Verden

– Hvis vi ikke skal snakke om våpenkontroll etter Las Vegas, når skal vi gjøre det da?

I Las Vegas kan du leke med maskingevær til en billig penge. Massakren i natt vekker til liv nye krav om våpendebatt.

Minst 50 mennesker ble drept i masseskytingen i Las Vegas natt til mandag. I kasinobyen finnes det flere selskaper som tilbyr skyting med maskingevær og andre automatvåpen.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det er for tidlig å diskutere politikk når vi ikke fullt ut vet alle fakta over hva som skjedde forrige natt, sier Sarah Sanders, talsperson i Det hvite hus, mandag kveld norsk tid, etter å ha blitt spurt om det nå er på tide å diskutere våpenlovene.

Videoene fra øyenvitner i Las Vegas natt til mandag inneholder et lydspor som man vanligvis ikke hører andre steder enn i krigsscener:

Den langvarige ratatatatat-lyden av et helautomatisk våpen, kun avbrutt av tausheten i perioden det tar å skifte magasin.

Hvor mange skudd som ble avfyrt fra 32. etasje på Mandala Bay-hotellet og som regnet ned over folkemengden, er vanskelig å tallfeste. Lengden på salvene og antall skadede tyder på flere hundre skudd.

Helautomatiske våpen forbudt i 1986

Helautomatiske våpen har vært forbudt å kjøpe og selge i USA siden 1986. Automatvåpen fra tiden før forbudet kan fortsatt videreselges, men de er ofte dyre og vanskelige å få tak i. I tillegg må kjøperen betale 200 dollar (1600 norske kroner) og registrere seg hos det føderale våpenpolitiet ATF.

Blant USAs mest populære rifler finnes det en rekke sivile varianter av rifler som er designet for helautomatisk ild militært. De sivile variantene, som dem i AR-familien, er imidlertid bare halvautomatiske. De vil si at man må trykke på avtrekkeren for hvert skudd.

Men automatvåpen har på ingen måte forsvunnet fra samfunnet selv om de er forbudt. Bare i Las Vegas er det en rekke skytebaner der folk kan prøve seg med ulike typer maskingevær.

Fra Mandalay Bay-hotellet tar det, for eksempel, bare seks minutter å kjøre til skytebanene Machine Gun Experience og Machine Guns Vegas.

  • Vil du vite mer om våpen i USA? I denne saken tar vi for oss myter, løgner og sannhet om våpen i USA.

I Las Vegas kan du gå med pistolen synlig

Og selv om føderal lovgivning forbyr kjøp og salg av automatvåpen med mindre man har spesiell tillatelse, er det ikke forbudt å eie slike våpen i Nevada, der Las Vegas er den største byen.

I delstaten, som har svært liberale våpenlover, er det heller ingen krav om at våpeneiere skal ha lisens eller at de skal registrere våpnene sine. Det er fullt lovlig å bære synlige våpen – uten en egen lisens – på gaten i Las Vegas, ifølge våpenlobbygruppen NRA.

Seks minutters kjøring fra Mandalay Bay-hotellet, der gjerningsmannen i Las Vegas avfyrte sine skudd, ligger en av skytebanene der man kan få leke seg med maskingevær og andre automatvåpen.

Amerikanernes forhold til våpen er dypt forankret i kulturen – og i grunnlovens andre tilleggsparagraf, som oppfordrer til en godt bevæpnet milits som kan stå opp mot et eventuelt fremtidig diktatur.

I USA finnes det i dag flere våpen enn mennesker, og antallet dødsfall som en følge av våpenbruk ligger årlig på rundt 30.000.

Bare i 2017 var det registrert 337 masseskytinger – før massakren i Las Vegas ble den verste i landets historie.

Ber om ny våpendebatt

Strengere våpenkontroll – eller i det minste en debatt om dette – ble raskt et tema etter massedrapet i Las Vegas.

– Dette må ta slutt, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy fra delstaten Connecticut.

– Man kan bli rasende av at mine kolleger i Kongressen er så redde for våpenindustrien at de later som det ikke finnes svar på denne epidemien i politikken, sier han ifølge NBC.

Blant de mest profilerte som tok til orde for en ny debatt, var Jorge Ramos, en av USAs mest kjente spanskspråklige TV-journalister.

– Hvis ikke nå, når? var det retoriske spørsmålet han stilte sine 3,1 millioner Twitter-følgere.

Spørsmålet om våpenkontroll dukket opp jevnlig mens Barack Obama var president. Obama var en sterk tilhenger av strengere regler for våpenkjøp og -salg, noe han ga tydelig uttrykk for etter store masseskytinger.

– Tanker og bønn er ikke nok, vi er nødt til å gjøre noe, bemerket han etter at ti personer ble drept på en skole i Oregon i oktober 2015.

Men motstanden mot strengere lover er svært sterk, og Obamas lyktes aldri i å få nok støtte til å endre merkbart på lovgivningen.

Etter masseskytingen i Las Vegas er det også flere som påpeker at en våpendebatt vil være meningsløs ettersom det trolig var et ulovlig anskaffet våpen som ble brukt.

Les mer om

  1. Våpen
  2. Las Vegas
  3. USA
  4. Barack Obama