Derfor fikk FBI-direktøren sparken

I over en uke skal Donald Trump ha vurdert om han skulle sparke FBI-direktør James Comey.

Oppsigelsen av FBI-direktør James Comey kom som lyn fra klar himmel i går kveld. Hovedpersonen oppdaget at han var sparket ved å se på TV.

Til slutt hadde presidenten fått nok av mannen som var ansvarlig for etterforskningen av Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg.

Etter 110 dager som president bestemte USAs president Donald Trump seg for å sparke FBI-direktøren.

Oppsigelsen kom som et sjokk for Comey, som opplevde sin egen avskjedigelse på TV under et arrangement ved FBI-kontoret i Los Angeles.

Den offisielle begrunnelsen for sparkingen står i oppsigelsesbrevet fra Trump. Der skriver han at Comey ikke kan lede byrået på en effektiv måte.

FBIs håndtering av etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver oppgis som årsaken til at Comey fikk sparken. I et brev til justisminister Jeff Sessions skriver visejustisminister Rod Rosenstein at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken».

Trump: – De vil takke meg

Onsdag kommenterte Trump avsettelsen for første gang på Twitter. «Comey mistet tilliten til nesten alle i Washington, republikanere og demokrater. Når ting har roet seg vil de takke meg!», skriver Trump.

Han skriver også at han kommer til å erstatte Comey med en person som vil gjøre en «langt bedre» jobb, og som vil bringe tilbake FBIs ånd og prestisje.

Les også

FBI-sjefen gransket Trumps forbindelser til Russland. Nå har han fått sparken.

Sinne over Russland-etterforskning

Ifølge to rådgivere skal Donald Trump ha fått nok av etterforskningen av russisk innblanding i presidentvalget, skriver Politico.

Trump skal gjentatte ganger ha spurt rådgivere om hvorfor etterforskningen ikke forsvant og skal ha forlangt at de uttalte seg på hans vegne.

– Enkelte ganger kunne han (Trump) skrike rasende til TV-apparatet, forteller en rådgiver fra Det hvite hus til Politico.

Sinne over Russland-etterforskningen skal ha nådd et kokepunkt da Comey opplyste til Senatet at FBI etterforsket valgkampanjen til Trump, og da han ikke støttet Trumps uttalelser om at tidligere president Barack Obama hadde avlyttet telefonene i Trump Tower.

I løpet av månedene før avskjedigelsen skal Trump ha uttrykt misnøye over medienes søkelys på FBI-sjefen. Ifølge en rådgiver fra Det hvite hus mente Trump at Comey var for opptatt av å la seg intervjue av pressen, skriver The Wall Street Journal.

– Se, der er James, han er blitt mer berømt enn meg, sa Trump når han møtte Comey i Det hvite hus 22. januar.

Over lengre tid har det vært uttrykt misnøye over Comey fra begge partier. I går skal Trump ha gjort en rekke telefonsamtaler til senatorer og bedt om deres støtte.

Representanter fra Trump-administrasjonen var sikker på at sparkingen ville være en vinn-vinn-situasjon ettersom både republikanerne og demokratene har hatt problemer med Comey, opplyser en person som er blitt orientert om vurderingene.

Da demokrat og minoritetslederen i Senatet Chuck Schumer fortalte presidenten at det ville være en «stor feil» å sparke Comey skal Trump ha blitt overrasket, skriver det politiske nettstedet.

To dager etter innsettelsen av Donald Trump som USAs president spøkte og lo Comey og Trump i Det hvite hus. 108 dager senere sparket Trump FBI direktøren.

Krangling i Det hvite hus

I løpet av kvelden på tirsdag skal presidenten ha blitt frustrert over at ingen forsvarte sparkingen på nyhetsprogrammene, opplyser en rådgiver i Det hvite hus.

Trump skal ha ønsket at representanter fra administrasjonen deltok på programmene. Istedenfor skal rådgivere i Det hvite hus ha kranglet over at de ikke visste hvor mye bråk sparkingen av Comey førte til.

I løpet av kvelden ble flere rådgivere og representanter fra administrasjonen sendt ut for å forsvare avgjørelsen.

CNNFox News

Stevninger i Russland-etterforskningen

Ifølge CNN skal den føderale påtalemyndigheten ha kalt inn til høring for å vurdere om det finnes grunnlag for siktelser i forbindelse med FBIs etterforskning av Russland.

Stevningene skal ha blitt utstedt i løpet av de siste ukene, og det skal være bekjente av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn som er blitt innkalt til høringen.

Stevningene representerer ifølge CNN det første tegnet på fremgang i FBIs etterforskning av russisk innblanding i presidentvalget.

Det var under Comeys ledelse at FBI konkluderte med at Russlands president Vladimir Putin hadde godkjent et forsøk for å få Trump valgt. Dette distanserer Trump seg selv fra i oppsigelsesbrevet til Comey.

«Jeg setter stor pris på at du har informert meg, ved tre ulike tilfeller, om at jeg ikke er under etterforskning», skriver presidenten.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten: