Sivile tyrkere ble skutt og overkjørt av stridsvogner under kuppforsøket

Sterke videoer viser hvordan både sivile og avvæpnede soldater ble angrepet og drept under helgens kuppforsøk i Tyrkia.

232 mennesker er så langt meldt drept etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag. Aftenposten har sett videomateriale fra fremmarsjen til kuppmakernes stridsvogner gjennom Istanbul og Ankara.

I timene under kuppforsøket oppfordret Tyrkias president Erdogan folk om å trekke ut i gatene. Materialet viser tyrkere stående i og langs veien, i det stridsvognene nærmer seg.

Én av videoene, som skal være fra landets hovedskade Ankara, viser at en stridsvogn som kjører mot en større gruppe sivile i gaten. Folkemengden forsøker å flykte ved å klatre over autovernet, men flere blir overkjørt og drept øyeblikkelig.

Dette stillbildet fra en svært sterk video viser øyeblikket før en stridsvogn kjører over flere sivile.

Det finnes også videoer som viser hvordan sivile blir beskutt av kuppmakernes soldater ved Bosporos-broen i Istanbul. Flere blir truffet og må fraktes vekk med skuddskader.

Andre videoer viser tydelig en rekke mennesker som ligger døde i gaten i hovedstaden Ankara. Skadene på kroppene er så massive at det kan tyde på at de er overkjørt av stridsvogner eller pansrede personellkjøretøy.

Det ble holdt mange begravelser og minneseremonier søndag. Her sørger etterlatte over Mehmet Yilmaz (45) som ble drept da han protesterte mot kuppforsøket.

Mange politibetjenter drept

Da kuppmakernes soldater overga seg, snudde situasjonen raskt. Flere videoer viser avvæpnede soldater som førsøker å forsvare seg mens de blir angrepet av sivile.

Et statlig nyhetsbyrå meldte at 17 politibetjenter ble drept da et av kuppmakernes helikopter angrep spesialstyrkens hovedkvarter i utkanten av Ankara.

42 personer, hvorav de fleste var politibetjenter, ble drept i nærheten av parlamentskomplekset i Ankara, ifølge det tyrkiske TV-selskapet NTV. Parlamentet ble utsatt for flere bombeangrep natt til lørdag, og har fått store skader.

Politimannen Nedip Cengiz Ekers mistet livet under helgens mislykkede kuppforsøk. En slektning av den drepte klamrer seg til kisten hans under begravelsen i Marmaris, Tyrkia.

Twitret for Erdogan og ble skutt

Søndag avholdes det minnebønn for de drepte ved moskéer flere steder i landet. Gradvis begynner navnene på ofrene å bli kjent.

En av de første som ble identifisert, er den tyrkiske pressefotografen Mustafa Cambaz. Han ble skutt av kuppmakernes soldater da de natt til lørdag tok kontroll over flere tyrkiske avisredaksjoner.

Cambaz jobbet i den regjeringsvennlige avisen Yeni Şafak i Istanbul. Det skriver avisen selv.

I sin siste Twitter-melding videreformidlet Cambaz den tyrkiske presidenten Erdogans oppfordring om at tyrkiske innbyggere skulle trekke ut i gatene for å demonstrere mot kuppmakerne.

Halil Kantarci var blant de drepte etter lørdagens kuppforsøk i Tyrkia.

Døde da de demonstrerte

Den regjeringssvennlige avisen Sabah navngir også flere omkomne:

  • Halil Kantarci (36) ble drept da han gikk ut i gatene for å demonstrere mot kuppforsøket. Det er usikkert hvordan det skjedde, men han la ut flere tweets hvor han var tydelig engasjert i det som skjedde den 16. juli.
  • Ihlan Varanks død ble omtalt i flere tyrkiske medier. Varank var broren til president Erdogans rådgiver Mustafa Varank, og skal angivelig ha blitt skutt foran Istanbul Metropolitan Municipality.
  • Mehmet Karaaslan (40) skal ha blitt skutt på Taksim Square, hvor han jobbet.
  • Muhammed Ambar (39) hadde to barn og ble angivelig skutt og drept på Bosporus-broen.
  • Tahsin Gerekli (37) skal ha blitt drept mens han demonstrerte. Han skal ha blitt truffet av «en kule fra pistolen til en forræder». Han etterlater seg ifølge avisen fem barn.