TV-sjefen ble kalt verdens mektigste av Barack Obama. Nå går Fox-sjefen etter en sexskandale.

Roger Ailes har som rådgiver og redaktør hjulpet til med å velge republikanske presidenter siden Richard Nixon i 1968. Torsdag ble han felt av en sexskandale.

Fox News-ankeret Gretchen Carlson hevder at toppsjefen i Fox, Roger Ailes, tilbød henne å beholde jobben hvis hun innledet et seksuelt forhold til ham.
  • Steinar Dyrnes

Derfor var det kanskje ikke så rart at Barack Obama utbrøt følgende da han fikk øye på Roger Ailes under et juleselskap i Det hvite hus 7. desember 2011:

– Jeg ser at verdens mektigste mann er her.

Det er han i hvert fall ikke nå lenger. For torsdag kveld fikk 76-åringen sparken som konsernsjef for kabel-TV-giganten Fox News, som han i løpet av 20 år gjorde til USAs største kabel-TV-kanal.

Her Roger Ailes under en paneldebatt i 2006.

Årlige overskudd på over 1 milliard dollar

I rollen som konsernsjef var han med på å starte opp TV-selskapet i 1996. Nå leverer Fox News årlige overskudd på over 1 milliard dollar, rundt 8,5 milliarder kroer, til eieren Rupert Murdoch (85). Derfor skulle en tro at Ailes var urørlig.

Men det begynte å gå fort nedover da TV-ankeret Gretchen Carlson (50), som frem til juni ledet nyhetssendingen som startet klokken 14.00 på dagtid, saksøkte ham 6. juli. Programmet hennes slet med lave seertall og hun hevder at Ailes tilbød henne å beholde jobben hvis hun innledet et seksuelt forhold til ham.

Gretchen Carlson var anker på Fox News frem til juni i år.

«Omfattende seksuell trakassering».

I søksmålet heter det videre at Ailes skal ha «sabotert karrieren hennes fordi hun avviste hans seksuelle tilnærmelser» og utsatte henne for «omfattende seksuell trakassering».

Søksmålet førte til at det ble iverksatt en intern granskning i Fox News. Da ramlet det flere lik ut av skapet. Rundt ti andre har nå fremmet anklager om uanstendig oppførsel fra Ailes. Mest oppsiktsvekkende er det at den som kanskje er kanalens største stjerne, Megyn Kelly, er blant dem.

Megyn Kelly hyret advokat

Kelly har ifølge blant andre The New York Times fortalt granskerne at Ailes gjentatte ganger kom med uønskede tilnærmelser mot henne, som hun avviste, tidlig i hennes Fox-karriere. Kelly oppfattet det hele som så plagsomt at hun hyret inn en advokat fordi hun fryktet hennes avslag kunne sette jobben hennes i fare.

Megyn Kelly, kanskje den største av alle Fox-stjernene, har fortalt granskere at hun også har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra Roger Ailes.

Ailes avviser alle beskyldningene mot ham. Men etter en stadig mer intens mediestorm måtte han torsdag kveld gå fra livsverket sitt. Det var Rupert Murdoch som personlig fortalte ham budskapet.

Murdoch hadde siden onsdag nektet Ailes å komme på kontoret. Frem til ny sjef er klar, tar Murdoch selv over konsernsjefjobben.

Rupert Murdoch (85) tar inntil videre selv over som konsernsjef i Fox News.

Startet som medierådgiver for Nixon og Reagan

Frem til sitt fall har Ailes hatt en bemerkelsesverdig karriere. Før han var med på å starte Fox News i 1996, hadde han i flere tiår vært en viktig politisk rådgiver. Han har blant annet vært medierådgiver for de republikanske presidentene Richard Nixon, Ronald Reagan og George H.W. Bush.

Men Ailes forlot på ingen måte politikken da han var med på å starte opp Fox. I hele sin levetid har Fox News bemerket seg med det mange mener er en salig blanding mellom uavhengig nyhetsjournalistikk og kampanjejournalistikk for konservative politiske krefter.

Ga favorittpolitikere egne TV-show

Ailes har blant annet gitt prominent plass til republikanske politikere og presidentkandidater som Rick Santorum, Newt Gingrich og Mick Huckabee. Derfor har han ved å gi dem så mye plass på luften, fremmet deres politiske karrierer.

En annen som har vært en viktig TV-personlighet på Fox er den tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin. Hun fikk sitt eget program etter at hun og John McCain tapte presidentvalget mot Barack Obama og Joe Biden i 2008.

Donald Trump er blant de mange konservative politikerne som har fått mye plass på luften av Fox News.

Den siste som har fått «breie seg» på luften i Fox, er Donald Trump. The Economist skriver fredag følgende om støtten Trump har fått av Ailes:

«Har har også hjulpet med å forme Trump til å bli en motbydelig populist. I 2011 var Trump en av de mest høylytte i heiagjengen da Fox News satte spørsmålstegn ved fødestedet til Barack Obama».

Som følge av sin sentrale rolle med å bygge opp konservative politikere, omtaler både The Washington Post og The Economist Ailes som en «kingmaker», altså en som er sentral i å utpeke ledere.

Venstrevidde kanaler banet veien for FOX

Da Fox News startet opp for 20 år siden var det en utpreget oppfatning blant republikanske velgere at alle de store TV-kanalene var venstrevidde og dermed støttespillere til Det demokratiske partiet. Denne oppfatningen var hele forretningsideen til Ailes og Murdoch, noe Murdoch ikke legger skjul på.

«Fox News har gitt en stemme til de som ble ignorert av de tradisjonelle TV-stasjonene og har vært en av de største kommersielle suksesshistoriene i det moderne medielandskapet», skrev han i en pressemelding torsdag.