Verden

Prins William og hertuginne Kate har fått en datter

LONDON (Aftenposten): Prins William og hertuginne Kate har fått en datter, melder Kensington Palace.

Konge-etusiast John Loughrey (midten) gjør en hilsen mens menn kledt ut som soldater holder plakater med forslag til navn på det nye kongebarnet utenfor St Mary's Hospital. Foto: Kirsty Wigglesworth

  • Helle Skjervold
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

60 år gamle John Loughrey venter i spenning. Foto: Matt Dunham

Maleren Kaya Mar har kalt bildet sitt «Saint Kate». Foto: Matt Dunham

Symbolikken utenfor sykehuset er tydelig denne morgenen. Foto: Matt Dunham

En plakat utenfor sykehuset tyder på at fansen er utålmodig. Foto: Kirsty Wigglesworth

Kongehuset er svært populært blant mange briter. Foto: Matt Dunham

Mens hertuginne Kate føder, har fansen slått leir utenfor. Foto: Matt Dunham

Kensington Palace opplyser at den lille prinsessen kom til verden klokken 08.34 lokal tid lørdag morgen. Barnet veier 3713 gram. Prins William var til stede ved fødselen, opplyser slottet. Både mor og datter har det bra.

Rask fødsel

Et par dager på overtid ble hertuginne Kate (33), prins Williams (33) kone, lagt inn på det statlige sykehuset St.Mary's i Paddington, vest-London, klokken 07 lørdag morgen norsk tid.

Hertuginnen ankom sykehuset i bil. Akkurat som da arveprinsen George ble født sommeren 2013 har paret leid et privat rom i sykehusets Lindo-fløy. Og verdenspressen har, som sist, benket seg utenfor sykehuset i påvente av den rojale fødselen.

Den nye babyen blir fjerdemann i arverekken til den britiske tronen, etter storebror George, pappa William, bestefar Charles.

Også George kom til verden en uke på overtid. Forøvrig er det ikke kjent nøyaktig når hertuginnen hadde termin, men slotten har opplyst at det var i slutten av april.

En liten prisesse

Fødselen følges naturligvis tett i britiske medier. Spesielt tabloidpressen har ventet i spenning på kongefamiliens nyeste tilskudd, og avisen Daily Mirror er blant dem som har opprettet en egen liveblog for fødselen.

Kongefamiliens ivrigste tilhengere og tilreisende turister har også flokket seg utenfor sykehuset de siste dagene, og de er godt forberedet med både hjemmelagede "it's a prince" og "it's a princess"-skilt.

Som ved førstemanns fødsel var det ikke offentlig kjent hvorvidt paret venter en jente eller gutt.

Alice og James er favoritter når ivrige kongesupportere nå har troppet opp utenfor sykehuset med forslag til navn på den nye babyen. Foto: Kirsty Wigglesworth

Pressen har etter beste evne forsøkt å tolke de vordende tobarnsforeldrenes adferd de siste dagene — uten hell. Kate skal ha blitt observert handlende rosa tøy, mens pappa William skal ha kjøpt lyseblått.

Navnedebatt

Oddsselskapene har også travle tider. Favorittnavnet er Alice. På andreplass ligger Charlotte og Arthur

Mange håper også paret vil gi datteren navnet Diana, etter prinsens avdøde mor.

Det er også spekulert i om en kongelig fødsel kan føre til et oppsving for det konservative partiet i torsdagens kommende, britiske valg.

Statsminister David Cameron har allerede vært ute i sosiale medier og ønsket hertuginnen lykke til, og forsikret henne om at hele landet sender henne de beste ønsker.

Stram regi

Også denne rojale fødselen følger visse tradisjoner, selv om det ikke er snakk om en tronarving denne gang.

Når babyen er kommet til verden, sender dronning Elisabeth ut et dokument med barnets vitale mål til statslederne i det britiske samvelde. Dette legges også ut på Twitter.

Da George ble født, tok det et drøyt døgn før paret forlot sykehuset, og verden fikk første glimt at barnet på sykehustrappene.

Det er ikke kjent om paret vil ha med seg storebror George på trappen når de etterhvert kommer ut med den nyfødte, det vil i så fall være brudd med tradisjonen fra tidligere generasjoner.

Og den som venter spent på navnet må sannsynligvis smøre seg med tålmodighet, det kan ta flere dager før navnevalget offentliggjøres. Georges navn ble offentliggjort to dager etter føselen, men ved tidligere tilskudd på det rojale slektstret har det tatt lenger tid.

Les også

Prins William og hertuginne Kate skal ha barn igjen