Verden

Obama skjerper våpenlovene - tok til tårene da han snakket om ofrene

President Barack Obama har sett seg lei på de mange massakrene og drap med skytevåpen i USA og varsler skjerpede våpenlover.

  • Ntb
  • Øystein Aldridge
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas budskap da han tirsdag varslet de nye innskjerpelsene.

- Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa han.

Det var en tydelig berørt president som snakket om våpenlovene tirsdag. Obama ble introdusert av faren til et av dødsofrene for skyteepisoden på barneskolen Sandy Hook i Connecticut i 2012.

I slutten av talen kom han tilbake til samme episode.

— Hver gang jeg tenker på de barna, blir jeg sint, sa Obama og tørket tårene.

Én masseskyting hver dag i USA

36 mennesker blir i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA, viser fjorårets dystre statistikk.

Ifølge statistikken skjer det også daglig en masseskyting i USA, der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama har gjentatte ganger tidligere tatt til orde for å skjerpe våpenlovgivningen, men har møtt motstand i Kongressen. Nå velger han å bruke mandatet som president til å gå utenom de folkevalgte.

  • Fem ganger Obama lyktes i å trosse Kongressen. Og én gang han mislyktes.

Krever bakgrunnssjekk av våpenkjøpere

Alle våpenhandlere må heretter ha lisens og det skal vanke store bøter for dem som omsetter våpen uten dette.

Våpenselgerne pålegges også å gjennomføre bakgrunnssjekk på kjøperne, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser.

Kjøpere skal sjekkes opp mot det såkalte NICS-systemet, der alle med kriminelt rulleblad er registrert i USA, og der også leger nå pålegges å registrere pasienter med psykiske problemer.

NICS skal i tillegg tilføres nye ressurser, og det samme skal myndighetene som får ansvaret for å kontrollere at våpenselgere har lisens.

Det skal også brukes 500 millioner dollar mer på psykisk helsevern og settes inn ressurser på å utvikle «smart våpenteknologi» for å få ned antallet skyteulykker og gjøre det enklere å spore opp stjålne våpen.

Rett til å bære våpen

Obama understreker at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

– Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama, med henvisning til grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen.

— Ingen effekt

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tror ikke Obamas varslede tiltak vil føre til færre drap med skytevåpen i USA.

- Vi har sett at en underliggende årsak til de siste angrepene har vært mental sykdom, sier Ryan.

— I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan.