Verden

Trump: Handelsavtalen mellom Japan og USA er ikke åpen og rettferdig

President Donald Trump vil forhandle ny avtale med Japan, og forteller at forhandlingene vil skje på en vennlig måte.

President Donald Trump ønsker å reforhandle handelsavtalen med Japan. På et møte mellom USA og japanske forretningsledere mandag lokal tid sa han at avtalen nå ikke er åpen og rettferdig. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump, som for tiden er på en rundreise i Asia, gikk mandag lokal tid hardt ut mot handelsavtalen mellom USA og Japan.

– Vi ønsker en rettferdig og åpen handel, men akkurat nå er den ikke det, sa Trump til forretningsledere i Tokyo.

– Avtalen har gjort at USA har lidd massive tap i mange, mange år. Vi er nødt å forhandle, og vi skal gjøre det på en vennlig måte, tilføyde presidenten.

Trump har nære bånd med statsminister Shinzo Abe, og de har allerede hatt uformelle samtaler om avtalen på golfbanen søndag. Presidentens kommentar kommer på den andre dagen av hans 13 dager lange Asia-tur.

Etter turen til Japan setter han seg på flyet videre til Sør-Korea. De to landene føler en overhengende trussel fra Nord-Korea som følge av den spente konflikten mellom USA og Nord-Korea.

Fra Sør-Korea går reisen videre til Kina, og deretter til regionale toppmøter i Vietnam og på Filippinene. Trumps første reise til Asia avsluttes 14 november. Særlig to saker er ventet å prege dagsorden: sikkerhet og handel.