Verden

Serbias ambassadør: - Trist å reise hjem

Onsdag setter Serbias ambassadør seg på flyet hjem til Beograd.

Serbias ambassadør i Norge, Vladislav Mladenovic, reiser hjem til Serbia onsdag tidlig. Falch, Knut

 • Anders Hedeman

Serbia bryter de diplomatiske forbindelser med Norge. Dette skjer som er en reaksjon på Norges anerkjennelse av Kosovo som en selvstendig stat. Serbia mener den norske anerkjennelsen strider mot internasjonal folkerett. Onsdag morgen reiser ambassadør Vladislav Mladenovic hjem, som svar på at Norge anerkjente Kosovo i statsråd på fredag.

— Veldig skuffet

Ambassadøren er skuffet over Norges reaksjon på Kosovos erklæring om uavhengighet. - Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle havne i denne situasjonen, og jeg er naturligvis veldig skuffet, sier Vladislav Mladenovic til Aftenposten.no. I februar ble det klart at Norge støtter Kosovos løsrivelse. - Det internasjonale samfunnet må stå samlet for å sikre stabilitet på Balkan. Derfor vil også Norge anerkjenne Kosovo, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB da. Mladenovic synes det er sørgelig at de politiske båndene mellom de to landene nå er brutt.

- Har hjulpet Serbia enormt

— Våre to land har hatt et utmerket forhold. Det bor over 7000 serbere i Norge, og de gjør det bra. De siste syv årene har Norge hjulpet Serbia enormt, både politisk og økoniomisk, sier Mladenovic med ettertrykk, og legger til: - Nettopp derfor er dette bruddet så vondt å ta inn over seg. Ambassadøren gir tydelig uttrykk for at han mener Norge begår en ulovlig handling ved å anerkjenne Kosovo. Den eneste løsningen han ser på det diplomatiske bruddet, er om Norge trekker tilbake sin anerkjennelse. - Dette er ikke noe nordmenn kan være stolte av. Det minste Norge kan gjøre er å respektere Serbias landegrenser. Da kan vi gjenopprette kontakten, sier Mladenovic. Han sier at serbiske myndigheter kommer til å klage saken inn for den FNs internasjonale domtolen i Haag, for å bedømme om Kosovos løsrivelse er lovlig eller ikke. - Jeg håper Norge støtter domstolens avgjørelse, sier han.

Vemodig, men midlertidig

Mladenovic ser tilbake på tiden i Norge med glede, og håper at han kan komme tilbake i nær framtid. - Min jobb er å forbedre forholdet mellom våre to land, og det har jeg tenkt å vende tilbake til. Jeg tror det finnes en løsning, forklarer ambassadøren. Onsdag vender altså han nesen hjemover, og setter seg på flyet til Serbias hovedstad Beograd. Men han understrekker at Serbia tilbakekaller ham midlertidig: - Jeg håper og tror jeg kommer tilbake hit. Nå får jeg konsultere utenriksministeren i Serbia, og avvente situasjonen, sier Mladenovic. Men han er sikker på én ting: Serbia kommer aldri til å godkjenne Kosovos uavhengighet. - Du må huske at det var i Kosovo at staten Serbia ble født.

Hjelper Kosovo-serberne

Russland erklærte tirsdag at de står klare med 140 tonn nødhjelp til serbere i Kosovo, melder nyhetsbyrået AP. Sendingen har en verdi på nærmere 30 millioner kroner, og skal distribueres til serberne over de neste 10 dagene. Russland støtter Serbias standpunkt overfor Kosovo, og har fordømt alle vestlige lands anerkjennelse av landet.

 1. Les også

  Svært spent i Kosovo

 2. Les også

  - Ikke ventet at Norge skulle bli blant de første til å anerkjenne Kosovo

 3. Les også

  Støre: - Verden må stå samlet om Kosovo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Spenningen er skyhøy mellom de to europeiske naboene. Nå avlyses sportsarrangementer i redsel for bråk.

 2. VERDEN

  Kosovo oppretter hær til protester fra NATO

 3. VERDEN

  Politiaksjoner i Kosovo provoserer naboen. Serbia har satt hæren i alarmberedskap.

 4. VERDEN

  Den norske ambassadøren ble anklaget for å planlegge kupp. Men likevel er han en av landets mest populære.

 5. VERDEN

  Her er Putin like populær som i Russland. Nå frykter EU at de mister grepet.

 6. VERDEN

  Drapet på denne mannen kan fyre opp gammel fiendskap