USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden

President Donald Trump får massiv kritikk fra både allierte og en rekke andre land for å ha innført innreiseforbud for personer fra sju muslimske land. Mange frykter at resultatet blir mer ekstremisme.

President Donald Trumps nye innreiseforbud førte til store demonstrasjoner på flyplassene i New York, Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas. Her fra protestene i San Francisco. Foto: AP/NTB-NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) sier at USAs nye innreiseforbud kan bidra til å undergrave innsatsen for å bekjempe ekstremister.

– Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier – og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier Solberg til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller Trumps beslutning «sterkt beklagelig».

– Vi forutsetter at USA fortsatt vil delta i den felles internasjonale innsatsen for gjenbosetting av flyktninger i tiden som kommer. Norge er helt klar på at flyktninger må behandles likt, uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

I en ny presidentordre før helgen besluttet Trump å nekte flyktninger adgang til USA for en periode på 120 dager. Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid.

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg tar begge avstand fra Trumps siste politiske vedtak.

I tillegg er det innført et midlertidig, generelt innreiseforbud for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

Hindrer kamp mot terror

Danmarks utenriksministeren Anders Samuelsen kaller Trumps beslutning uklok og Sveriges utenriksminister Margot Wallström er enig.

– Dypt bekymret for USAs beslutning om ikke å tillate innreise for folk fra bestemte land, skriver Wallström på Twitter.

Dette øker mistilliten og motsetningene mellom menneskene, sier hun til TT.

Regjeringen i Indonesia mener innreiseforbudet vil hindre kampen mot terror.

USAs president Donald Trump er fornøyd med egen ordre om innreiseforbud for personer fra sju muslimske land. Foto: AP/NTB-NTB scanpix

– Indonesia beklager dette dypt fordi vi mener det vil ha negativ påvirkning på den globale kampen mot terrorisme og håndteringen av flyktninger, sier Arrmanatha Nasir, talsmann for landets utenriksdepartement.

Også Iran mener at USAs innreiseforbud er en gavepakke til ekstremister.

– Muslimforbudet vil bli husket som en stor gave til ekstremistene og deres tilhengere, skriver utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Han mener at kollektiv diskriminering hjelper terrorister med å rekruttere folk.

Kritikerne får faglig støtte

Politikerne som frykter at innreiseforbudet kan nøre opp under terror, får støtte fra faglig hold.

– Dette er ren idioti av Trump. Dette har ingen ting med sikkerhet å gjøre, men er noe som er rettet mot muslimer, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige til NTB.

Han framholder at det allerede er omfattende sikkerhetsprosedyrer for alle som ønsker å komme til USA og at de nye reglene bare bidrar til å demonisere muslimer.

– Dette er et av de mest kontraproduktive tiltakene de kunne ha gjort. Det vil forsterke al-Qaidas og IS’ narrativ om at Vesten er i krig med islam. Det vil forsterke bildet blant muslimer om at de er hatet av USA, og det vil i sin tur føre til økt radikalisering og islamisme, framholder han.

Irak vurderer å gjengjelde forbudet

Irak vurderer å gjengjelde USAs innreiseforbud og nekte amerikanere adgang til landet.

Utenrikskomiteen i Iraks nasjonalforsamling oppfordret søndag regjeringen til å gjengjelde det amerikanske innreiseforbudet.

– Irak er i frontlinjen mot terror og det er urettferdig at irakere blir behandlet på denne måten, heter det i uttalelsen fra komiteen.

Ønskes velkommen i Canada

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at det ikke er mulig å rettferdiggjøre USAs innreiseforbud for personer fra hovedsakelig muslimske land.

Storbritannias statsminister Theresa May er heller «ikke enig» i USAs beslutning om å nekte innreise til personer fra hovedsakelig muslimske land, mens Frankrikes president François Hollande ber Trump respektere prinsippet om å hjelpe mennesker på flukt.

Demonstranter viste sin mening om USAs president Donald Trumps nye ordre om å nekte personer fra sju muslimske land adgang til landet. Her fra flyplassen i San Francisco. Foto: AP/NTB-NTB scanpix

Canadas statsminister Justin Trudeau gjør det klart at flyktninger som nå blir avvist av USA kan komme til dem i stedet.

Rettsavgjørelse

En føderal dommer i Brooklyn har avgjort at to irakiske menn med gyldig visum til USA ikke kan sendes ut av landet. I stedet er de innvilget midlertidig opphold i USA.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen ACLU, som før helgen trakk saken inn for rettsvesenet, vil denne avgjørelsen også gjelde alle andre saker hvor folk allerede har kommet til landet med det som i utgangspunktet var gyldige visum, ifølge ABC News.

Trump slår tilbake

Innreiseforbudet har ført til store demonstrasjoner på flyplassene i New York, Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas.

Trump er likevel godt fornøyd med sin beslutning.

– Det fungerer veldig fint, sa Trump til reportere i Washington i helgen.

I en Twitter-melding søndag skriver Trump at det er nødvendig med tiltakene, og viser til det som skjer i Europa og i resten av verden, som han omtaler som «et fryktelig rot».

Trumps stabssjef Reince Priebus sier til TV-kanalen NCB at Trump-administrasjonen ikke ser noen grunn til å beklage.

– Trump fattet tidlig vedtak om dette for å hindre folk som ønsker å skade USA, tilgang til landet, sier han.