Verden

Varmerekord i Antarktis – som en vårdag ved Middelhavet

Verdens meteorologiorganisasjon har i en rapport kunngjort varmerekorden for Antarktis: 17,5 grader.

To pingviner hygger seg på toppen av en isblokk en solfylt dag øst i Antarktis.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Det er FNs organ innen meteorologi, WMO, som i en rapport har kunngjort temperaturrekorder for den antarktiske regionen. Dette er en del av et kontinuerlig arbeid med å dokumentere ekstreme vær- og klimaforhold verden rundt.

Fønvind varmet forskere

Den varmeste målte temperaturen på det antarktiske kontinentet er 17,5 varmegrader. Det ble målt på den argentinske forskningsbasen Esperanza i mars 2015. Den ligger nord på den antarktiske halvøy. Da var forholdene, på grunn av fønvind, omtrent som på en fin vårdag i varmere strøk av verden. I det samme området er det i disse dager rundt 5–6 minusgrader, ifølge Yr.

7,9 minus også rekord

I høyden på det kalde, forblåste kontinentet er varmerekorden noe mer som en frisk vinterdag i Tromsø. På platået over 2500 meter er 7,9 minusgrader den foreløpige varmerekorden. Den ble målt på værstasjonen D80 i romjulen 1989. På sørpolspunktet ligger for øvrig sommertemperaturen i disse dager på rundt 38 minus.

Verdens kulderekord er da også satt på dette kontinentet som er ca. dobbelt så stort som Australia. I juli 1983 ble det målt minus 89,2 grader ved Vostok-stasjonen.

Kan ha vært varmere og kaldere

Ifølge rapporten er det mulig – og også sannsynlig – at det kan ha vært både varmere og kaldere i Antarktis. Rekordene er fastsatt på grunnlag av temperaturer som er målt med stor presisjon.

– Dårlig dekket

– Antarktis og Arktis er dårlig dekket innen værobservasjoner og –varsler selv om begge er vesentlige for klimaet, havstrømmer og for økning i havnivåene. En verifisering av maks- og minimumstemperaturer hjelper oss å gi et bilde av klimaet i en av Jordens siste utposter, sier Michael Sparrow, polarekspert i WMO, i en kommentar til rapporten.

– Isbreer på retur

Den antarktiske regionen defineres som alt land og is sør før den 60. breddegrad. Med en så vid definisjon av Antarktis har den britiske forskningsstasjonen på Signy-øya varmerekorden med 19,8 plussgrader satt 30. januar 1982.

Ifølge rapporten stiger temperaturen på den antarktiske halvøy raskere enn de fleste andre steder på kloden – med nesten tre grader på 50 år. Dette er en landtunge som strekker seg opp mot Sør-Amerika. Isbreene her trekker seg tilbake i økende hastighet, påpeker WMO.

Les mer om

  1. Klima
  2. Klimaendringer
  3. Vær