Verden

Tror bakkekrigen i Gaza vil styrke Hamas

Selv om Israel vinner bakkekrigen i Gaza, vil Hamas få flere tilhengere, og det vil legge grunnlag for mer terror, mener Aps utenrikspolitiske talsmann, Olav Akselsen.

– Hvis hensikten med operasjonen er å svekke Hamas, har Israel valgt feil framgangsmåte, sier Akselsen som oppfordrer partene til å inngå våpenhvile.

Våpenhvile er det viktigste nå, men Akselsen ser nokså svart på muligheten til å komme fram til en forhandlingsløsning i tilfelle det blir inngått våpenhvile.

Hamas-ansvar

– De forhandlingsmulighetene som har vært til stede tidligere, har ikke vært brukt. I en slik sak vil partene skylde på hverandre, og krigen er med på å forverre forholdet mellom partene. Opptrappingen av krigen vil styrke ekstremistene på begge sider og føre til en forsterket terror, sier Akselsen til NTB.

Akselsen sier at måten Israel nå går fram på, ikke står i stil med de angrepene landet har vært utsatt for. Men Hamas har også et stort ansvar for situasjonen i Gaza, understreker han.

Utenrikspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Morten Høglund, sier Hamas må bære skylda for lidelsene til sivilbefolkningen i Gaza.

Overdimensjonert

– Det som skjer, smerter alle. Men det er Hamas som har brutt våpenhvilen og skutt raketter mot Israel og plassert militære installasjoner blant sivilbefolkningen, sier Høglund til Aftenposten.

Venstreleder Lars Sponheim er opprørt over det han kaller Israels ekstreme bruk av vold i Gaza. Det israelske angrepet er så overdimensjonert at Israel må ta et spesielt ansvar, mener han.

– Begge parter har ansvar for å gi seg, men Israel har et særlig ansvar i dette tilfellet, sier Sponheim til Aftenposten.

 1. Les også

  - Situasjonen er forferdelig

 2. Les også

  Angriper sentrum av Gaza by

 3. Les også

  Barak: - Vi er ikke ute etter krig

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Om to uker er det valg i Israel, og rakettene faller. Det ser begge parter seg tjent med.

 2. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 3. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 4. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 5. VERDEN

  FNs sikkerhetsråd fordømmer angrep mot flyktningleir og ber om våpenhvile i Libya

 6. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel