Hun hadde for lave hæler og ble sendt hjem uten lønn

Nicola Thorpe ble fortalt at skohælene hennes var for lave. En parlamentskomité undersøkte kleskodekser i britiske bedrifter og ble rystet over hva de fant.

Nicola Thorpe ledet an mot kjønnsdiskriminerende klesregler i arbeidslivet. Denne uken fikk hun saken sin drøftet i en høring i det britiske parlamentet.

En dag i desember 2015 kom Nicola Thorpe til revisjonsfirmaet PwCs kontorer i Embankment i London. Hun skulle vikariere som resepsjonist, utleid fra vikarbyrået Portico. Byrået ga henne imidlertid beskjed om at de pene skoene hennes ikke holdt mål – bokstavelig talt. Portico krevde hælhøyde på 5–10 centimeter. Da hun nektet å kjøpe seg nye sko, ble hun sendt hjem uten lønn.

152.000 underskrifter

Thorpe startet en offisiell underskriftskampanje rettet mot det britiske parlamentet. Hun ville gjøre det ulovlig for bedrifter å kreve at kvinner bruker høye hæler på jobb. 152.000 underskrev. Det var bare ett problem med kravet: Det er allerede ulovlig.

Gransket problemstillingen

Parlamentskomiteen som behandler slike anmodninger fra folk, bestemte seg derfor for å undersøke omfanget av problemet nærmere. De fikk høre mange historier som sjokkerte dem.

Ruth Campion jobbet i kabinen for British Airways. Hun sa at selskapets krav til høye hæler og sminke gjorde at hun følte seg som en prostituert. Hun fortalte komiteen at passasjerer merket seg navneskilt og sporet opp flyvertinnene på sosiale medier etter reisen, og at de hele tiden forsøkte å finne ut på hvilket hotell de kabinansatte bodde.

– Knepp opp blusen før jul

Emma Birkett, som hadde jobbet i butikk, fortalte at en leder – en kvinnelig leder – hadde oppfordret henne og hennes kolleger til å gå i kortere skjørt og kneppe opp blusene litt i tiden før jul. Da var det nemlig flere mannlige kunder i butikken.

– Vi ble oppfordret til å gjøre dette og flørte litt for å oppmuntre de mannlige kundene til å bruke litt mer. Det var uttalt fra ledelsen, men selvsagt ikke fra selskapets side, sa Birkett.

Da hun stilte spørsmål ved kleskodeksen og krav om høye hæler, fikk hun til svar at «hun ville ha godt med tid til å hvile føttene om hun var arbeidsløs».

– Når du virkelig trenger jobben, må du veie hvor mye spetakkel du synes det er verdt å skape, sa hun.

Bleket og farget hår

En annen kvinne berettet om noe lignende.

– For ca. to år siden forsøkte alle jentene jeg jobber sammen med, å snakke med sjefene og personalavdelingen om å gå med lave sko. Vi ble fortalt at hvis vi ikke ville gå med hæler, var dette kanskje ikke arbeidsplassen for oss, fortalte hun.

Andre kvinner har fortalt om at de fikk beskjed om å bleke håret. I klesreglementer gikk det frem at hvis man farget håret, måtte det holdes ved like slik at dette ikke syntes ved røttene.

Nicola Thorpe hadde lave, svarte sko på seg, som her, den dagen hun ble bedt om å kjøpe seg sko med høyere hæler.

Hvor tykke strømpebukser?

Kleskodeksen i vikarbyrået der Thorpe hadde jobbet, inneholdt krav om bruk av leppestift, mascara og øyenskygge. Det var detaljerte regler om akseptable fargenyanser for neglelakk og om hvor tynne strømpebuksene skulle være.

Vondt etter drøyt en time

Rapporten sier endel om helseproblemer forbundet med høye hæler og viser til at kvinner i gjennomsnitt klager over smerter etter 1 time 6 minutter og 48 sekunder med slike sko. En femtedel sliter allerede etter ti minutter, ifølge College of Podiatry.

Vikarbyrå laget nye regler

Denne uken fikk Nicola Thorpe saken sin drøftet under en høring i parlamentet. Komitéleder Helen Jones roste vikarbyrået Portico for å ha laget helt nye klesregler. Nå skal sko være svarte, rene, nypusset og i god stand. Sminke, hvis det brukes, skal være diskret.

– Tvilsomme 1970-tallsdiktater

Statssekretær for likestillingssaker, Caroline Dinenage, sa i høringen at regjeringen ikke tolererer noen form for diskriminering og at debatten kom på et passende tidspunkt – samme uke som den internasjonale kvinnedagen.

– Slike klesregler har eksistert under radaren, og kvinner har godtatt det «fordi det er slik ting er». Hvorvidt kvinner vil bruke høye hæler, må være opp til dem selv, ikke et eller annet utdatert, tvilsomt 1970-tallsdiktat på arbeidsplassen, sa hun.

Regjeringen vil senere denne måneden komme med en plan for å følge opp rapporten. Parlamentskomiteen ønsker seg strengere lovgivning, mer effektive sanksjoner – som høye bøter – og en kampanje rettet mot aktuelle bransjer.

Smått med saker i Norge

Hos det norske Likestillings- og diskrimineringsombudet får Aftenposten opplyst at dette først vil være en sak for dem hvis kravet om antrekk er slik at det faktisk fører til seksuell trakassering. Slike saker er det forsvinnende lite av.

Leder for Arbeidstilsynets svartjeneste, Birgit Espejord Jensen, sier heller ikke de har stor pågang med spørsmål eller klager på kjønnsdiskriminerende kleskodekser. Det hender det er forespørsler om religiøse hodeplagg og om tatoveringer eller piercinger.

– Arbeidsgiver har styringsrett og kan ha regler om bekledning. Dette må likevel ha en saklig begrunnelse og ikke bare være fordi arbeidsgiver har lyst, sier hun.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.