Verden

Trump på Puerto Rico: – Dere bør være stolte over at ikke flere døde, som under en ekte katastrofe som Katrina

USAs president Donald Trump er tirsdag på besøk på Puerto Rico for å overbevise folket om at hovedstadens ordfører tar feil.

USAs president Donald Trump besøker tirsdag Puerto Rico sammen med førstedame Melania Trump. Her er de til stede på en briefing. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

  • Lorns Bjerkan
  • NTB

Presidenten og førstedame Melania Trump er tirsdag på den amerikanske øya for å se skadene etter at orkanen Maria herjet området for et par uker siden.

Etter massiv kritikk er Trumps besøk nøye planlagt for å unngå store protester.

Fortsatt er det mangel på mat, drikkevann og strøm på øya der det bor 3,4 millioner mennesker. Stormen førte til enorme ødeleggelser, og strømforsyningen til samtlige av øyas innbyggere ble slått ut.

På en pressekonferanse like etter Trumps besøk annonserte Guvernør Ricardo Rosello at dødstallet, som har vært 16 siden 25. september, har steget til 34.

  • Millioner trenger hjelp i Puerto Rico: I landets største havn står 4100 containere med nødforsyninger som ingen klarer å hente

Trump: – Dere har knust budsjettet

Under en briefing sa presidenten blant annet at de lokale myndighetene bør være «veldig stolte» for at ikke tusenvis døde, som under en «ekte katastrofe som orkanen Katrina». Sistnevnte orkan kostet 1833 personer livet da den blant annet førte til at flere diker brast i New Orleans i 2005.

– Hva er dødstallet for øyeblikket? 17? 16 bekreftet omkommet? Det er 16 personer kontra tusenvis, sa Trump tirsdag.

Trump går rundt i nabolaget Guaynabo i San Juan for å se på ødeleggelsene etter orkanen Maria. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Dere kan være veldig stolte over det alle sammen. Alle jobbet hardt sammen, sa Trump.

Men samtidig brukte han anledningen til å påpeke at opprydningsarbeidet vil koste dyrt, selv om dette kanskje ble sagt noe spøkefullt.

– Jeg hater å fortelle dere dette, Puerto Rico, men dere har knust budsjettet vårt, sier han.

Vil slette gjeld

I et intervju sa presidenten at det er nødvendig å slette Puerto Ricos gjeld.

– De skylder mye penger til dine venner på Wall Street, og det vil vi slette. Det skal du si farvel til. Jeg vet ikke om det er Goldman Sachs (en investeringsbank), men uansett hvem det er, så kan du godt vinke farvel til dem, sa Trump til Fox News ifølge Reuters.

Det amerikanske territoriet hadde allerede store økonomiske problemer før orkanen traff. Med over 70 milliarder dollar i gjeld erklærte regjeringen tidligere i år at øya var konkurs.

Strømmangelen er synlig på disse satellittbildene fra Puerto Rico – tatt før og etter orkanen Maria:

I konflikt med ordføreren

Før besøket var mange spente på konflikten mellom Trump og ordføreren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulin Cruz. De var før helgen i tottene på hverandre.

– Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy, sa hun fredag, og la til:

– Hvis vi ikke får mat og drikke ut til folk, blir dette nesten som et folkemord.

Presidenten besøkte blant annet en kirke i San Juan under besøket på Puerto Rico. Foto: JONATHAN ERNST / Reuters / NTB scanpix

Dette fikk presidenten til å tenne. På Twitter tok han til motmæle.

«Dårlige lederevner hos ordføreren i San Juan og andre på Puerto Rico, som ikke klarer å få arbeiderne sine til å hjelpe. De vil ha alt gjort for seg når dette burde være en innsats fra fellesskapet. 10.000 føderale arbeidere på øya gjør en fantastisk jobb», skrev han.

I en annen melding hevdet han at ordføreren hadde «blitt fortalt av Demokratene at hun må være ekkel mot Trump».

Results of recovery efforts will speak much louder than complaints by San Juan Mayor. Doing everything we can to help great people of PR!The Mayor of San Juan, who was very complimentary only a few days ago, has now been told by the Democrats that you must be nasty to Trump.

Selv om Trump ikke åpenlyst tok opp denne konflikten under tirsdagens besøk, påpeker blant annet CNN at han kom med noe som kan tolkes som et angrep på ordføreren i San Juan.

– Jeg vil bare fortelle dere at helt siden starten har ikke guvernøren gjort dette til politikk. Han har gitt oss best mulig attest, uttalte Trump.

Yulin Cruz var selv til stede under besøket til Trump. Etterpå ble hun spurt av CNN om hva hun tenkte da Trump påpekte at opprydningsarbeidet vil ødelegge USAs budsjetter.

– Jeg synes dette beviser at han mangler sympati. Han har kommet til en plass der folk trenger å bli tatt vare, og hvor de forventer å høre hva som vil bli gjort videre.

– Når man hører sånt får det deg ikke til å føle deg vel, la hun til.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Vær
  3. Ekstremvær