Verden

Trump varsler omfattende omlegging av det amerikanske militæret

President Donald Trump sier han vil undertegne presidentordre om en omfattende omstrukturering av det amerikanske militæret.

USAs president Donald Trump vil endre det amerikanske militæret.
  • NTB

Trump, som fredag kom på sitt første besøk til Pentagon, lovte blant annet å investere i flere fly, marinefartøy og flere andre militære ressurser.

– Ingen skal kunne stille spørsmål ved vår militære styrke, men heller ikke ved vår plikt til å opprettholde fred. Vi ønsker fred, sa Trump

Han spår at Kongressen, som godkjenner budsjettet, vil «bli veldig glade over å se» hans forslag for militærets utgifter.

Tiltak mot islamske terrorister

Presidenten undertegnet også en presidentordre om nye og harde tiltak for å hindre flyktninger og migranter i å ta seg til USA og som skal «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA

– Dette er svære greier, proklamerte Trump.

Les også

Theresa May: Trump står 100 prosent bak NATO – Trump sa ingenting

Stenger flyktninger ute

Det hvite hus har foreløpig ikke gått ut med formuleringene i presidentordren om flyktninger og migranter, men et utkast som tidligere har blitt lekket har fått stor oppmerksomhet i USA.

Ifølge dette ubekreftede forslaget går Trump inn for at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I tillegg blir syriske flyktninger stengt ute av USA på ubestemt tid, eller fram til presidenten erklærer at de ikke lenger utgjør en fare for landets sikkerhet.

For øvrig skal det ifølge utkastet ikke skrives ut visum i 30 dager til besøkende eller migranter fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Skal gjennomgå F-35-programmet

De to nye ordrene ble signert etter seremonien hvor den pensjonerte generalen James Mattis ble tatt i ed som forsvarsminister.

– Mattis har viet livet sitt til å tjene dette landet. Han er en mann av ære, en hengiven mann og en svært handlekraftig mann. Han liker handling, sa Trump.

Tidligere på dagen ga Mattis ordre om en gjennomgang av kostnadene til to viktige forsvarsprogrammer:

  • F-35-kampflyene, som blant annet Norge har bestilt.
  • Det nye presidentflyet Air Force One.

Trump har sagt at begge programmene koster for mye.

Les også

Putin og Trump skal ha sin første prat. Russerne liker at verden frykter hva presidentene kan finne på.

Tiltak mot islamske terrorister

Presidenten undertegnet også en presidentordre om nye og harde tiltak for å hindre flyktninger og migranter i å ta seg til USA og som skal «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA.

Les også

  1. Fem følger av Trumps siste duell ved Mexico-grensen

  2. Dere har brukt USA-valget som underholdning. Nå er det på tide at dere kjemper med oss. | Indigo Trigg-Hauger