Amerikanske medier: Dette blir Trumps visepresidentkandidat

Flere amerikanske medier mener å vite at Donald Trump har bestemt seg for å utpeke Indiana-guvernør Mike Pence til sin visepresidentkandidat.

Donald Trump sammen med Indiana-guvernør Mike Pence tidligere i juli.

Nettstedet Roll Call baserte sin påstand på en republikaner som skal ha direkte kunnskap om beslutningsprosessen og valget av Pence.

New York Times på sin side har tre kilder som sier at Trumps kampanjestab har underrettet partiledelsen om han planlegger en kunngjøring sammen med Pence fredag.

New York Times viser imidlertid til at Trump har gitt motstridende signaler de siste dagene, med støtte både til den ene og den andre av de aktuelle kandidatene, og sier at han fortsatt kan ombestemme seg.

Tre favoritter

Amerikanske analytikere mener at de som står øverst på Trumps liste, er, foruten Pence, New Jersey-guvernør Chris Christie og tidligere president i Representantenes hus, Newt Gingrich.

Det er mange hensyn å ta når en presidentkandidat velger sin makker, blant annet om han kan trekke stemmer fra viktige vippestater, om han kan trekke stemmer fra kretser som presidentkandidaten selv ikke står nær, eller om han eller hun kan bidra med balanse når det gjelder kjønn, rase, religion eller andre kriterier.

Trump har selv sagt at han er spesielt interessert i en makker som kan oppveie hans manglende innsikt og innflytelse i de politiske sirklene i Washington, og da kan alle de tre som er nevnt som favoritter, være aktuelle.

Stødig konservativ

Pence er en stødig konservativ politiker som har nære bånd til den kristne høyresiden og derfor kan roe nervene til konservative som er skeptiske til Trumps impulsive stil og som ikke er helt sikre på om han ikke egentlig er demokrat.

Før han ble guvernør, var han tolv år i Kongressen og kjenner derfor Washingtons irrganger.

Få har imidlertid like lang erfaring fra korridorene i Washington som Gingrich, som var kongressmedlem i mange år, og som ledet an i Kongressens motstand mot Bill Clinton mens han var president.

Han er kjent for å snakke rett fra levra, i likhet med Trump selv, men mange spør seg om han er villig til å spille annenfiolin som visepresident.

Christie har vært en lojal støttespiller for Trump siden han helt uventet ga sin støtte til Trump etter at han selv falt ut av valgkampen for å bli presidentkandidat.

Han regnes for å være en av republikanernes dyktigste på politisk nærkamp, med en hensynsløs og bøllete framtreden.

Saumfart bakgrunnen

Trumps folk har i flere uker saumfart kandidatenes bakgrunn, og han har selv de siste dagene hatt alle tre med på valgmøter.

Tirsdag drev han valgkamp i Indiana sammen med Pence før deres to familier spiste frokost sammen i guvernørpalasset onsdag. Noen timer senere ble Gingrich observert sammen med Trump-kampanjen i et hotell i Indianapolis, mens Trumps familie, inkludert datteren Ivanka, hadde et møte med Christie tirsdag.

Det er imidlertid andre kandidater, blant dem Jeff Sessions fra Alabama, den første senatoren til å kaste seg bak Trump, senator Joni Ernst, den eneste kvinnelige kandidaten, fra Iowa, og general Mike Flynn. Han er hauk i utenrikspolitikken, men er trolig ute av bildet siden han er registrert demokrat og tilhenger av selvbestemt abort.