Verden

IS ødelegger flere tusen år gamle statuer med slegge og pressluftbor

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Det er så kvalmende at det nesten ikke er ord for det, sier arkeologiprofessor om videoen som viser ødeleggelsen av flere tusen år gamle statuer i Mosul.

Med slegge og pressluftbor ødelegger grupper av svartkledde menn fra Den islamske staten (IS) statuer som regnes som noen av verdens mest verdifulle.

Blant statuene som blir ødelagt er den bevingede oksen som er gjengitt på pengesedlene i Irak. Statuene som sto ved Nergal-porten er omtalt i en rekke bibelske tekster som omtaler Ninive, byen som i århundrer var verdens største.

Med den begrunnelse at de vil fjerne falske avgudsbilder, blir alt som finnes av eldgamle historiske statuer på museet i Mosul systematisk knust. Det hele er filmet og lagt ut på internett av IS’ propagandanettverk.

Orket ikke å se på videoene

Ødeleggelsene har fått verdens ledende arkeologer til å reagere med sjokk og avsky.

To menn i svarte klær hamrer løs på den bevingede oksen fra Iraks fortid.

– Til å begynne med orket jeg ikke å se videobildene, både på grunn av den brutale oppførselen de viser og ødeleggelsene de gjennomfører, sier professor og forskningsleder i arkeologi Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo.– Det er så kvalmende at det nesten ikke er ord for det.

Prescott mener videoene av ødeleggelsene blir brukt i propagandasammenheng på samme måte som IS har sendt ut videobilder av henrettelser av fanger.

Ødelegger kildene til verdenshistorien

Han og andre arkeologer har de siste dagene kunnet fastslå at selv om en del av det som blir ødelagt er kopier og rekonstruksjoner, så er mange av tingene som blir ødelagt også originalverker av meget høy historisk verdi.

— Det som blir ødelagt er kildene til kunnskapen vi har om det første jordbruket, om de første landsbyene og byene og om de første statsdannelsene og imperiene som fantes i historien, sier Prescott.

Gamle kunstverk blir solgt

De verdifulle statuene blir veltet ned på gulvet og hamret løs på med slegge.

Mange av statuene som blir ødelagt ble først flyttet fra den historiske byen Hatra, som er på Unescos verdensarvliste, etter at IS tok over byen. Nå blir de altså systematisk ødelagt i Mosul.Ifølge Prescott er det de store symbolske statuene som blir ødelagt, mens mindre verk som kan flyttes på blir formidlet gjennom kriminelle smuglernettverk.

— Det er en viktig inntektskilde for IS, mener han.

Tidligere i uken kom det meldinger om at IS hadde satt fyr på gamle bøker og manuskripter i biblioteket i Mosul.

— Dette er hverken begynnelsen eller slutten på ødeleggelsene til IS, sier Prescott.

Les også

  1. BBC navngir IS-bøddel

  2. Slaget om Mosul kan avgjøre IS' fremtid i Irak

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)