Verden

Tre år i koma

Ariel Sharon er fortsatt i live. Bakkeinvasjonen i Gaza kom tre år etter at statsministeren fikk hjerneslag.

Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Israels forrige statsminister Ariel Sharon før han falt i koma for tre år siden. Foto: AFP PHOTO/POOL/KEVIN FRAYER

 • Fred C. Gjestad

Israels invasjon av Gaza kom nøyaktig tre år etter at Sharon falt i koma.

Våknet aldri etter hjerneslag

Søndag var det tre år siden Israels tidligere statsminister Ariel Sharon fikk hjerneblødning og falt i koma. Han har siden blitt holdt i kunstig live, og er snart 81 år gammel. 80-årsdagen ble feiret mens Sharon var i Koma på sykehuset.

Problemene startet for Ariel Sharon 19. desember i 2005. Han fikk et hjerneslag, men kom seg raskt og fortsatte arbeidet med å lede regjeringen. 4 januar 2006 ble han rammet igjen denne gang av en større hjerneblødning. Ifølge Norge Idag ble han operert tre ganger. Men han våknet aldri til live igjen.

I dag er han holdt kunstig i live ved Sheba Medical Senter nær Tel Aviv. Han er i respirator, og skal ikke registrere noe av det som skjer rundt ham, og han har heller ikke smerter.

Hjernen bak tilbaketrekningene

Ifølge YnetNews innvaderte Israel Gaza med bakkestyrker nøyaktig tre år etter at Sharon gikk inn i koma. Sharon var en av hjernene bak tilbaketrekningsplanen, der Israel trakk ut alle bosetningene fra Gaza stripen. Sharon sendte i 2005 inn bulldosere for å jevne bygninger med jorda.

Eylad Arad, en av Sharons rådgivere, mener at Sharons ønske var å forlate Gaza en gang for alle. Arad mener likevel at invasjonen nå er nødvendig.

Dagens statsminister, Ehud Olmert, overtok Sharons plass som statsminister i april 2006, etter at det israelske parlamentet erklærte Sharon for å være permanent inkapabel til å styre.

Ifølge Sunday's Zaman har Sharon et «vegetativt nervesystem» og en ekstremt liten sjanse for at han skal bli frisk igjen.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

Relevante artikler

 1. VERDEN

  - Folk blir mer høyreorienterte, mer mistenksomme, mer fiendtlige

 2. VERDEN

  Alvorlig for Shimon Peres etter slag

 3. SPORT

  Ferdig som bokser

 4. SPREK

  Her løper Jan (75) halvmaraton én måned etter hjerneslaget

 5. NORGE

  Det smalt til i hodet. Så ble hun svimmel og sovnet.

 6. VERDEN

  Tilstanden alvorlig, men stabil for Peres