Trump raser mens folk strømmer til USA

Over hele USA ankommer tilreisende fra landene USAs president Donald Trump vil stenge ute. Trump mener rettsvesenet må ta skylden hvis noe går galt.

Ali Abdullah Alghazali (13, t.h.) fra Jemen tørker tårer på John F. Kennedy-flyplassen i New York. Til venste er hans far Abdullah Alghazali, som 13-åringen møter for første gang på seks år. I midten er hans onkel.

Over hele verden tillater nå flyselskapene at folk fra Syria, Irak, Iran, Sudan, Somalia, Libya og Jemen reiser til USA hvis de har papirene i orden.

På flyplasser landet over meldes det om tårevåte gjensyn mellom de tilreisende og deres kjære.

Ved New Yorks Kennedy Airport kunne irakere og iranere med visum rusle problemfritt gjennom passkontrollen, selv om Trump har sagt at de skal sjekkes ekstra grundig.

– Her er det «business as usual,» bekrefter Camille Mackler, fra immigrasjonsmyndighetene i New York.

Blant dem som kom til flyplassen er 13 år gamle Ali Abdullah Alghazali fra Jemen. Ifølge nyhetsbyrået AP fikk han da møte sin far for første gang på seks år – et gjensyn som ble utsatt på grunn av ordren fra Trump.

13 år gamle Ali Abdullah Alghazali ble nektet å reise til USA to ganger. I går kunne han endelig klemme hans mor og far. Sistnevnte hadde han ikke sett på seks år.

– Da han dro til flyplassen for å komme hit lørdag forrige uke ble han stoppet (nå er det halvannen uke siden – journ.anm.). På torsdag prøvde vi igjen, men det gikk ikke, forteller hans mor Masarlah Alghazali til nyhetsbyrået.

Hun reiste til USA før innreiseforbudet, men sønnen måtte bli igjen mens visumsøknaden hans ble behandlet.

Reiser likevel

En annen som gråt av glede, var iranske Fariba Tajrostami. Hun fikk søndag møte brødrene sine, som hun ikke har sett på ni år.

Fariba Tajrostami (i midten) omfavnes av brødrene Joseph og Eddie, i hjertelig gjensyn etter ni år. Da president Donald Trump innførte innreiseforbud for blant andre iranere, trodde hun det var kroken på døra for henne i USA, til tross for at hun er innvilget visum og skal flytte til mannen sin i Dallas.

Hun er på vei til Dallas der mannen hennes bor og jobber. For en uke siden fikk hun ikke lov til å dra til USA fra Tyrkia, til tross for at hun har fått visum. Fredag avsa Seattle-dommeren James Robart en kjennelse mot innreiseforbudet, og Tajrostami kunne reise likevel.

President Trump gikk hardt ut mot dommeren på Twitter, og tross kritikk for dette, fortsetter Trump twittersinnet søndag.

– Dommeren åpner landet vårt for potensielle terrorister og andre som ikke har de beste intensjoner. Dårlige mennesker er veldig glade! skriver han i en melding.

– Jeg kan bare ikke tro at en dommer kunne sette landet vårt i slik fare. Hvis noe går galt, skyld på ham og rettsvesenet, fortsetter han i en ny melding.

– Folk strømmer inn. Ikke bra!

Ekstra grundig

I neste melding følger han opp og skriver at han har gitt departementet for innenlands sikkerhet (Homeland Security) ordre om å sjekke folk som kommer til USA ekstra grundig, med «ekstra grundig» i store bokstaver.

– Domstolene gjør dette arbeidet svært vanskelig!, skriver presidenten.

USA kansellerte nærmere 60.000 visum til landet da innreiseforbudet ble igangsatt på kort varsel. Fredag ble kanselleringene reversert, og grensemyndighetene fikk beskjed om å slippe inn alle med gyldige reisedokumenter.


Hva skjer hvis Trump-bølgene også tar Europa? Aftenpostens arrangerer utenrikskveld, og du kan møte opprørsvelgerne som endrer Europa og USA.

Les mer om utenrikskvelden 8. februar på vår FB-side.

Kjøp billett til her: https://aftenposten.hoopla.no/sales/2199927605