Verden

Tyrkias president Erdogan vil drive valgkamp i Tyskland, men møter motbør. Da trekker han nazikortet og truer med opprør.

– Dette er som i nazitiden, sa president Erdogan etter at hans ministre ikke fikk tale på folkemøter i Tyskland. Konflikten mellom Ankara og Berlin akselererer.

Tysklands kansler Angela Merkel møtte president Erdogan i Ankara 2. februar. Forholdet mellom de to landene er på et lavmål.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

Skal Tyrkias president få mye mer makt? Det skal tyrkerne skal svare på i en folkeavstemning den 16. april.

Tyskland er faktisk Tyrkias fjerde største valgdistrikt med 1,4 millioner stemmeberettigede. Derfor er det viktig for tyrkiske myndigheter å føre valgkamp her.

Men det har tyske lokalmyndigheter så langt stoppet. Tre tyrkiske statsråder er blitt nektet å holde folkemøter i løpet av de siste dagene.

Skylder på dårlig brannsikkerhet

Det nyeste hinderet står Hamburg for: Utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skulle snakket på et møte der tirsdag 7. mars, men bydelen Hamburg-Mitte avlyste arrangementet dagen før. Årsaken oppgis til å være for dårlig brannsikkerhet. Arrangørene leter etter et nytt lokale.

– Jeg kommer, ingen kan hindre meg, sier Çavusoglu ifølge avisen Die Welt.

Da utenriksministeren tirsdag kom til Hamburg, holdt han en tale fra balkongen til den tyrkiske generalkonsulentens residens.

– Vær så snill, ikke belær oss om menneskerettigheter og demokrati. Tyskland må ikke blande seg i våre valg og vår folkeavstemning,.sa utenriksminister Cavusoglu.

Den samme holdningen har Erdogan uttrykt:

– Hvis jeg vil, kommer jeg i morgen. Jeg kommer, og hvis dere ikke slipper meg inn eller ikke lar meg tale, da lager jeg et opprør, sa presidenten ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu søndag.

Bare noen timer før sa han dette under et folkemøte i Istanbul:

– Dette er ikke annet enn det som ble gjort i nazi-tiden.

På tredje forsøk lyktes næringsminister Nihat Zeybekci å finne et sted å snakke til tyrkiske velgere i Köln.

Çavusoglu er den tredje tyrkiske ministeren som på få dager hindres i å opptre i Tyskland. Først nektet landsbyen Gaggenau i Baden-Württemberg justisministeren å tale der «av organisatoriske grunner», skriver Der Spiegel.

Deretter hindret byen Köln to møter der næringsminister Nihat Zeybekci skulle tale, men han fant likevel et tredje sted og holdt sin tale lørdag kveld.

– Situasjonen er svært alvorlig

Forholdet mellom de to landene har lenge vært anspent. Denne gangen akselererte konfliktnivået etter at korrespondenten til den tyske avisen Die Welt Deniz Yucel ble fengslet i Tyrkia.

Det har vært mange demonstrasjoner i flere byer etter at avisen Die Welts korrespondent Deniz Yucel ble arrestert i Tyrkia. Yucel har dobbelt statsborgerskap, noe som gjør det vanskeligere for den tyske regjeringen å hjelpe ham.

– Konflikten mellom Tyrkia og Tyskland er svært alvorlig, men ikke på grunn av retorikken, sier Josef Janning, leder for Berlin-kontoret til tenketanken ECFR (European Council on Foreign Relations).

– Hovedproblemet er de politiske forandringene i Tyrkia og hvordan landet vender seg bort fra Europa.

Siden 2001 har Tyrkia og EU hatt en partnerskapsavtale, og Tyrkias ønske om et mulig fremtidig EU-medlemskap har gitt EU innflytelse over utviklingen i landet.

– Men nå innser regjeringen i Berlin at de bare har dette pressmiddelet så lenge det betyr noe for Tyrkia å være tilknyttet Europa. På den annen side trenger EU flyktningavtalen med Tyrkia, sier Janning.

– Vurderer den tyske regjeringen at det er en reell fare at Erdogan plutselig skulle slippe taket og sende flyktninger nordover?

– Ja, de ser en reell fare. EUs yttergrenser fungerer ikke. Hvis Tyskland måtte ta imot tre millioner syriske flyktninger, ville situasjonen bli ustabil. Men tyske borgere skjønner ikke at Tyrkia faktisk har tatt på seg en stor byrde. De tar også relativt godt vare på flyktningene, sammenlignet med for eksempel Libanon, sier Janning.

Merkel anklages for å la seg presse

Flyktningkrisen, krigen i Syria og kampen mot IS nevnes som tre grunner til at den tyske kansleren Angela Merkel vil holde seg inne med Tyrkia og president Erdogan. Hun svarte ikke akkurat med samme mynt da hun kommenterte nazi-anklagene: – Slike malplasserte ytringer kan man egentlig slett ikke på alvor kommentere, sa kansler Angela Merkel mandag kveld. Hun gjentok også at den tyske regjeringen skal gjøre alt de kan for å få Deniz Yucel frigitt.

  • Kvinner bør tjene mindre fordi de er svakere og mindre intelligente, mener polsk EU-politiker. Nå etterforskes han for uttalelsene.

– Hvor vanskelig er dette for Angela Merkel? Hun stiller selv til valg i september?

– Det er svært vanskelig. Hver dag anklages hun for å la seg presse av tyrkerne, sier Janning. – Dette er en politisk kraftprøve.

Janning mener at strategien med å ikke la seg provosere er den riktige. Ved å ikke akseptere Erdogans utfordring unngår Merkel å spille hans spill.

Realpolitikk

Men han påpeker også det er vanskelig å forklare den tyske offentligheten at det er i tysk egeninteresse å ikke reagere. – Merkel må forklare folk hvordan realpolitikk fungerer, og det er ingen ønskesituasjon, sier Janning.

Det gullfargede hovedkontoret til Springer-konsernet som eier avisen Die Welt viser sitt engasjement for den arresterte korrespondenten Deniz Yucel.

Ingen av de store partiene i Tyskland er tilhengere av å nekte utenlandske politikere å snakke på politiske møter. I Nederland har derimot regjeringen nektet tyrkiske ministre å føre valgkamp.

I stedet avgjør tysk lokalbyråkrati saken. Alle må nemlig søke om å få holde arrangementer, og når lokale myndigheter sier at sikkerheten ikke er god nok, da må planene legges på is.

– Og selvsagt er disse avslagene til tyrkiske ministre politisk motivert. De fleste her misliker folkeavstemningen, og gjør det de kan for å stoppe den, sier Janning – som tror at også mange toppolitikere liker avslagene, selv om de ikke kan si det høyt.

Problemstillingen er heller ikke ny. I fjor sommer ble Erdogan nektet å tale direkte til sine tilhengere i Köln. Nærmere 40.000 svarte med en protestdemonstrasjon i byen.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Tyskland
  3. Angela Merkel
  4. Recep Tayyip Erdogan