Med kjole og leppestift har hun kidnappet tusenvis av barn. – Nå er barna våre.

Det er trolig begått titusenvis av russiske krigsforbrytelser i Ukraina. Særlig én praksis sjokkerer.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova (38). Hun har ansvaret for at tusenvis av ukrainske barn nå er i Russland.

– Er det du som skal ta meg med til foreldrene mine?

Den lille jenta spør den blonde kvinnen med stort smil og vakker kjole. Kvinnen er Maria Lvova-Belova. I ett år har hun reist rundt i de russiskokkuperte områdene i Ukraina og møtt ukrainske barn. Hun har satt dem på busser og fly. Og tatt dem med til Russland.

Det har hun gjort mens hun har gitt ut klemmer og grått gledestårer – og publisert det på sosiale medier.

– Nå er barna våre, skrev Jelena Zajtseva da en gruppe barn ankom Russland.

Hun er ansvarlig for adoptivbarn i Moskva.

– Dette er en måte å utrenske et territorium for lokalbefolkning. Det er en krigsforbrytelse, oppsummerer jusekspert Sofie Høgestøl.

Dette er historien om henne med kjole og leppestift som nå er ettersøkt som krigsforbryter.

Mange barn og gift med prest

I oktober 2021 møter den russiske presidenten, Vladimir Putin, en ung dame i lyserosa jakke på videolink. Han spør hvor mange barn hun har, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Verstka.

– Ni barn. Fem har jeg født, fire har jeg adoptert, og så har jeg omsorgsrett for 13 barn til med funksjonsnedsettelse.

– Hvordan får du det til, vil presidenten vite.

– Som mamma til mange barn kan jeg multitaske, svarer damen i lyserosa jakke, Maria Lvova- Belova.

Halvannet år senere har Putin ansvaret for en blodig angrepskrig, og de er begge etterlyst for krigsforbrytelser.

Lvova-Belova startet sin karriere som gitarlærer i Penza vest i Russland. Hun giftet seg som 19-åring med en programmerer som senere utdannet seg til prest.

Selv jobbet hun i ulike organisasjoner for barn med funksjonsnedsettelser. Hun har tette bånd til den russiske ortodokse kirken – og den russiske makten. Til slutt ble hun hentet inn i politikken. I oktober 2021 ble hun utnevnt til barneombud i Russland

Hun fikk ansvaret for en av de mest brutale sidene ved Putins krig.

Det russiske barneombudet hadde følgende sarkastiske kommentar på tiltalen om krigsforbrytelse: – Det er flott at det internasjonale samfunnet anerkjenner arbeidet for å hjelpe vårt lands barn.

Får opplæring i skytevåpen

En fredag i mars kunngjorde Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre på Putin og barneombudet. Det slo ned som en bombe over hele verden.

  • Over hele Russland eksisterer det nå 40 ulike leirer for deporterte ukrainske barn, ifølge forskere fra Yale. I leirene læres barna opp i tradisjonelle verdier og russisk historie, og de lærer å håndtere skytevåpen.
  • Ifølge organisasjonen Children of War skal det dreier seg om nesten 20.000 barn som er deportert til Russland.
  • FN har også nylig publisert en rapport med egne undersøkelser. De stiller svært høye krav til dokumentasjon og har bevis på bortføring og tortur av gutter i alderen 14–17 år. De beskriver også hvordan ukrainske barn bare forsvinner uten at omsorgspersonene blir informert. Dette gjelder både barn fra krigsherjede familier og barn fra barnehjem.

Blant disse er en 15-åring fra Mariupol. Han er blitt svært kjent.

– En solskinnshistorie?

– Ingen i vår familie har ventet mer på denne dagen enn Philipp. I dag fikk han russisk pass. Og han nekter å gi slipp på det.

– Kjære sønn, du har mye å se frem til, skriver det russiske barneombudet på Telegram.

Det skriver det russiske barneombudet om 15-åringen Philipp fra Mariupol. Hun har selv adoptert ham i løpet av det siste året.

– Nå vet jeg selv hva det betyr å være en mor for et barn fra Donbas. Det er vanskelig, men vi elsker hverandre, sa hun i møte med Putin.

I russiske medier er deportasjonen av de ukrainske barna fremstilt som en massiv redningsaksjon. På hjemmesiden til barneombudet får man tips om hvordan man enkelt kan adoptere et ukrainsk barn. Blir barnet russisk statsborger, kan man få opptil 1000 dollar.

Solskinnshistoriene fra barneombudet møter motbør fra barn som er kommet tilbake til Ukraina. 16 år gamle Vitalij beskriver for eksempel et skrekkregime der ukrainske barn ble slått og torturert.

– Pågående forbrytelse

– Det kan være gode grunner til å flytte barn fra en krigssone, sier Høgestøl.

Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på folkerett og internasjonale straffedomstoler.

– Men i dette tilfellet er det en okkuperende makt som flytter barn ut av deres land og inn i et annet land. Det er et etablert brudd på folkeretten og burde ikke komme som noen overraskelse, sier Høgestøl.

Juseksperten tror ikke det er tilfeldig at det er akkurat dette punktet ICC tar ut tiltale på.

– Praksisen er veldokumentert. Det virker ikke som om Russland prøver å skjule det som skjer, sier hun og legger til:

– Dette er en pågående krigsforbrytelse rettet mot barn i krig. Man kan jo håpe at en slik tiltale kan virke preventivt.