Verden

- Obama åpner for dialog med Hamas

Den påtroppende amerikanske presidenten vil følge Norges eksempel, sier nære kilder.

Barack Obama blir USAs 44. president 20. januar. Trolig ønsker han å opprette en dialog med Hamas etter at han overtar kontrollen over Det hvite hus. Foto: AFP / MANDEL NGAN

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Barack Obama skal være villig til å begynne samtaler med Hamas for å få en slutt på volden i Gaza og Israel. Han ønsker dermed å bryte med politikken til sin forgjenger, George W. Bush, som har nektet å ha noe med den palestinske organisasjonen å gjøre. Det hevder kilder i Obamas overgangsstab, ifølge den britiske avisen The Guardian. Bush stemplet Hamas som en terroristorganisasjon like etter at gruppen vant det demokratiske valget i Gaza. Den amerikanske kongressen har i tillegg lagt ned forbud mot amerikansk bistand til organisasjonen.

«Dette kommer til å bli en administrasjon som ønsker å forhandle med de viktige parter i de viktige spørsmålene»
Kilde i Obama-leiren

«Sensasjon»

Samtalene med Hamas skal begynne i det stille, hevder tre ulike kilder i Obamas stab til The Guardian. I første rekke vil det amerikanske etterretningsvesenet stå for dialogen, og Obama kommer ikke til å starte direkte diplomatiske forhandlinger med gruppen. En slik tilnærming vil ligne på den som ble ført på 1970-tallet, da USA inngikk i samtaler med Yassir Arafat og PLO lenge før Israel ble klar over denne dialogen.

Foto: Scanpix

— Dette er jo en sensasjon, sier professor og seniorforsker Daniel Heradstveit ved NUPI til Aftenposten.no. - Dersom dette stemmer, betyr det at Obama bryter med to viktige aspekter ved den amerikanske utenrikspolitikken. For det første bryter det med hvordan man skaper fred i dette området. Hamas har jo blitt utelukket. For det andre bryter det med politikken USA har ført i forhold til terrorisme, legger han til. - Den eneste måten USA kan nærme seg den muslimske verden på er å komme seg ut av det sporet de er på nå. Muslimene har fått begrepet terrorisme klistret på seg av Bush, som har utvannet begrepet. Man snakker aldri om statsterrorisme, som Israel driver med i Gaza nå, sier Heradstveit.

Støre støttet dialog

Foreløpig har Obama og hans folk sagt svært lite om hva han kommer til å gjøre så fort han overtar kontrollen over Det hvite hus 20. januar. Standardkommentaren fra Obama-leiren har vært at «USA kun har én president om gangen».


Men mye tyder på at den nye presidenten har en mer pragmatisk tilnærming til konflikthåndtering enn sin forgjenger. Under presidentkampanjen i fjor høstet Obama mye kritikk for at han sa at han ville være villig til å snakke med ledelsen i land som USA hadde et dårlig forhold til. — Dette kommer til å bli en administrasjon som ønsker å forhandle med de viktige parter i de viktige spørsmålene, sier en kilde til The Guardian.

Foto: Åserud, Lise

I så fall kommer Obama til å følge en linje som Norge lenge har talt varmt for. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ved flere anledninger sagt at en dialog med Hamas er viktig for å skape fred i Midtøsten. — Norge opprettholder det syn at Hamas må etterleve det internasjonale samfunns krav om anerkjennelse av Israels rett til å eksistere og avstå fra bruk av vold. Samtidig er det norsk politikk å være i dialog med alle parter i Midtøsten. Slik har det vært gjennom mange år, sa Støre under Stortingets spørretime i mars i fjor. Statssekretær Raymond Johansen i UD sier til Aftenposten.no at Obama ikke selv har sagt at han ønsker å snakke med Hamas, og at han ønsker å «høre det fra hestens munn» før han ønsker å uttale seg. - Men om vi skal ta ham på ordet i forhold til det han sa under valgkampen om å snakke med dem han var dypt uenig med, er det noe vi har samme holdning til. I krigen mot terror er det blitt slik at man kun snakker med sine venner. Men man skaper ikke fred med sine venner. Hamas er en faktor i dette spørsmålet og en viktig del av den palestinske identiteten. Å utelukke dem blir derfor galt, sier Johansen.

Ikke imponert

Heradstveit ved NUPI er ikke imponert over regjeringens håndtering av Midtøsten-spørsmålet. - Norge gikk jo inn for anerkjennelse av Hamas, men så trakk de seg. Og i det siste har jo Støre indikert at dialog ikke var så riktig likevel. Jeg er blitt kalt naiv fordi jeg hele tiden har oppfordret til dialog med Hamas. - Jeg synes ikke at den norske regjeringen har vært spesielt imponerende på dette spørsmålet. De burde vært en katalysator for denne prosessen i mye større grad enn de har vært, sier seniorforskeren.

 1. Les også

  - Vi skal utveksle krigshistorier

 2. Les også

  Avlyser skolebesøk i synagogen

 3. Les også

  Fosse: - Umulig å bevege seg noe sted i dag

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Rundt 250 barn skal være blant de nærmere 760 menneskene som hittil er drept i Gaza i den pågående konflikten med Israel. Disse barna ble drept i angrepet på en FN-skole tidligere denne uken. Foto: AFP / MAHMUD HAMS

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 2. VERDEN
  Publisert:

  Her er fem av spørsmålene som kan avgjøre om Trumps Israel-besøk blir en suksess eller fiasko.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Nå vil Obama skrive og hvile

 4. VERDEN
  Publisert:

  USA signaliserer at tostatsløsningen i Midtøsten kan droppes

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA-ambassadør sår på ny tvil om amerikansk Israel-politikk

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Stakkars Israel!