføre terrorangrep i Tyskland, Spania, Østerrike, Malaysia, Libanon, Tunisia og Bangladesh.

Iføle New York Times var det Emni-krigere som utførte angrepene i Paris i november i 2015 og som laget koffertbombene i Brussel-angrepet i Mars.

Propagandasjef og en av lederne i IS

Ifølge meldingen fra IS ble al-Adnani drept mens han ledet militære operasjoner i Aleppo. IS har kontroll over Aleppo-provinsen, men ikke byen der opprørere kjemper mot det syriske regimet.

Abu Muhammad al-Adnani var terrororganisasjonens talsperson. Det var han som først erklærte opprettelsen av det såkalte kalifatet i Syria og Irak. Han har flere ganger oppfordret til terror i den vestlige verden.

Ikke bekreftet fra andre kilder

Dødsfallet er ikke bekreftet fra annet hold. IS har tidligere publisert falske meldinger.

Al-Adnani kommer opprinnelig fra Idlib-provinsen i Syria og sverget tidligere troskap til al-Qaida. En stund satt han i amerikansk krigsfangenskap i Irak, skriver NTB.