Verden

44 prosent av svenskene vil ta imot flere flyktninger

SCC-AIPub-B-løpet-lav-sp30ad29.jpg

Flere sier ja, og flere sier nei til økt innvandring.

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Flyktningkrisen har satt et sterkt avtrykk i den svenske opinionen. Nå mener 44 prosent at Sverige bør ta imot enda flere flyktninger enn landet mottar i dag. Andelen som mener dette, har økt med 18 prosentpoeng siden februar.

Tre av ti kan tenke seg å ta imot en flyktning i sitt eget hjem, viser undersøkelsen som Ipsos har gjort for Dagens Nyheter.

Markant endring

Sverige har allerede et stort mottak av asylsøkere. Mens Norge venter 20.000 i år, regner Sverige med å motta 100.000. Likevel mener mange svensker at landet bær være mer sjenerøst.

– Det er ikke vanlig å se så markante endringer i folks holdninger. Dette er en stor økning, sier analytiker Nicklas Källebring i Ipsos til avisen.

Krigen i Syria og flukten gjennom Europa har utløst stort engasjement. Tirsdag denne uken stilte artister som Laleh, Jonas Gardell og Carola Häggkvist opp på en konsert i Globen i Stockholm, der det ble samlet inn 40 millioner kroner til flyktningformål.

Har du lest 16-årige Sara El-Hasans sterke Si ;D-innlegg? «Siden jeg har familie i Syria, vet jeg veldig godt hvordan situasjonen er der. Det er mange som dør av sult!»

Størst applaus fikk likevel professor Hans Rosling. Han brukte publikum i salen til å forklare hvor mange av de syriske flyktningene som er kommet til henholdsvis Europa og Sverige. Se innslaget her.

Likevel er det langt fra alle som mener at Sverige bør åpne seg enda mer. Andelen som uroer seg over at antall flyktninger øker, har steget fra 30 til 39 prosent siden februar.

Tallet kan tolkes på flere måter, mener analytikeren Nicklas Källebring. Siden en sympatibølge nå går over landet, kan det tenkes at andelen som uroer seg over flyktningene, er enda større enn denne målingen viser. Og hva er det respondentene uroer seg over? Det kan være at de frykter hardere motsetninger i Europa, og det kan hende at de bekymres over at flukten medfører tap av menneskeliv i Middelhavet.

Målingen viser videre at syv av ti frykter økt fremmedfiendtlighet.

SD frem, de store sliter

Om denne målingen gir et uklart svar, er partimålingene desto tydeligere. De innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) har økt oppslutningen fra 12,9 i valget i fjor til 18,7 prosent i Sveriges Radios septembermåling.

De to store partiene i det politiske sentrum sliter. Regjeringspartiet Socialdemokraterna har lagt frem sitt første statsbudsjett, men statsminister Stefan Löfven anklages for å være utydelig. Partiet hans har falt fra 31,1 til 26,8 prosent siden valget.

Sverige tar grep for bedre integrasjon. Slik blir endringene.

Det største opposisjonspartiet, Moderaterna, har falt hårfint fra 23,3 til 22,9 prosent.

– Moderaterna mistet velgere Sverigedemokraterna i valget. Disse stemmene har ikke partiet klart å hente tilbake, selv om partileder Anna Kinberg Batra har markert vilje til å stramme asylpolitikken, mener politisk kommentator Fredrik Furtenbach i Sveriges Radio.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Svensk politikk
  3. Sverige