Verden

Kan dette være et klimagjennombrudd? Forskere har klart å gjøre CO2 om til stein!

En helt ny teknologi kan revolusjonere hvordan karbonfangst og lagring gjøres.

Det er ved Hellisheidi-anlegget på Island at forskerne har klart å gjøre karbondioksid om til stein. Foto: Brennan Linsley / AP / NTB Scanpix

  • Arild Færaas

Forskere har funnet en ny måte å fange klimagassen CO₂, viser en fersk studie som nylig er publisert i det anerkjente magasinet Science.

I forbindelse med det geotermiske kraftverket Hellisheidi som ligger tre mil øst for Reykjavik sentrum, har forskere fra blant annet Columbia University og University of Southampton prøvd å pumpe karbondioksid under bakken ned til varm vulkansk stein.

Og det fungerer. Klimagassen blir omformet til stein ved hjelp av en naturlig prosess. Den naturlige prosessen skjer ved at vann og gassblandingen reagerer med vulkanske basalt-steiner, og det blir til et mineral som heter kalsitt.

Og det tok bare to år før over 95 prosent av gassen ble omgjort til stein!

– Dette er den ultimate måten å lagre CO₂ på – å gjøre det om til stein, sier Juerg Matter, en av hovedforskerne bak studien, til Guardian.

På Island er man i gang med å oppskalere prosjektet til en kapasitet til å lagre 10.000 tonn CO₂ i året, som er lite sammenlignet med Islands utslipp på drøye 3 millioner tonn i året, for ikke å snakke om verdens utslipp på over 35 milliarder tonn i året.
Men en god start for noe som kan være revolusjonerende.

FNs klimapanel har pekt på karbonfangst- og lagring som veldig viktig for å nå togradersmålet.

Slike steiner finnes mange steder i verden

Basalt-steinene som ble brukt på Island i den naturlige prosessen for å gjøre om CO₂ til stein, finnes mange steder i verden.

– I fremtiden kan vi tenke oss at vi bygger kraftverk der det er mye basalt. Og det er mange slike steder, sier forsker Martin Stute.

Ved tradisjonell karbonfangst lagrer man gassen under bakken, for eksempel kan man gjøre det i Nordsjøen. Da finnes det en mulighet for at den kan sive ut igjen i atmosfæren, pluss at man må lage store transportsystemer for å frakte gassen fra kraftverket eller industrien til lagringsstedet.

I motsetning til tradisjonell karbonfangst, som man for eksempel tester på Mongstad, må man ikke fjerne de andre gassene fra CO₂-en ved «basalt-metoden».

Dette vil ifølge forskerne gjøre den nye karbonfangstmåten mye billigere også.

Hva er utfordringene?

Men «selvsagt» er det utfordringer med denne metoden.

En er at det kreves 25 tonn vann for hvert tonn med CO₂. Nær kysten er det lett å bruke sjøvann, men det kan være mye vanskeligere å få til andre steder.

I tillegg kan det være en teoretisk fare for at mikroorganismer vil kunne omgjøre karbongass og vann-blandingen om til metan, som er en enda sterkere drivhusgass enn CO₂. Men dette har ikke skjedd i forsøket på Island.

Kilder: New York Times og Guardian

Du kan også lese en New York Times-reportasje fra forskningsprosjektet her.

  • Aftenposten har skrevet flere større saker om karbonfangst . Få med deg sakene her:

Bare karbonfangst kan redde oss fra klimakatastrofen, sier eksperter. Nå jobbes det intenst med å knekke koden.

Dyrker tare i havet for å stoppe global oppvarming

Her bygges verdens største anlegg for karbonfangst

Les mer om

  1. CO2
  2. Island
  3. Klima
  4. Nordsjøen
  5. Mongstad
  6. FNs klimapanel