Dortmund: To mistenkt, en pågrepet. Myndighetene går ut fra islamistisk terror.

Motivet for angrepet i Dortmund er fortsatt uklart. To menn er mistenkt. Tyske myndigheter jobber ut fra at ekstreme islamister sto bak .

Slik så bussen til Borussia Dortmund ut etter eksplosjonen.

Ifølge tyske medier torsdag formiddag er det ennå ikke avklart hva som var motivet for at tre sprengladninger ble detonert ved spillerbussen til Borussia Dortmund.

Avisen Die Welt skriver at to personer er mistenkt, en pågrepet 26-årig iraker og en mistenkt 28-årig tysker. Irakeren skal ha tilknytning til IS.

Minst en av de tre eksplosivene som ble sprengt, inneholdt spiker. Virkningen hadde en radius på over hundre meter.

Angrepet skjedde tirsdag kveld. To ble skadet,deriblant forsvarsspiller Marc Bartra.

Borussia Dortmund var klar for å kjøre til kvartfinalekamp mot Monaco i Champions League da bussen ble rammet.

Etter angrepet ble det funnet tre likelydende brev i nærheten, innholdet i brevene peker i islamistisk retning.

Merkel nevnt i brevet

Brevene begynner med setningen «I Allahs navn, den nådige, den barmhjertige». Det tyske nyhetsbyrået DPA har sendt ut den fullstendige teksten:

«I Allahs navn, den nådige, den barmherjteige. 12 vantro ble drept av våre velsignede brødre i Tyskland. Men tilsynelatende bryr ikke du Merkel deg om dine små skitne underdanige. Dine Tornadoer (kampfly, journ.anm.) flyr fortsatt over Kalifatets jord for å myrde muslimer. Men vi blir standhaftig værende gjennom Allahs nåde.

Fra nå står alle vantro skuespillere, sangere, idrettsutøvere og samtlige prominente i Tyskland og andre korsfarer-nasjoner på dødslisten til den islamske staten. Og det så lenge følgende krav ikke oppfylles: Tornadoene må trekkes ut av Syria, Ramstein Air Base må stenges.»

Men etterforskerne skal være skeptiske til om brevet er ekte, ikke minst fordi formuleringene er utypiske, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Tyskland i høy beredeskap

– Vi må gå ut fra at det fortsatt er fare på ferde, siden gjerningsmennene ikke er tatt. Det må vi ta på alvor, sa innenriksminister i Nordrhein-Westfalen Ralf Jäger på en pressekonferanse i Düsseldorf. I brevet trues det også med flere angrep.

Jäger mener at målet med angrepet var å få størst mulig offentlig oppmerksomhet, derfor valgte de altså en Champion League-klubb.

Tyskland er i nest høyeste beredskapstilsand.

Venstreradikal gruppe «tilsto» på nett

I tillegg til at brevet over granskes, er en annen «tilståelse» blitt kjent. En antifascistisk gruppe har tatt på seg skylden i natt, ifølge Die Welt. Tilståelsen kom på en blogg på en venstreradikal plattform. Den ble senere slettet, men sirkulerer som skjermdump på Twitter, særlig blant brukere langt ute på høyresiden.

Påtalemyndighetene stiller seg tvilende til at dette er ekte.

I denne «tilståelsen» står det at «Vi har i dag angrepet BVBs buss med spesiallagde eksplosiver». Som begrunnelse oppgis at BVB ikke har gjort nok for å motarbeide rasister, nazister og høyrepopulister. «Bussen var i dette bare et symbol og spillerne var ikke på noen måte et mål».

Tyske Tagesschau har lagt ut en faktasjekklenke der de konkluderer med at tilståelsen til Antifa-gruppen er formulert på en måte som gjør det svært usannsynlig at den er genuin.