Verden

Hevder å ha skutt hovedmannen bak skolemassakren

Pakistanske sikkerhetsstyrker hevder å ha drept Taliban-kommandanten som sto bak skolemassakren i Peshawar 16. desember.

Pakistanere fortviler etter skolemassakren i Peshawar, noe denne meldingen på skoleveggen vitner om. Presset mot myndighetene øker, det forventes et oppgjør med Taliban.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Kampen mot Taliban er trappet opp etter terrorangrepet der 136 skolebarn ble drept. Den pakistanske hæren skal ha gått til angrep mot Taliban-leiren tidlig i går morges, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge hæren ble Taliban-kommandanten, som bare omtales som «Saddam», drept i en skuddveksling i stammeområdet i det nordvestlige Pakistan.

Gikk fra klasserom til klasserom

I alt 149 mennesker mistet livet i det grusomme angrepet mot Army Public School i Peshawar 16. desember, 136 av dem var barn. Det begynte med at en selvmordsbomber tok seg inn i et auditorium og sprengte seg i luften midt i en gruppe elever som hadde morgensamling. Andre væpnede menn, i militære uniformer, tok seg deretter inn på skolen. Noen av dem gikk ifølge overlevende fra klasserom til klasserom og likviderte barna.

Les også

- Barn blir i større grad kynisk brukt i krigføring

Islamistgruppen Tehreek-e-Taliban sto bak, og pakistanske myndigheter har lovet terroristene et kraftfullt svar.

Statsminister Nawaz Sharif har gjeninnført dødsstraff i landet, og det planlegges massehenrettelser av rundt 500 terrordømte fanger. Onsdag ble det kjent at pakistanske myndigheter oppretter militære domstoler som skal ta seg av terrorsaker.

— Viktig Taliban-leder

— Kommandant Saddam var en fryktet terrorist som ble drept av sikkerhetsstyrkene i stammeområdet Khyber, sa en lokal tjenestemann, Shahab Ali Shah, på en pressekonferanse i Peshawar i går, ifølge Al Jazeera.

Shah sa at seks av Saddams medarbeidere i tillegg ble såret og arrestert. Den lokale tjenestemannen sa videre at Saddam trolig la forholdene til rette for skolemassakren. De er ikke klart hvor direkte involvert Saddam egentlig var, men Shah kalte ham en viktig leder i Pakistansk Taliban, eller Tehreek -e-Taliban Pakistan (TTP), og sa at han sto bak en rekke bombeangrep som hadde kostet mange liv.

Porøse grenseområder

Taliban og andre militante har søkt tilflukt i Khyber-regionen etter at hæren i juni innledet en større offensiv mot dem i Nord-Waziristan, et annet stammeområde som har vært et kjerneområde for Taliban og al-Qaeda i Pakistan.

De sentrale myndighetene i Islamabad har begrenset innflytelse i de fattigslige og fjerntliggende fjellområdene og mange terrorgrupper som har vært aktive i Pakistan og Afghanistan har søkt tilflukt der. Pakistan har vært under internasjonalt press for å presse terroristene ut fra de porøse grenseområdene, og hæren hevder å ha tatt livet av over 2000 terrorister siden juni.

Det krigsherjede området er stengt for uavhengige medier, og det er derfor vanskelig å få verifisert informasjonen.

Fredagf fikk hærens offensiv hjelp utenfra, melder amerikanske medier. To droneangrep skal ha tatt livet av ni militante islamister i dette området.

Les også:

Les også

  1. «Det mest brutale angrepet i manns minne i Pakistan, men det vil dessverre ikke bli det siste»

  2. «De minste kistene er de tyngste» «Måtte Allah hjelpe alle mammer og pappaer som har mistet barna sine.»

  3. Pakistan varsler massehenrettelser

  4. Pakistan oppretter militære domstoler