Verden

Gilbert og Fosse slipper ikke ut av Gaza

 • Flemming Trondsen

Lege Mads Gilbert (t.v.) under en av de mange operasjoner ved Shifa-sykehuset i Gaza. SCANPIX

 • Israelerne vil ikke slippe kolonnen igjennom.
 • Hensikten var at de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert skulle forlate Gazastripen i dag, og like før kl 13 opplyste John Eivind Jensen, Norwacs koordinator av hjelpearbeidet på Gazastripen at
  Legene skulle reise i en kolonne sammen med 10-15 pasienter som skulle transporteres ut av byen, men kolonnen er nå stanset. — Israelerne vil ikke slippe kolonnen igjennom, sier Mads Gilbert til Aftenposten.no. Kolonnen består ifølge Gilbert av 10-15 ambulanser, og flere av de skadede er avhengig av å bli transportert ut for å få hjelp.- Vi har nå måttet de ta de alvorligst skadede ut av ambulansene og inn på intensiven på sykehuset igjen, sier en oppgitt Gilbert til Aftenposten.no.Gilbert tror årsaken til at kolonnen ble stoppet kan være at israelerne bomber i området der de skal passere på vei til Egypt.

Ber Støre om hjelp

Han retter nå en inntrengende appell om hjelp til det internasjonale samfunn.- Det er uholdbart at ikke det internasjonale samfunn sørger for en åpen korridor for skadede og hjelpepersonell, sier han.Legen ber også utenriksminister Jonas Gahr Støre om å bidra til å sørge for at Shifa-sykehuset får internasjonal beskyttelse.Han er opprørt over det som skjer, og mener det er er i mot alle konvensjoner.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten ved sykehuset er sprengt, og daglig behandles et stort antall skadede.- Pasientene har helt jævlige skader, forteller Gilbert.Den voldsomme pågangen til sykehuset og har ført til en stor belastning for leger og annet medisinsk personell. Gilbert kan fortelle at legene kun har sovet 1-2 timer pr natt, og sier de er svært slitne.- Jeg kjempesliten, men det er ingenting imot de påkjenningene palestinerne er påført, sier Gilbert.

Uvisst når de kan dra

Samtidig fortsetter bombingen.- De bomber ustanselig, sier han. Ifølge Gilbert bombet israelerne også under den varslede tretimers pausen i går.- Dette har vært 13 døgn med helvete, sier den erfarne legen.Kolonnen med de norske legene har ikke fått oppgitt noe nytt tidspunkt for når de eventuelt kan forlate Gaza. Denne saken utvides.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ambulansesjåfør i en konfliktsone? - Da må du regne med å bli angrepet

 2. KULTUR

  Mads Gilbert: - Folk kommer med kroppsdeler i bæreposer til sykehuset

 3. VERDEN

  Dødstallene stiger etter eksplosjoner i Syria

 4. VERDEN

  75 år siden den første atomprøvesprengningen

 5. VERDEN

  To bomber gikk av på turiststed i Thailand: Minst én drept og 19 skadet

 6. VERDEN

  Trusselnivået i Storbritannia hevet til høyeste nivå etter terrorangrepet i London