Verden

Skarpe fronter foran Sør-Koreas viktige valg

Seoul (Aftenposten): Kandidaten som ligger an til å vinne sørkoreanernes presidentvalg, vil gjenoppta forhandlinger med Nord-Korea. Konservative hauker kaller Moon Jae-in en agent for Pyongyang.

Hvis meningsmålingene gir et riktig bilde av stemningen blant Sør-Koreas velgere, blir Moon Jae-in tirsdag valgt til landets nye president.
 • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
  Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Den unge kvinnen slipper seddelen ned i urnen og kommer ut fra det åpne landskapet der det foregår forhåndsstemming på Seouls hektiske hovedjernbanestasjon, slepende på en rullekoffert.

Tirsdag er det valg i landet. Utfallet i valget har mye å si for dramatikken på Koreahalvøya.

Førstegangsvelgeren sier hun har stemt for fred og legger ikke skjul på at hennes kandidat er Moon Jae-in.

– Jeg er førstegangsvelger, og jeg har stemt for fred og sikkerhet for Korea, sier hun litt høytidelig til Aftenposten, og ber beskjedent om å slippe å oppgi navn.

Kvinnen i 20-årene legger ikke skjul på at hun i likhet med flertallet av de spurte i meningsmålingene mener Moon Jae-in er mannen som nå har de beste løsninger på landets problemer.

Entusiastiske valgkampmedarbeidere for Moon Jae-in er sikre på seier.

Vil ha dialog i tillegg til sanksjoner

Favoritten i Sør-Koreas presidentvalg har lovet velgerne å danne en regjering som Nord-Korea vil frykte, som USA fullt ut kan stole på og som Kina samtidig vil oppleve som helt pålitelig.

Moon (64) har gjort det helt klart at Seouls nære allianse med Washington ligger fast, men at Sør-Korea bør «balansere» sitt forhold til USA og Kina, bedre enn landets ledelse har gjort de senere årene.

Sør-Korea lader opp til valget med flere hellig- og fridager, blant annet Barnas dag og Buddhas fødselsdag. I denne Seoul-idyllen er det lite som vitner om den spente stemningen på Korea-halvøya.

Og om den tidligere menneskerettighetsadvokaten lover en fast linje overfor det uberegnelige regimet i Nord-Korea, er det samtidig klart at Moon legger avgjørende vekt på å åpne for ny dialog med det lukkede landet som truer både sin nabo i sør og verdensfreden med atomprøvesprengninger og testing av langtrekkende missiler.

Amerikanske Times Asia-utgave hadde sist uke Moons portrett på forsiden, med tittelen Forhandleren (The Negotiator). Presidentkandidaten sier til magasinet at det er hans oppgave å bidra til at Nord- og Sør-Korea kommer nærere hverandre.

Regner Moon som nordkoreansk agent

Sørkoreanerne går til valg mens stemningen på halvøya de deler med undersåttene til det uberegnelige regimet i nord, er mer spent enn på lenge.

President Donald Trump og hans regjering har erklært at USA holder mulighetene åpne for en «militær løsning»på Nord-Korea-problemene.

Kim Jong-un inspiserer her forsvarsanlegg sammen med høyere offiserer.

Pyongyang-regimets leder Kim Jong-un har erklært at han vil øke utviklingstakten i landets kjernevåpenprogram, siden USA etter hans mening fører Korea-halvøya til randen av atomkrig.

Striden om rakettskjoldet THAAD som Kina krever fjernet, USAs bruk av supersoniske jagerfly i øvelser og avgjørelsen om å sende et hangarskip med flere følgefartøyer til farvannet ved halvøya har heller ikke akkurat bidratt til å redusere spenningen.

 • Sinte protester mot USAs rakettforsvar i Sør-Korea
Vi må for enhver pris unngå at Moon Jae-in blir valgt, er den klare melding fra Lee Byung-hak (t.v.) og Jung Sam-seok.

I denne situasjonen er konservative sørkoreanere rasende over at Moon vil fornye den såkalte solskinnspolitikken til tidligere president og Nobels fredsprisvinner Kim Dae-jung og hans etterfølger Roh Moo-hyun. Motstanderne av dialog-, bistands- og investeringslinjen, mener den gjorde det mulig for Pyongyang-regimet å finansiere sine atomvåpen- og missil-programmer.

– Vi må for enhver pris hindre at Moon Jae-in blir president. Hans løgnaktighet skader landet. Jeg regner ham som en representant for Nord-Koreas regime, sier Jung Sam-seok (55) til Aftenposten etter å ha forhåndsstemt fredag.

Kameraten Lee Byung-hak (55) er enig, og like hissig:

– Nord-Korea presser oss jo til stadighet med prøvesprengninger og rakett-testing. Sør-Korea må snarest skaffe egne atomvåpen, så vi kan legge press på Pyongyang. I dag er vi altfor avhengige av USA.

Den konservative kandidaten Hong Joon-pyo har i det siste styrket sin posisjon på meningsmålingene.

De to forretningsmennene stoler på at deres syn blir ivaretatt av den konservative kandidaten Hong Joon-pyo fra Koreas frihetsparti, bevegelsen til den avsatte og varetektsfengslede president Park Geun-hye.

Minst en av de siste meningsmålingene viser at Hong har styrket sin stilling de siste dagene og nå er nummer to etter Moon, om enn fortsatt et godt stykke bak favoritten.

Kritisk veivalg, ifølge Moons ekspert-rådgiver

Den avsatte president Park Geun-hye må svare for alvorlige anklager om maktmisbruk og korrupsjon. Hun ble varetektsfengslet 31. mars.

Presidentvalget skulle vært holdt først i desember, men er fremskyndet med syv måneder på grunn av fru Parks vanærende fall. Valgdagen er fastsatt til tirsdag 9. mai, drøye fem uker etter at hun ble arrestert, siktet for korrupsjon.

Folket har vist tydelig at de krever endring, sier professor Jong Kun-choi, ved Yonsei-universitetet i Seoul.

– Sør-Korea står ved et kritisk veiskille, folket har vist tydelig at de ønsker endring. De krever en ny politikk, som kan gi varig fred. Og nådette problemet løses, vi orker ikke å leve under konstant trussel fra Nord-Korea. Vi forlanger å få leve i fred, slik dere kan i Norge, sier presidentkandidat Moons rådgiver, professor Jong Kun-choi, ved Yonsei-universitetet i Seoul.

Statsviteren er ekspert på internasjonale relasjoner og har særlig arbeidet med Nord-Korea-spørsmål.

– Levende lys-revolusjonen kan bli fullbrakt

Demonstranter med levende lys krever her Park Geun-hyes avgang under en markering i november 2016.

– Dersom Moon vinner, vil det være fullbyrdelsen av levende-lys-revolusjonen, fastslår professor Jong, med henvisning til de mange massedemonstrasjonene med krav om at tidligere president Park måtte bli avsatt etter at avsløringene av maktmisbruk og vanstyre tiltok i styrke.

Hektisk aktivitet i det åpne arealet for forhåndsstemming på Seoul jernbanestasjon. Valget får trolig rekordoppslutning, og det blir nok lange køer foran stemmelokalene tirsdag.

Når sørkoreanerne skal utpeke Parks etterfølger, ligger det an til rekordhøy deltagelse:

I en spørreundersøkelse svarer 89,2 prosent av de intervjuede at de er helt sikre på at de kommer til å avgi stemme. Også eksperter har ifølge The Korea Times tro på en deltagelse over 80 prosent. Hele 26 prosent har avgitt forhåndsstemme, en vesentlig større andel enn ved tidligere valg.

– Måtte min stemme telle, og ikke være avgitt forgjeves, sier den unge førstegangsvelgeren på togstasjonen idet hun trekker med seg kofferten mot perrongen.

Mareritt hvis Moon ikke vinner

– Det er svært viktig at den nye presidenten snarest tar initiativ til å gjenoppta forhandlingene med Nord-Korea. Vi kommer nemlig aldri til å klare å stanse atomprogrammet bare ved sanksjoner, sier professor Jong Kun-choi.

På veggen på sitt kontor ved Yonsei-universitetet har Nord-Korea-eksperten en liten gul lapp der det står Peace. Please. Den er kjøpt på Nobels Fredssenter under en av hans mange reiser til Oslo for å holde forelesninger og foredrag, blant annet på Institutt for fredsforskning PRIO og i Asia-forum.

– Blir en annen kandidat enn Moon valgt, virkeliggjøres mitt personlige mareritt. Da satser jeg på å kunne forelese riktig mye i Norge i tiden fremover, sier professor Jong.

jorgenlohne/facebook.com

jorgenlohne/twitter.com

jl@ap.no

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. USA
 3. Pyongyang
 4. Sør-Korea
 5. Kina
 6. Seoul
 7. Kim Jong-un