Verden

Fosse: - Umulig å bevege seg noe sted i dag

Legene Fosse og Gilbert håper Israel vil følge FN-resolusjonen om våpenhvile, men har belaget seg på at de må bli i Gaza i flere dager til.

Den radikale legen Erik Fosse håper nå at Israel vil følge FN-resulosjonen om våpenhvile i Gaza. NORWAC

 • Stine Barstad

Les alt om krigen i Gaza her:

Les også

Gaza: Krigen dag for dag

Les også:

De to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse var på vei ut av Gaza i går, men

Les også

- Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

da kolonnen deres med ambulanser med sårede ble møtt av varselskudd fra israelske soldater.

— Jeg tror grunnen til at de stoppet transporten vår var at de var i gang med en stor offensiv på veien, og at vi ville havnet midt oppe i krigsområdet hvis vi kjørte videre, sier Fosse til Aftenposten.no fredag morgen.

Kolonnen måtte returnere til Shifa-sykehuset, og nå har de to legene belaget seg på at de må bli i Gaza i flere dager til.

— I går fikk vi beskjed om at det var umulig å bevege seg noe sted i dag - Israelske styrker skal ha gitt beskjed til Røde Kors om at de ville skyte på alt som beveger seg på veiene. Så i dag har vi ingen planer om å prøve å komme oss ut i det hele tatt, sier Fosse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MAJED HAMDAN / AP

— Som nyttårsaften

Han rapporterer om spredt skyting og bombing i området rundt sykehuset i natt og morgentimene, men sammenlignet med hvordan situasjonen har vært er det rolig. Mens det torsdag kom en jevn strøm av skadede til sykehuset, har det kommet få pasienter natt til fredag og fredag morgen. Fosse tror de forholdsvis rolige forholdene har sammenheng med at offensiven er flyttet sørover.

— Det har vært dager der det har vært som å være midt i Oslo på nyttårsaften hele tiden. Det er et leven uten like, og det er ganske slitsomt når det er slik i dagevis, sier han.

Fosse og Gilbert er svært fornøyde med

Les også

FN-resolusjon vedtatt uten full støtte fra USA

som ble vedtatt enstemmig i FNs sikkerhetsråd torsdag. Kun USA avsto fra å stemme.

Vi føler nesten at vi har tatt for lite i når vi har beskrevet overgrepene
Erik Fosse, lege— Vi tror at ting vil endre seg. Det har vært et voldsomt press, og hvis man nå ser på nettsidene til Røde Kors og de forskjellige FN-organene, er det en voldsom fordømming av Israel. Vi føler nesten at vi har tatt for lite i når vi har beskrevet overgrepene, sier Fosse.

- Helt ubeskrivelig

Han viser blant annet de grusomme synene som møtte mannskap fra Røde Kors og Røde Halvmåne da de endelig fikk tatt seg inn i et bombet nabolag i Gaza i går, som Israelske styrker skal ha holdt avskåret fra hjelp siden 3. januar. Ifølge Røde Kors fant ambulansefolkene blant annet fire utmattede barn som klamret seg til sin døde mor. I resten av huset fant de 12 lik.

- Det er helt forferdelig. Det kommer den ene groteske historien etter den andre, som langt overgår det vi har rapportert. Jeg forstår ikke hva hensikten med dette har vært - det er helt beskrivelig, sier Fosse.

Han håper Irael nå vil bøye seg for det internasjonale presset og stoppe kamphandlingene. Da vil Fosse og Gilbert returnere til jobbene sine i Norge, mens nye team fra Norwac står klar til å ta over.

— Da går arbeidet inn i en annen fase med oppfølging. Her er det mange som trenger oppfølging i lang tid fremover, sier han.

Mads Gilbert og Erik Fosse var lenge de to eneste vestlige legene i Gaza, men torsdag kom et team med en kirurg, en anestesilege og to sykepleiere fra Røde Kors frem til sykehuset. Også en sykepleier klarte å komme seg inn i Gaza fra Egypt torsdag.

 1. Les også

  FN-resolusjon vedtatt uten full støtte fra USA

 2. Les også

  - Hamas stjeler mathjelpen

 3. Les også

  - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

 4. Les også

  Ble vitne til drap

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza

 2. VERDEN

  I fjor ble innbyggerne i Sør-Syria lovet fred. Nå angriper Assad.

 3. VERDEN

  Palestiner skutt og drept i under protester i Jerusalem

 4. VERDEN

  Hizbollah har spilt en nøkkelrolle i kampen mot IS – men på «fiendens» lag

 5. VERDEN

  Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

 6. VERDEN

  Han havnet midt i krigen som endret Midtøsten