Verden

Putins mektige PR-sjef anklages for «trumpomani». Trump utløser krangel i Kreml

MOSKVA (Aftenposten): Russlands mektigste menn fyker i tottene på hverandre i et overraskende bittert oppgjør om Donald Trump.

Dmitrij Kiselov er den mektigste mannen i Putins TV-apparat. Nå anklages han for å være «trumpofil» av Kremls nasjonalistiske støttegrupper. Foto: Skjermdump fra Russia 1

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

En mildt sagt uvanlig scene utspilte seg nylig foran kontorene til Putins mektige propagandaorgan Russia Today:

– Nei til Trump-kulten i våre medier, ropte Putin-vennlige nasjonalister og veivet med de sort-oransje flagg som er symbolet på Putins russiske nasjonalisme.

Nasjonalistene raste mot Kremls sjefpropagandist Dmitrij Kiselov og anklaget han for å være Trumps løpegutt.

– Kiselov er en trumpoman, sa sjefen for Nasjonal Frigjøringsbevegelse NOD, og anklaget TV-sjefen for å «konspirere mot Putin».

Nasjonalister demonstrerer utenfor Putins TV-kanal Russia Today. De anklager de Kreml-kontrollerte TV-kanalene for å være altfor pro-Trump. Foto: Russia 1

Russlands groteske TV-sirkus

I forrige uke svingte Putins TV-sjef Kiselov pisken mot noen av Russlands mektigste nasjonalister, blant annet den ultrakonservative Vitalij Milonov som har gjort lynkarrière i Putins parti «Forente Russland ved å skjelle ut homofile og «menn i bark overkropp».

– Stupide. Groteske. Tilbakestående. Et reisende sirkus, var uttrykkene Kiselov brukte.

Vanligvis er det Vesten, homofile, EU, NATO og USA som skjelles ut av Kremls TV-sjef, som har gjort nyhetssendingene til et kontinuerlig PR-show for Putin.

Kiselov har tidligere truet med at USA kan bli lagt i aske av russiske atomvåpen. Han sammenlignet i høst Barack Obama med en apekatt.

President Vladimir Putin feirer dagen for «Forsvarerne av Fedrelandet» 23. februar foran Kreml. Nå har det brutt ut full krangel mellom Putins propagandasjef og Putins nasjonalistsjef. Foto: Ivan Sekretarev / TT / NTB scanpix

Hat og fiendtlighet i Putins maktelite

Helt siden Russland annekterte Krim i 2014, har en storallianse mellom mer moderate grupper og radikale nasjonalister sikret Putin opptil 86 prosent oppslutning.

Den såkalte «Krim-konsensusen» bidro til at en rekke ulike miljøer stilte seg bak Putin i en «patriotisk front». Samlingspunktet var annektering av Krim, krigen i Ukraina og kritikk av Vesten, EU, NATO og USA.

Nasjonalistene og Nasjonal frigjøringsbevegelse NOD har fått masse penger, plasser i parlamentet og omfattende medieomtale.

Men utover det er det dyp splittelse og sterk uenighet om økonomisk politikk og veien videre for Russland.

Nasjonalistene har stått bak en rekke angrep på kunstutstillinger, teatre, medier og opposisjonelle. De definerer det som sin oppgave å «rense Russland for forrædere».

I høst kastet nasjonalistene urin på det de mente var «avskyelige nakenbilder» under en utstilling i Moskva.

Før jul sørget nasjonalistene for at Ivan den grusomme gjorde comeback som Russlands største helt.

– Stupide. Groteske. Tilbakestående. Et reisende sirkus. Det var noen av uttrykkene som Putins PR-sjef Dmitrij Kiselov brukte om russiske nasjonalister og ultraortodokse. Foto: Russia 1

Propagandasjefens oppgjør med nasjonalistene

Kiselov slo kraftig tilbake mot nasjonalistene på sitt ukentlige TV-program «Vesti Nedjeli» på Russlands største fjernsynskanal.

De russiske nasjonalistene har utgjort en viktig del av president Vladimir Putins høye popularitet.

Samtidig har de fått en rekke nye posisjoner.

Slik beskrev TV-sjefen de russiske nasjonalistene, som frem til nå har vært en viktig allierte.

Han refset også flere av de nye ultrakonservative politikerne i Dumaen som Vitalij Milonov og organisasjonen «Offiserer i Russland».

– Debatten har et notorisk lavt og vulgært nivå, sa Kiselov.

Putins TV-sjef Dmitrij Kiselov saksøkes av Kremls nasjonalistiske støttespillere for å fornærme russiske nasjonalister. Foto: Russia 1.

Slaget mellom patriotene er i gang

Konflikten innen Putins «storkoalisjon» tilspisset seg ytterligere mandag.

Da innkalte Duma-representanten og nasjonalistlederen Jevgenij Fjodorov til pressekonferanse gjennom sitt eget nyhetsbyrå.

Her anklaget han Putins TV-sjef for å være en løgner.

– Vi har titalls millioner bak oss over hele landet. Enten må mediene fortelle sannheten som Kiselov nekter, eller så fortsetter de å lyve, sa Fedorov.

– Dagens TV er Svanesjøen. Søppel, sa Fedorov.

Hva slags TV nasjonalistene ønsker seg, er den ultranasjonalistiske kanalen Tsargrad et godt eksempel på. Her hylles militarisme, Putin og Kirken. En krig mot Vesten, NATO og Ukraina fremstilles nærmest uunngåelig og en guddommelig plikt.

Hvor går Russland videre nå? Ulike grupper i Putins nærmeste maktelite krangler offentlig – så fillene fyker. Foto: Ivan Sekretarev / TT / NTB scanpix

Hvorfor går Putins allierte i strupen på hverandre?

Den bitre konflikten kan tolkes som starten på en viktig strid om hvor Putins regime skal gå videre:

1. Kiselov har i årevis styrt Kremls propagandamaskin etter Putins ønske. De færreste tror at han ville våget å kritisere nasjonalistene uten Kremls støtte. Det kan tyde på at Putin er så sikker på sin popularitet at han ikke lenger trenger de ultranasjonalistiske gruppene.

2. Mange målinger viser at russere flest nå er mest opptatt av økonomi, stabilitet og bedre levekår. Putins nye stabssjef Sergei Kirijenko har gitt flere signaler om at Kreml ønsker å moderere kursen noe.

3. En helt annen forklaring er at nasjonalistene føler seg så sterke at de kan gå løs også på Putins nærmeste støttespillere og anklage dem for å være «amerikanske konspiratører».

– Den radikale fløyen har fått føle suksessen, og ønsker mer, mener avisen Kommersant.

– Slaget mellom patriotene er i gang.

Les mer om

  1. Russland
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. TV