Verden

Her er livvakten som Trump lytter til om kveldene mens de drikker Cola Light og ser på TV

Donald Trumps livvakt gjennom mange år er en av få personer som presidenten lytter til.

Donald Trump har ofte med seg Keith Schiller. Han er direktør for Trumps personlige stab ved Det ovale kontor.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tidligere politietterforsker Keith Schiller sitter i dag ved et skrivebord i Det hvite hus, noen få meter unna kontoret til USAs president, mannen han har jobbet for i 18 år.

Han er en av Trumps mest betrodde medhjelpere og spilte en sentral rolle i den kontroversielle sparkingen av James Comey, skriver The Washington Post.

Fire i den indre kretsen

Ifølge AP var livvakten blant noen svært få personer Trump konsulterte før han ga FBI-sjefen avskjed. Tre kilder i Det hvite hus sier at for eksempel sjefstrateg Steve Bannon fikk høre om avskjeden på TV, men personer rundt ham avviser dette.

Da Trump skulle informere FBI-sjefen om at han fikk sparken med umiddelbar virkning, ringte ikke presidenten selv for å informere Comey. Presidenten skrev et kortfattet brev og sendte Schiller for å levere det.

AP skriver at eks-livvakten Keith Schiller (58) nå er blant Trumps mest betrodde, sammen med datteren Ivanka (35), svigersønnen Jared Kushner (36) og kommunikasjonsstrateg Hope Hicks (28).

Den tidligere politietterforskeren i New York skal lenge ha vært kritisk til Comey, skriver The Washington Post med henvisning til en kilde tett på Det hvite hus.

Ifølge den samme kilden skal Schiller ha ment at FBI ikke var aggressiv nok i etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver. Dette skal ha forsterket Trumps eget syn på den tidligere FBI-direktøren.

Ivanka Trump, Jared Kushner, Keith Schiller og Hope Hicks.
 • «Eliten» ble rystet over sparkingen av FBI-sjefen: Men velgerne ønsket en regelbryter
 • – Åpenbart at denne saken svekker presidenten, sier USA-ekspert: Derfor kan sparkingen av FBI-sjefen ramme Trump

– Eksepsjonell tillit

At en person med Schillers profil nå jobber som rådgiver i Det hvite hus, med tilgang til presidenten nesten til enhver tid, som et brudd på normene som er blitt fastsatt av tidligere administrasjoner, skriver Washington Post.

Tittelen hans på engelsk er Director of Oval Office Operations. Dette betyr at han er sjef for Trumps personlige stab i tilknytning til Det ovale kontor.

Politisk reporter i The Washington Post, Rosalind Helderman, sier at Schiller ofte tilbringer kveldene sammen med presidenten.

– Ingen vet helt hva jobben til Schiller går ut på. Det vi vet, er at han tilbringer mye tid sammen med Trump i den private boligen i Det hvite hus. Sammen ser de på nyheter og drikker Cola Light, sier Helderman.

Ifølge Time tilbringer Trump og Schiller mye tid i traktatrommet der Abraham Lincolns skrivebord står. Dette værelset har fungert som flere presidenters privatkontor.

Blir venner med ansatte

Mange presidenter knytter nær kontakt med sine ansatte. Barack Obama og hans personlige assistent de første tre årene, Reggie Love, ble for eksempel nære venner og Obama omtalte ham som sin «lillebror».

Dette smitter over til fiksjonen, og i flere TV-serier er presidentens nære bånd til ansatte en viktig del av historien. I serien West Wing har president Bartlet kjent sin personlige sekretær siden studietiden. Et annet eksempel er det svært tette forholdet mellom president Frank Underwood og livvakten Ed Meehcum i House of Cards.

 • Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

«Den mest undervurderte»

– Presidenten har veldig stor tillit til Keith. Hvis han ber ham om å gjøre noe, vet han at det blir gjort, har Corey Lewandowski, Trumps tidligere kampanjeleder sagt.

En kilde i Det hvite hus sier til CNN at Schiller er den «mest undervurderte personen i Trump-administrasjonen».

Time skriver at Trump tilbringer mye tid på ettermiddagen og kvelden med sin rådgiver og tidligere livvakt.

I over 18 år har Schiller jobbet tett sammen med Donald Trump. Her på vei ut av Air Force One sammen med pressetalsmann i Det hvite hus Sean Spicer.

Begynte på deltid for Trump i 1999

For litt over 18 år siden på kontoret til en aktor på Manhattan fikk Schiller øynene opp for en lokal kjendis: Marla Maples, Donald Trumps andre kone. Hun var der for å diskutere et påstått tyveri.

En mann satte seg ned ved siden av Schiller og introduserte seg selv som Maples livvakt.

– Jeg så på ham og ble ikke imponert, sa Schiller under et intervju i 2015 om hvordan han ble sikkerhetsansvarlig for Trump.

– Jeg tenkte «livvakt, det kan jeg også være». Jeg er ikke fremmed for å bruke hendene mine, sa han.

Etter møtet på Manhattan kontaktet Schiller milliardæren og begynte å jobbe for ham på deltid i 1999. Etter å ha pensjonert seg som politietterforsker i 2004 begynte han å jobbe som sikkerhetsdirektør i Trump-organisasjonen.

Personer som er eller har vært tett på presidenten, beskriver Schiller som en person med svært god tilgang til Trump.

– Vet alltid hva som skjer

– Keith Schiller er ikke bare en livvakt. Ingen har så god kontroll over Trumps rådgivere som Schiller, sier Michael Caputo, politisk rådgiver for Trump i tidsrommet 2013 til 2016.

– Keith vet alltid hva som skjer blant folkene i Donald Trumps indre sirkel, sier han til The Washington Post.

I Trump-administrasjonen er Schiller en av få personer som presidenten kan snakke med uten frykt for at samtalen blir lekket til andre.

Ansatte i Det hvite hus går ofte til den tidligere politietterforskeren for å få tips om hvordan humøret til presidenten er, eller hvordan de skal nærme seg ham.

Se intervjuet Keith Schiller gjorde med en tidligere klassekamerat i 2015:

Rich Siegel Author

Ble prioritert foran eksperter

Da presidentens svigersønn og rådgiver Jared Kushner reiste til Irak i april, var Schiller en del av reisefølget. Under møter med den irakske regjeringen fikk også den tidligere livvakten en plass ved forhandlingsbordet.

På turen var det derimot ikke plass til flere Irak-eksperter. De fikk beskjed om at det ikke var plass på flyet.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Det hvite hus
 3. FBI