President Donald Trump: USA trekker seg fra Parisavtalen

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): Trump trosser verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter. Nå vil han ha en ny klimaavtale som passer bedre for USAs olje- og kullindustri.

USAs president Donald Trump presenterte nyheten om at landet trekker seg fra klimaavtalen på en pressekonferanse foran Det hvite hus torsdag.

USA kommer til å melde seg ut av Parisavtalen, bekreftet president Donald Trump i en kunngjøring i Rosehagen utenfor Det hvite hus torsdag kveld.

– For å oppfylle min plikt overfor det amerikanske folk, vil USA trekke seg fra Parisavtalen, sa Trump på torsdag.

Dermed er snuoperasjonen komplett i amerikansk klimapolitikk: Trumps forgjenger, Barack Obama, var en av de mest ivrige forkjemperne for å få på plass den globale klimaavtalen i desember 2015.

– Parisavtalen er nok et eksempel på at Washington blander seg inn for å inngå avtaler som ikke er i amerikanske arbeideres interesse, sa Trump.

Trump trosser 69 prosent av egen befolkning

Presidenten har vært presset fra mange ulike hold for å unngå å gjøre alvor av valgkampløftet om å trekke USA ut av Parisavtalen.

  • I forrige uke forsøkte europeiske ledere å overbevise ham om fordelene ved å forbli en del av den globale kampen mot klimaendringene.
  • Pave Frans sendte dagen før et tydelig signal da han overrakte Trump en encyklika (et pavelig dokument, red.anm.) han har skrevet om klimaendringene.
  • Torsdag publiserte topplederne i 25 av USAs største selskaper et åpent brev til Trump der de ba ham forbli i Parisavtalen. Flere av verdens største energiselskaper ønsker det samme.
  • Presidentens innflytelsesrike datter, Ivanka, skal også ha jobbet iherdig for å forhindre at USA meldte seg ut av den globale klimaalliansen.

Meningsmålinger viser også at det amerikanske folket støtter Parisavtalen: Syv av ti (69 prosent) sier at USA bør forbli, ifølge en undersøkelse Yale-universitetet gjennomførte i november.

Men presset til tross: Trump valget å følge rådene fra sjefstrateg Steve Bannon, miljøvernminister Scott Pruitt, 22 konservative senatorer og en rekke kull- og oljelobbyister.

Blant dem som har ønsket en helomvending i Obamas klimapolitikk er de innflytelsesrike Koch-brødrene.

Trump har i løpet av sin tid som president signert en rekke presidentordrer som fjerner forordninger for kullselskaper og andre bedrifter som driver med fossile brennstoff. Innen 100 dager var gått, hadde Trump omgjort hele 23 miljøtiltak som ble innført av forgjengeren Barack Obama.

Les også

Donald Trump har endret på 23 av Obamas miljøtiltak. Nå blir den gamle stridsøksen om Keystone XL-rørledningen gravd frem igjen.

Parisavtalen er underskrevet av 196 land samt EU. Kun Syria og Nicaragua står utenfor – nå får de selskap av USA.

– USA inngår nå i en liten håndfull nasjoner som avviser fremtiden, skriver ekspresident Barack Obama i en uttalelse umiddelbart etter at Trump hadde kunngjort sin beslutning.

Trump vil ha en ny avtale som er bedre for USA

President Trump ønsker å nå å jobbe for en klimaavtale som er bedre tilpasset USA.

– Vi skal starte forhandlingene for å se om vi kan få til en bedre avtale. Hvis det går, er det flott. Hvis det ikke går, er det greit, sa Trump i Rosehagen på torsdag.

Å trekke USA fra Parisavtalen var ett av Trumps mange populistiske valgkampløfter – han presenterte det som om USA var påtvunget en «dårlig deal».

Men i motsetning til valgløftene om å unngå å kutte i fattige amerikaneres helsetjenester, stemple Kina som en valutamanipulator eller å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem, valgte Trump å holde løftet om å bryte ut av Parisavtalen.

Det er en dårlig idé, mener professor Raymond Bradley ved University og Massachusetts.

– Dette er ikke fornuftig politikk, hverken økonomisk eller sosialt. Det er utelukkende for å tilfredsstille basen, sier han.

– Vil bli en konkurransemessig ulempe for USA

Han tror Trump vil få problemer med å innføre sin politikk i praksis. Presidenten vil bli møtt med motstand i sine forsøk på å tilbakestille Obamas klimatiltak, sier Bradley.

– Alt han gjør, vil bli utfordret i rettssystemet. Dermed kan det ta flere år før han faktisk klarer å endre noe. Og innen den tid er vi forhåpentligvis kvitt denne fyren, sier professoren.