Verden

Rakettene mot Israel

Siden 2001 er tusenvis av raketter avfyrt mot Israel, både fra Gaza og Libanon. Dette er Israels hovedargument for angrepet på Gaza.<br></br>Velg i menyen ovenfor for mer om Qassam, Grad og Katyusha.

Les også:

Les også

Gaza: Krigen dag for dag

QASSAM / KASSAM

Qassam-rakettene er enkle, nærmest hjemmelagede raketter. De er utviklet og produseres inne på Gaza-stripen uten behov for høyteknologi og avfyres fra svært enkle ramper. Det finnes tre hovedtyper, de minste 79 cm lange, de største over 2 meter. Det oppgis ulike rekkevidder, fra 4 til 12 km. Alle er laget av stål og uten noe styringssystem. Sprengkraften er ikke allverden, men et direkte treff i en leilighet eller skole, er drepende. Det er denne typen som i tusentall er sendt mot Israel. De første Qassam-rakettene rammet Israel i mars 2002. Siden da har de mest utsatte byene iverksatt et rakettalarm-system som f.eks. i Sderot gir innbyggerne ca 15 sekunders forvarsel før det smeller.

GRAD

Grad-missilene er mer avanserte og langtrekkende raketter enn Qassam. De er smuglet inn i Gaza, enten via tunneler eller sjøveien. Rekkevidden er lengre, tidligere beregnet til omkring 22 km. I januar ble byene Beersheba og Gedera rammet, hele 45 km fra Gaza. Missilene er russiske og utviklet tidlig på 1960-tallet. "Grad" betyr "hagl". Grad avfyres normalt fra tunge lastebiler med store utskytingsramper, men fra Gaza avfyres de én og én fra mindre ramper. Prosjektilene er laget i Russland, Kina og Romania Lengden er fra 1,9 til 3,04 meter Vekten varierer fra 46 til 70 kg. Rekkevidden varierer fra 12 til 40 km, ifølge Wikipedia, men rundt nyttår ble byen Gedera rammet, 45 km fra Gaza. Andre byer som rammes av Grad-rakettene, er Beersheba, Ashkelon og Ashdod. Bildet viser forsvarsminister Ehud Olmert i Beersheba etter et Grad-nedslag.

KATYUSHA

Dette er nesten bokstavelig talt en levning fra 2.verdenskrig. Katyusha er en enkel og robust rakett, som tradisjonelt har vært avfyrt i store mengder fra lastebiler. Disse ble kjent som "Stalin-orgel". Under krigen i 2006 avfyrte Hizbollah rundt 4000 slike raketter fra Libanon mot Israel, både fra lastebiler og bærbare stativer. 95% av dem var 122mm syrisk-produserte raketter med et stridshode på 30 kg og en rekkevidde opptil 30 km. Presisjonen på disse rakettene er heller dårlig. "Katyusha" er et pikenavn, tatt fra en populær sang fra 2. verdenskrig.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – At Nord-Korea viser frem slike missiler, betyr ikke at de kan bruke dem

 2. VERDEN

  Syriske medier: Tre såret i israelsk angrep

 3. VERDEN

  Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

 4. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 5. VERDEN

  Analytikere mener Nord-Koreas siste rakett-test viser at landet har kapasitet til å ramme USA

 6. VERDEN

  Slik kan Iran-konflikten gå fra småtrefninger til storkrig