Verden

Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

Israels utenriksminister, Tzipi Livni, håper Hamas har lært ikke å avfyre raketter mot Israel, men palestinernes leder tror fremdeles på seier.

Røyken stiger opp etter Israels offensiv mot Nord-Gaza mandag. Det skal ha vært harde kamper mellom militante palestinere og israelske bakkestyrker, som trekker stadig dypere inn i Gaza.
  • Anders Nordstoga
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Bakgrunn:

Israelske bombefly har mandag jevnet hjemmene til ledere i Hamas med jorden, mens bakkestyrker rykker stadig nærmere Gazas tettest befolkede områder, melder Associated Press. En

Les også

Israel setter inn reservesoldatene

tyder på at israelske myndigheter vurderer ytterligere å trappe opp krigen. Over 900 palestinere har så langt mistet livet, ifølge palestinske myndigheter. Helsearbeidere i Gaza sier at minst 16 ble drept mandag. 13 israelere har hittil mistet livet, deriblant ti soldater. Raketter fortsetter likevel å regne over Israel. Minst 15 ble skutt fra Gaza mandag. Én av rakettene traff et hus i byen Ashkelon. Det er ikke meldt om personskader.

— Fortsetter til rakettene stopper

Et par timer etter at raketten traff mandag, fikk Ashkelon besøk av statsminister Ehud Olmert. Der gjentok han at Israel har til hensikt å fortsette angrepene inntil militante palestinere er ute av stand til å avfyre raketter.

Israels utenriksminister, Tzipi Livni, sa mandag til Israel Radio at hun håpet Hamas nå ville la seg avskrekke fra å skyte flere raketter. — Israel er et land som reagerer kraftig, når noen skyter på dets borgere. Det er en god ting. Det er noe som Hamas nå forstår, og det er slik vi vil reagere i fremtiden, om de avfyrer så mye som én rakett mot Israel, sa Livni.

- Tålmodighet gir seier

Lite tyder på at det er denne lærdommen Hamas har trukket av Israels angrep.

Hamas statsminister Ismail Haniya lovet i en TV-overført tale mandag at den pågående konflikten ville føre til «en ny fremtid» for folket i Gaza. — Seier kommer med tålmodighet. O, Gazas folk, med deres tålmodighet tegner dere konturene av en ny fremtid, sa Haniya i talen overført av Hamas egen TV-stasjon, Al Aqsa, melder CNN. Det var Haniyas andre TV-tale siden de israelske angrepene startet 27. desember.

Smuglerruter er stridstema

Det internasjonale diplomatiske arbeidet for å få i stand en våpenhvile dreier seg nå i hovedsak om grensen mellom Gaza og Egypt. For å akseptere en våpenhvile, krever Israel at Egypt, med amerikansk bistand, sørger for stenge tunnelene hvor våpen smugles inn til Gaza. En talsmann for Egypts utenriksdepartement, Hossam Zaki, sa mandag at det hadde vært fremgang i bestrebelsene for å få til en våpenhvile, men han avviste at Egypt kunne gi noen garanti på at Hamas ikke fikk flere raketter. - Vi vil øke innsatsen vår, men dette er ikke en sak mellom Israel og Egypt. Det er en sak mellom Israel og Gaza, og det er noe som må, slik FN sikkerhetsråd slår fast, løses i Gaza, sa Zaki, ifølge AP. Midtøstenkvartettens utsending, Tony Blair, møtte mandag Egypts president Hosni Mubarak i Kairo. Blair uttrykte der håp om en våpenhvile «i løpet av de kommende dagene».

- Humanitær krise

Les også

FN-topp: - Humanitær krise på Gazastripen

. Flere hjelpeorganisasjoner har nå gjenopptatt arbeidet, men de fortsatte kampene hindrer dem i å evakuere syke og å nå fram til alle som trenger hjelp, melder NTB. Det internasjonale Røde Kors opplyste mandag at organisasjonen har fått inn syv lastebillass med medisinske forsyninger. Disse forsyningene skal nå fordeles til sykehus som er overfylte av pasienter. Shifa-hospitalet i Gaza by har lite drivstoff igjen til generatorene som skaffer sykehuset strøm. — Det truer behandlingen av 470 pasienter, blant dem 60 på intensivavdelingen, sa Dorothea Krimitsas i Den internasjonale Røde Kors-Komitéen ICRC mandag, ifølge NTB. Artikkelen fortsetter under

Skip med nødhjelp måtte snu

Et skip med medisinsk nødhjelp til Gazastripen gikk mandag tilbake til havn på grunn av motorproblemer. Mannskapet på skipet vil senere forsøke å bryte blokaden av Gaza, som Israel nå strammer til, skriver NTB. Greske Spirit of Humanity har flere tonn antibiotika, bandasjer og andre medisinske forsyninger om bord. Sju leger og flere mediefolk og politikere var om bord, da det 22 meter lange fartøyet la ut fra Larnaka sør på Kypros mandag, bare for å måtte snu og gå tilbake. — Disse medisinene er svært viktige for Gaza, men det er mulig at Israel vil forsøke å stanse oss, tilføyer han. - Vi kan ikke la være å gjøre noe – dette er mitt budskap, som palestinsk lege og som menneske, sa øyekirurgen Ali Dabbagh. Bakgrunn:

Les også

  1. - Israel forspiller sitt omdømme

  2. - Bombing av FN-skole i Gaza var et uhell

  3. - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

  4. Gaza: Krigen dag for dag

  5. Bakgrunn for krigen i Gaza