Zuckerberg innrømmer at bildesensuren var en feil

Kritikken etter sensureringen av Vietnam-bildet fikk Facebook-sjefen til å innse at det sosiale mediet må endres.

Ett sett med regler for alle verdens Facebook-medlemmer er ineffektivt, har grunnlegger Mark Zuckerberg lært av striden om bildesensur.

Mark Zuckerberg publiserte torsdag et 5500 ord langt manifest, der han tar til orde for å restarte globalisering. I manifestet tar han opp sensureringen av det berømte napalmbildet, som førte til kritikkstorm fra blant andre Erna Solberg og sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen i fjor høst.

I manifestet rettferdiggjør Facebook-sjefen sensuren, fordi selskapets retningslinjer for innhold ikke tillot nakenbilder av barn. Men selskapet måtte snu etter den kraftige kritikken.

– Men vi har nå tilpasset våre standarder for å tillate historisk viktig innhold, som bildet fra Vietnam, skriver han i sitt manifest.

Zuckerberg sier at striden rundt billedsensuren for et halvt år siden fikk ham til å innse hvor ineffektive Facebooks retningslinjer var på en global skala, siden kulturelle normer varierer stort mellom land og regioner.

  • Se Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansens kritikk mot Facebook-sjefen:

Vil basere seg mer på lokale lover

Derfor mener Zuckerberg at det sosiale mediet må utvikle seg til et sted der brukerne skal kunne velge sine egne innholdsstandarder basert på lokale lover og preferanser.

– Jeg tror ikke vi, som sitter her i California, er best plassert til å vite hva normene i ulike samfunn rundt om i verden burde være, sier Facebook-sjefen i et intervju med New York Times.

– Vi trenger å utvikle oss mot et system med mer lokal styring.

Facebook-sjefen understreker at i et samfunn med nesten to milliarder mennesker, er det lite gjennomførbart å ha ett enkelt sett med retningslinjer som styrer alle.

– Bildesensuren var en feil

I et intervju med BBC innrømmer Zuckerberg at sensureringen var en feil.

– Jeg reflekterer rundt feil vi syns vi har gjort, som å ta ned Vietnam-bildet. I ettertid kan man forstå hvorfor vi gjorde det – alle nakenbilder av barn kommer til å bli tatt ned umiddelbart, det har vært i Facebooks retningslinjer siden begynnelsen, sier han til BBC.

Men Facebook-grunnleggeren mener at nå som folk deler flere nyheter, vil de også ha tilgang til å lese og dele nyhetsverdig innhold som kan være støtende.

– Jeg tror standardene må endres og være mer fleksible. Det er derfor vi fokuserer på å gi verktøy og den stemmen direkte til folket.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen mener at regionale filtere på Facebook er en utvikling i riktig retning: – Kulturen for nakenhet er annerledes i Norden enn i Afghanistan, sier Hansen.

– Veldig bra at han tar mer ansvar

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, er positiv til Zuckerbergs uttalelser. Han påpeker at Facebook er under et enormt press etter debatten om hvordan selskapet påvirket valget i USA. Dette mener sjefredaktøren at kan være grunnen til Zuckerbergs nye retning.

– Det er veldig bra at han tar mye større ansvar. Akkurat det var min hovedagenda i denne debatten, sier Hansen.

– Facebook ikke er et nøytralt teknologiselskap, men redigerer kanskje den viktigste informasjonsstrømmen i verden, gjennom sine valg og algoritmer.

Sjefredaktøren er spesielt fornøyd med at debatten han startet har skapt endring hos et av verdens største selskaper.

– Zuckerberg kaller den debatten vi startet et «key moment», som gjorde at han forsto at modellen deres ikke var skalérbar til hele verden. Det viser at Aftenposten kan sette dagsorden internasjonalt.