Verden

Kuwait skal ha hele befolkingen inn i DNA-register. Alle turister også.

Dersom du nekter, risikerer du ett år i fengsel eller en kraftig bot.

Kuwait city skyline. Her skal ingen bevege seg uten å ha avgitt DNA-prøve
  • Arild Færaas

Washington Post som skriver om forslaget, kaller det «en idé fra en dårlig science-fiction-roman».

Myndighetene i Kuwait planlegger å bruke 400 millioner dollar, drøye tre milliarder kroner, på å lage en DNA-database hvor alle innbyggerne i ørkenlandet skal bli kartlagt.

Det er ikke bare snakk om kuwaitiske statsborgere, men også gjestearbeidere og alle andre som besøker landet, inkludert turister. Drar du som turist til Kuwait, vil du avgi DNA-prøve når du ankommer flyplassen.

Loven ble vedtatt i fjor, men forventes snart å tre i kraft.

Det rike landet i Midtøsten er mest kjent for to ting, olje og Gulfkrigen på begynnelsen av 1990-tallet.

Kuwait, som ikke er et demokrati, regnes å ha mellom tre fire millioner innbyggere, men bare en drøy million av disse har kuwaitisk statsborgerskap.

4 av 10 i Norge: Mener staten bør lagre DNA-profiler på alle nyfødte

Dette er årsaken

Myndighetene i gulf-landet sier at årsaken til dette drastiske tiltaket, er for å kjempe mot terrorisme og kriminalitet.

Selv om landet har vært spart for like mye vold som Irak og andre naboland, ble mange drept under et selvmordsangrep i landet i fjor.

En DNA-profil, som kriminelle nordmenn også må gi fra seg, sier i utgangspunktet ikke noe mer om deg enn identiteten din.

Men det biologiske DNA-materialet kan også si noe om ditt opphav, hvilke sykdommer du er disponert for og hvem du er i slekt med.

Flere personvernforkjempere frykter at i fremtiden kan utvidet DNA-testing føre til et klasseskille, hvor for eksempel de som har gode gener kan få billigere forsikring enn andre.

  • Kuwait er et av verdens varmeste land om sommeren: I år ble det målt 54 grader i skyggen der

Nekt kan føre til fengsel

Washington Post skriver at de som nekter å la seg DNA-teste, kan få ett år i fengsel eller en bot på nesten 300.000 kroner.

Og om du blir tatt i å gi en falsk DNA-prøve, kan straffen bli hele syv år i fengsel.

Forslaget har ført til kraftige protester, både i Kuwait og utenfor landet.

Avisen Kuwait Times kobler også en økning av hus som er lagt ut til salg for mye mindre enn de egentlig er verdt de siste ukene, opp mot den nye DNA-loven.

Får hard kritikk

New Scientist siterer en genetiker, Olaf Riess, som kaller loven «et gigantisk angrep på genetisk personvern.»

– Obligatorisk DNA-testing av alle borgere og besøkende høres ut som et orwelliansk mareritt, men dette vil bli virkeligheten i en rik gulf-stat.

Også FN og menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har protestert, ifølge Washington Post.

Avisen peker på at motivet kan være mer enn å bekjempe kriminalitet og terrorisme. De viser til at det bor omtrent 100.000 av Bidun-folket og at myndighetene kan ha et motiv for å bevise at de ikke egentlig er ekte kuwaitere.

Tidligere har det vært diskutert om Bidun-folket, hvorav mange ikke har kuwaitisk statsborgerskap, kunne flyttes til Komorene, en øygruppe sørøst for Afrika.

Også for å avsløre utroskap, som er underlagt strenge straffelover, kan et fullstendig DNA-register være nyttig (gitt at det blir et barn ut av utroskapen).

Myndighetene har på sin side lovet at de ikke vil bruke DNA-registeret for å sjekke slektskap eller sykdommer, skriver Kuwait Times.

Les mer om

  1. Kuwait
  2. DNA