Verden

Putins neste trekk kan overraske mange

Russlands president Vladimir Putin på besøk hos en russisk fallskjermbrigade i Ulyanovsk. I russiske øyne har Syria-bomben vært svært vellykket. Neste sted russiske bomber faller, kan bli i Afghanistan.

Putin tok USA og NATO på sengen i Syria og Ukraina. Han kan ha flere overraskelser på lur.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

De færreste ville trodd dette var mulig for ett år siden. Etter Syria og Ukraina kan Putins neste utenrikspolitiske eventyr bli Afghanistan.

Russerne har i årevis sittet litt på sidelinjen og sett USA og NATO gjøre den svært krevende, blodige og i mange øynes mislykkede jobben med å lage en stabil stat i Afghanistan.

Den forrige afghanske krigen kostet 14.500 sovjetiske soldater livet og bidro til Sovjetunionens sammenbrudd.

Afghanistan er imperienes kirkegård, skriver Helene Skjeggestad i denne kommentaren:

Les også

Vet Putin hva han eventuelt begir seg ut på?

Nå går det så fort i svingene i Kreml at det er grunn til å følge ekstra nøye med:

1. Mediene er i ferd med å berede grunnen

Putin og statslederne i de tidligere sovjet-republikkene Kasakhstan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kirgisistan under et sikkerhetsmøte i Tadsjikistan i september, hvor de blant annet diskuterte tettere sikkerhetssamarbeid. Fremveksten til IS i Afghanistan skremmer både Russland og nabolandene.

De statskontrollerte mediene er allerede godt i gang med å berede det moralske bakteppet for å rettferdiggjøre en mulig russisk luftoperasjon.Marg-militsen, en ny afghansk militær gruppe bygget på den gamle Nordalliansen i Afghanistan, ba før jul Russland om hjelp:

— Det er sannsynlig at terroristene snart vil skape et islamsk emirat og bruke landet som trampoline til å nå sine mål i tidligere Sovjet-republikker og Russland, sa Marg-lederen til Sputnik.

— Afghanistan, som sliter med svekket sikkerhet, rekker ut hånden til den gamle allierte Russland, samtidig som Kreml prøver å komme tilbake som tungvekter på verdenscenen, skriver Wall Street Journal.

2. Krigsherrene kaller på Putin

Russlands president Vladimir Putin i møte med den afghanske presidenten Ashraf Ghani. De siste måtene har det vært hektisk diplomatisk kontakt mellom Moskva og Kabul.

Afghanistans president Ashraf Ghani ba om artilleri, våpen og helikoptre fra Putin i oktober.Landets visepresident Abdul Rashid Dostum er en gammel allierte av Russland med militær Sovjet-utdannelse. Han besøkte også Moskva før jul for å diskutere militære støtte.

Afghanerne har understreket at de ikke ønsker en militær intervensjon:

— Men vi trenger luftstøtte, sa en talsmann for det afghanske parlamentet under et Moskva-besøk i november.

— Vi skal se hva vi kan hjelpe med, var det tvetydige svaret fra Kreml.

Før Putin starter en "flykampanje", må det komme en formell anmodning fra Kabul. Det er et absolutt krav fra russisk side.

Putin har laget en ny plan:

Les også

NATO og USA er en trussel mot Russland

3. Russerne mener Afghanistan er "ekstremt ustabilt" nå

Russisk kultur, språk og politikere har gjort et overraskende comeback i Afghanistan, hvor Putin nå er i ferd med å utvide sin innflytelse. Sovjetunionens invasjon i Afghanistan julaften 1979 kostet mellom 800.000 og 1,5 millioner afghanere livet. Krigen bidro også til Sovjetunionens sammenbrudd.

— "Det afghanske spillet" fortsetter som følge av fremveksten av IS og den indre splittelsen i Taliban, sa den russiske Afghanistan-eksperten Andrej Serenko til russiske nyhetsbyråer i desember.Han betegnet situasjonen som "ekstremt ustabil".

— Afghanske sikkerhetsstyrker klarer ikke å gjøre jobben alene, mente Serenko.

  • **Putins årlige presseshow er noe for seg selv:
Les også

- Jeg doper meg ikke, spøkte Putin

.**

4. Putin om Afghanistan

President Vladimir Putin under møte med Indias statsminister på julaften. Et av de viktigste temaene var Afghanistan.

I et møte i Kasakhstan i høst, som gikk under radaren til de fleste vestlige mediene, sa Putin til statslederne i Kasakhstan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kirgisistan at "situasjonen nærmer seg det kritiske".Muslimske opprørsgrupper utgjør en sikkerhetstrussel i alle landene med grense til Afghanistan.

— Vi må være klare til å handle sammen for stoppe et slikt scenario, sa Putin.

Sist helg ble kampberedskapen hevet ved den russiske militærbasen i Tadsjikistan.

— Vi utelukker ikke bruk av en koalisjonsstyrke hvis det er nødvendig, sa det russiske utenriksdepartementet ifølge Interfax.

I Sentral-Asia brukes svært uvanlige metoder for å stoppe muslimske opprørere:

Les også

Viftet med flagget til IS. Fikk 27 års fengsel.

5. Putin om Sovjetunionens invasjon

Afghanistans president Ashfar Ghani ønsker militært utstyr fra Russland, og har akutt behov for flystøtte. Manglende flyvåpen i Afghanistan er en av årsakene til noe av de siste store nederlagene til afghanske styrker.

I den russiske fjernsynsdokumentaren "Verdens orden" kom Putin med flere interessante uttalelser om Sovjetunionens invasjon i 1979:— En haug med feil ble gjort. Men det går ikke an å si om det var riktig eller galt, mente den russiske presidenten.

— Vi var der på anmodning fra afghanske myndigheter.

Fikk du med deg denne saken?

Les også

Putin la seg ut med russiske lastebilsjåfører. Det skulle han aldri gjort.

6. Vesten er på vei ut

Nyttårsaften holdt president Vladimir Putin tale til det russiske folket, hvor "truslene" mot Russland hadde et fremtredende plass..

USAs og NATOs krig i Afghanistan var formelt over 31. desember 2014, men NATOs utenriksministre utsatte før jul tilbaketrekkingen av de siste 13.000 soldatene til slutten av 2016.Utsettelsen forandrer ikke det faktum at NATO og USA vil ut. Amerikanerne alene har brukt minst 1000 milliarder kroner på Afghanistan, mens norske skattebetalere har brukt over 12 milliarder kroner.

— Russland fyller sakte opp vakuumet, konkluderte nyhetsstedet ValueWalks.

Hvorfor sender russerne fallskjermjegere til Nordpolen?

Les også

Putin - nå også på Nordpolen

7. IS i Afghanistan

IS utfordrer et splittet Taliban i Afghanistan. Mange misfornøyde Taliban-tilhengere, særlig i Pakistan, har gått over til IS.

IS er så langt bare til stede i tre provinser i Afghanistan, ifølge amerikanske militære kilder og arabiske al-Jazeera.Taliban og IS er to forskjellige organisasjoner, selv om mange pakistanske Taliban-grupper har gått over til IS. IS-krigere tvang for eksempel nylig ti eldre afghanske stammeledere i Achin å sette seg på dynamitt, før de ble sprengt i filler. Årsaken var at de støttet Taliban.

IS anslås å ha bare 1000 soldater i Afghanistan, men IS har mye mer penger.

— Det har vært en økende misnøye blant enkelte grupper i Taliban, sa forfatteren Anand Gopal til PBS.

8. Putins lærdom fra Syria: Flybomber virker

Krigene i Syria og Ukraina har økt Putins popularitet.

Et russisk comeback i Afghanistan vil ikke skje gjennom et tyngre militært nærvær på bakken. Krigen i Syria har vist Putin at en begrenset bombekrig fra 6000–7000 fot oppe i luften gir resultater, både på hjemme— og bortebane.Den moderniserte russiske hæren kan gjennomføre luftangrep i Afghanistan med langtrekkende raketter eller bombefly, uten å risikere russiske tap.

Denne typen krigføring er perfekt for Kreml.

Før borgerkrigen, før bombene, før IS, før de brutale opprørsgruppene, før flyktninghistoriene, før hele elendigheten - hva slags land var Syria egentlig? A-magasinets journalister stilte spørsmålet: Hvem var du, Syria - og skrev denne saken.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Putin beskriver verden slik han ser den

  2. Russiske soldater skal øve krig på Nordpolen