Russland-skandalen blir dypere. Trumps svigersønn og flere rådgivere hadde møter med ambassadøren.

Justisminister Jeff Sessions’ samtaler med Russlands USA-ambassadør skaper nytt rabalder for president Donald Trump. Også svigersønnen har deltatt på møte med russeren.

Justisminister Jeff Sessions er i hardt vær. Torsdag kveld møtte han pressen i Washington, DC.

President Trumps Russland-skandale blir stadig dypere og mer omfattende. Justisministeren er i svært hardt vær etter at det ble kjent at han har gitt uriktige opplysinger under ed i Senatet. Jeff Sessions møtte den russiske ambassadøren Sergei Kisljak minst to ganger i fjor.

Samtidig har det kommet frem at Trumps svigersønn Jared Kushner møtte ambassadøren i desember, sammen med den påtroppende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn. Møtet foregikk i Trump Tower, og ble først rapportert i The Newyorker denne uken. Flynn måtte gå av i februar fordi han løy om kontakten med Kisljak.

Det har også kommet frem at Trumps tidligere kampanjerådgiver Carter Page møtte med Kisljak i fjor sommer, under det republikanske landsmøtet i juli.

Trekker seg fra etterforskning

Sessions kunngjorde på en hasteinnkalt pressekonferanse sent torsdag kveld at han ikke kommer til å delta i noen av granskningene omkring Russlands innblanding i presidentvalget i fjor.

Årsaken er at han er havnet i en interessekonflikt fordi det er kommet frem at Sessions – en sentral valgkamprådgiver for Donald Trump – snakket med den russiske USA-ambassadøren ved to anledninger i valgkampen.

– Jeg har bestemt meg for å trekke meg fra alle eksisterende og fremtidige undersøkelser av alle spørsmål som på noe vis er relatert til kampanjer for den amerikanske presidenten, sier Sessions.

Han presiserer at samtalene med den russiske ambassadøren ikke handlet om valgkampen.

– Jeg kan ikke huske at vi snakket om politiske spørsmål, sier justisministeren.

Justisministeren trekker seg dermed ikke fra stillingen sin, slik flere ledende demokratiske politikere har oppfordret ham til å gjøre det siste døgnet.

Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, gjorde det klart etter Sessions’ pressekonferanse at hun fortsatt krever at han går av:

Møtte Russlands ambassadør to ganger

Sessions er i hardt vær fordi han ikke opplyste Senatet om at han hadde møtt Russlands ambassadør under valgkampen.

Sessions møtte Russlands ambassadør i Washington to ganger i løpet av 2016. Under en høring i Senatet før han ble innsatt som justisminister, sa Sessions at han ikke «ikke hadde kommunisert med russerne» under valgkampen.

– Jeg møtte aldri russiske tjenestemenn for å diskutere valgkampspørsmål, sier Sessions selv.

President Donald Trump sa torsdag kveld at han har full tillit til justisministeren.

9. februar avla Jeff Sessions ed som justisminister. Visepresident Mike Pence ledet seremonien i Det ovale kontor mens Donald Trump og Mary Sessions holdt Bibelen.

Hardt press fra andre republikanere

Det var et samlet press fra demokratene og fra stadig flere republikanere som til slutt førte til at Sessions ga etter.

– Sessions bør klargjøre sine uttalelser og erklære seg inhabil, skrev Jason Chaffetz på Twitter torsdag. Chaffetz leder en komité i Representantenes hus som tilsvarer kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Senatoren Rob Portman stilte seg bak oppfordringen, skriver Washington Post.

Også Kevin McCarty, Republikanernes leder i Representantenes hus, oppfordret tilsynelatende Sessions til å erklære seg inhabil i et TV-intervju torsdag.

Senere modererte han seg og antydet at Sessions må vurdere dette selv.

Demokratene forlanger granskningskommisjon

Demokratene, og flere ledende etikkeksperter, har lenge forlangt at det skal etableres en uavhengig granskningskommisjon for å sikre at arbeidet ledes av en nøytral skikkelse.

– Vi bør ha en uavhengig etterforskning. Justisminister Jeff Sessions, som er en trofast Trump-supporter, kan ikke lede den, sa sikkerhetsekspert og Georgetown-professor Paul R. Pilar, til Aftenposten nylig.

Det var i høringer med Senatets justiskomité Jeff Sessions sa at han «ikke hadde kommunisert med russerne».

Etterforsker flere spor

Flere spor i denne saken etterforskes allerede på forskjellige nivåer:

  • FBI etterforsker forbindelsene mellom russerne og Donald Trumps organisasjon, ifølge Reuters. De ser blant annet etter finansielle transaksjoner mellom russere og selskaper med tilknytning til Trumps støttespillere.
  • FBI etterforsker også russernes innblanding i det amerikanske valget, deriblant hackingen av e-postene til demokratene, og hackingen av e-postene til Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta.
  • Forskjellige komiteer i Senatet og Representantenes hus etterforsker både innblandingen i valget, Trump-administrasjonens forbindelser til Russland og lekkasjene fra etterretningsorganisasjonene som har ført til avsløringene.
FBI-sjef James Comey leder etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske valget.

Avsløringer, påstander og rykter

President Donald Trumps forhold til Russland har vært omdiskutert helt siden han tidlig i valgkampen roste Vladimir Putin. En rekke avsløringer, påstander og rykter har gjort at mange mistenker en dypere kobling mellom Trump-administrasjonen og russerne. To av Trumps viktigste medarbeidere har allerede gått av på grunn av Russlands-forbindelsene.

Siden har beskyldningene haglet om russisk innblanding i valgkampen med lekkede e-poster. Det hele toppet seg da et privat etterretningsnotat kom ut med ubekreftede påstander om at russerne hadde noe de kunne presse Trump med. Her er noen av de sentrale hendelsene i Russlandssaken siden nyttår:

  • 14. februar 2017: The New York Times og CNN rapporterer at flere Trump-medarbeidere har hatt «jevnlig kontakt» med russiske agenter, noe som alarmerte etterretningsorganisasjonene.
  • 13. februar 2017: Presidentens sikkerhetsrådgiver Michael Flynn går av etter bare tre uker i jobben fordi han hadde løyet om et møte med ambassadør Kisljak. Flynn sier han ikke har diskutert sanksjonene mot Russland med ambassadøren. Lekkasjer fra FBIs telefonavlytting og avhør viser noe annet.
  • 11. januar 2017. En såkalt «drittpakke» mot Trump blir publisert på nettet av amerikansk Buzzfeed. Notatet inneholder påstander om at Russland har sensitiv informasjon om Donald Trump som de kan bruke til å presse ham. Rapporten ble laget av en britisk eks-spion. Ingen har klart å verifisere innholdet, og Trump avviser at det er sant.
  • 6. januar 2017. En rapport fra etterretningsorganisasjonene fastslår at Russland har vært med på å manipulere det amerikanske valget, for å ødelegge for Hillary Clinton. Det står også i rapporten at president Vladimir Putin «har utviklet en klar preferanse for Donald Trump.»
Donald Trumps daværende valgkampsjef Paul Manafort på det republikanske landsmøtet sommeren 2016.

Skulle sverte russiskfiendtlige ukrainere

Den gryende Russlands-skandalen begynte allerede i valgkampen i fjor, med Trumps valgkampsjef med Paul Manafort.

I fjor sommer ble det kjent at han og en annen medarbeider hadde tette, økonomiske bånd til det avsatte russiskvennlige styret i Ukraina. Hensikten med virksomheten skal ha vært å tegne et positivt bilde av de den gang russiskvennlige Ukraina-myndighetene i den amerikanske opinionen.

Samtidig skulle den vestligvennlige, fengslede ekspresident Julia Timosjenko svertes.

Også USAs utenriksminister, Rex Tillerson, har en Russlandsforbindelse. Han fikk den russiske «Ordenen for vennskap» av Putin i 2013. Han ledet da oljeselskapet Exxon Mobils virksomhet i landet. Trump-talskvinne Kellyanne Conway har sagt følgende om Tillerson og Putin: «Det er ikke slik at de to henger sammen på nabolagsbaren og heller nedpå vodka sammen. De er ikke nære venner, men forholder seg til hverandre gjennom forretningsinteresser.»

Donald Trump arrangerte i 2013 Miss Universe-konkurransen i Moskva sammen med den russiske milliardæren Emin Agalarov.

Trump arrangerte Miss Universe i Moskva

Donald Trump har selv hatt flere forretningsmessige forbindelser til Russland. Men omfanget er ikke veldig stort, noe som kan tyde på at det er lite hold i påstander om at russerne har gitt forretningsmannen Trump særfordeler.

Her er noen av de kjente båndene:

  • I 2013 arrangerte Trump Miss Universe-konkurransen i Moskva sammen med en russisk milliardær.
  • I 2008 solgte han et herskapshus i samme område som sitt eget landsted til en russer for 95 millioner dollar.
  • Samme år sa Donald Trump jr. om Trump-selskapets eiendomsvirksomhet at «det strømmer inn mye penger fra Russland», men dette ble ikke konkretisert nærmere.
  • Et fremstøt for å bygge et Trump-tårn i Moskva havarerte.
  • En annen satsing på å selge kostbar Trump-vodka i Russland ble også en fiasko.