Verden

«Jeg garanterer at det ikke er noe problem»

Donald Trump skrøt av størrelsen nedentil før det var gått fem minutter av nattens republikanske presidentdebatt.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Aftenposten-kommentator Frank Rossavik skrev i går at årets presidentvalgkamp i USA er rar, og rarere kan den bli. Han fikk rett.

Nattens debatt blant de fire gjenværende republikanske presidentkandidatene ble den merkeligste hittil.

Donald Trump er i en solid ledelse etter at 15 delstater har gjennomført sine nominasjonsvalg. Hans to fremste motstandere — senatorene Marco Rubio og Ted Cruz - måtte derfor slå hardt fra seg i et forsøk på å overtale velgerne til å ombestemme seg før de neste delstatene går til valg.

Les også

Mayday, mayday for republikanerne

Les også

Kreml jubler over Trump: Det viser at vestlig demokrati ikke virker

Les også

Chris Christie sa ikke ett ord, men ansiktsuttrykket stjal Trumps show

God kveld for Kasich

Og både Rubio og Cruz gjorde alt de kunne for å stemple Trump som en useriøs kandidat som stadig skifter mening og som ikke er egnet til å bli USAs neste president.

Ohio-guvernør John Kasich valgte å holde seg unna kranglingen, og han gjorde flere ganger et poeng av at han har erfaringen og tyngden som skal til for å bli president.

Etter jubelen fra salen å dømme satte publikum stor pris på forsøkene fra Ohio-guvernøren på å trekke nivået på debatten i positiv retning.

I en annen del av verden omtales en president på en måte som får den amerikanske debatten til å se ut som den er hentet rett fra en lærebok i skikk og bruk:

Les også

Nord-Korea kaller president for «prostituert i verdensklasse»

— Jeg garanterer at det ikke er noe problem

Trump, på sin side, svarte kritikerne ved å gi dem kallenavn. Rubio ble gjentatte ganger omtalt som «Lille Marco» mens Cruz ble stemplet som «Løgnhals-Ted».

Og, som for å illustrere hvilket nivå denne valgkampen nå har lagt seg på, bidro Trump med et utsagn som gjorde hele denne prosessen enda rarere enn før.

Milliardæren påpekte at han hadde bitt seg merke i et angrep fra Rubio tidligere denne uken, der Florida-senatoren fortalte tilhengerne sine at Trump hadde små hender og at dette indikerte at også andre ting var i minste laget.

— Jeg garanterer at det ikke er noe problem, sa Trump i det som nok er den første penisreferansen i en presidentdebatt i USA.

Debatten, som ble gjennomført på republikanervennlige Fox News, ble en mulighet for Trump til å forsvare sine skiftende posisjoner på alt fra krigen i Afghanistan til muren han ønsker å bygge langs grensen til Mexico.

Trumps storeslem på Supertirsdagen skremte vannet av mange amerikanere.

Les også

Storavis ber folk forlate USA etter ny Trump-triumf

Trump konfrontert med egne skiftende meninger

Debattmoderator Megyn Kelly, som Trump tidligere har vært svært kritisk til etter at hun stilte ham tøffe spørsmål under den første debatten i august, viste ingen nåde mot milliardæren i nattens debatt.

I tre ulike videoklipp viste hun hvordan Trump har endret mening i viktige spørsmål.

Trump, i et svar som ville vært utenkelig for en annen republikansk kandidat, svarte at han gjerne endrer mening dersom han får ny informasjon om et tema.

Han sa også at han kunne være villig til å inngå kompromisser om størrelsen på muren han vil bygge langs Mexico-grensen.

— Jeg endrer syn. Og det synes jeg ikke det er noe galt i å gjøre, sa Trump, i det som kan oppfattes som et tidlig tegn på hvordan han vil bevege seg mot det politiske sentrum dersom han blir sitt partis kandidat.

Hverken sover, drikker eller røyker:

Les også

Trump sover bare 3-4 timer hver natt

— Jeg er blitt velsignet med gode gener:

Les også

Trumps lege: Blir den friskeste president noensinne

Slet med spørsmål om slips og skjorter

Han hadde større problemer med å gi gode svar da Kelly presset ham på massesøksmålet han nå sliter med fra flere tusen tidligere studenter ved Trump University, en utdanningsinstitusjon som på ingen måte ble en suksess.

Trump slet også med å finne gode svar da Rubio spurte ham om hvorfor han produserer kleskolleksjonen sin i Mexico og Kina mens han samtidig snakker i valgkampen om hvordan det er en skandale at arbeidsplasser forsvinner til disse to landene.

Eiendomsmogulen fikk klart mest taletid i debatten, og snakket i over 26 minutter. Cruz fikk 19 minutter, mens Ohio-guvernør John Kasich — som unngikk å krangle med de andre kandidatene - snakket i over 15 minutter.

Marco Rubio endte med minst taletid: 13 og et halvt minutt.

Norskamerikaneren Siri Haugen Poehls (72) gir all sin støtte til «The Donald»:

Les også

Derfor stemmer de på Trump

Hvem støtter USA-Hansen og -Larsen?

Les også

Disse politikerne gir norskamerikanerne penger til

Marco Rubio ble kveldens komiker

Men Rubio sto for kveldens klart morsomste improviserte spøk, da han brøt inn i en merkelig og svært lite konstruktiv ordveksling mellom Ted Cruz og Donald Trump:

Cruz (mens Trump avbryter ham): Pust, pust pust.

Trump: Løgnhals-Ted.

Cruz: Jeg skjønner at det er vanskelig.

Rubio: Når dere er ferdig med yogaen, kan jeg få svare på et spørsmål?

Cruz: Jeg håper virkelig at vi ikke får se noe yoga.

Rubio: Vel, han er jo veldig fleksibel, så du vet jo aldri.

Omtrent samtidig sendte Hillary Clinton, som ligger an til å bli demokratenes kandidat ved presidentvalget, ut følgende tweet:

Store nominasjonsvalg de neste to ukene

Nattens debatt ble gjennomført i Detroit, Michigan. Delstaten gjennomfører sitt nominasjonsvalg 8. mars. Flere delstater skal fordele sine delegater til landsmøtet i løpet av den neste uken, og tiden begynner å bli knapp dersom noen andre enn Trump skal ha en sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat.

Spesielt viktig blir nominasjonsvalgene i Ohio og Florida 15. mars. I begge delstatene fordeles ikke delegatene proporsjonalt — i stedet får vinneren alle delegatene.

Dersom Trump vinner i disse to delstatene, som er hjemmebane for henholdsvis Kasich og Rubio, er han trolig sikret nominasjonen.

Og kranglingen til tross: Samtlige tre Trump-motstandere lovet mot slutten av debatten at de vil støtte milliardæren som kandidat dersom han skulle ende opp med flest delegater på landsmøtet.

Rubios hyppige bruk i sosiale medier av #nevertrump den siste uken kan dermed vise seg å være et tema der også han vil endre mening.

 • Du kan lytte til alle våre Aftenposten Verden podkaster på SoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm
  Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les mer om

 1. USA-valget 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN
  Publisert:

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.