Verden

Han kalte fengselet «konsentrasjonsleir», og lot fanger sitte bundet til de døde. I natt ble han benådet av Trump.

NEW YORK (Aftenposten): President Donald Trump benådet fredag Joe Arpaio fra Arizona, USAs mest kontroversielle sheriff.

Joe Arpaio kalte seg selv «Amerikas tøffeste sheriff». Han opptrådte i valgkampen til støtte for Donald Trump.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

President Donald Trump benådet fredag kveld den svært kontroversielle tidligere sheriffen Joe Arpaio fra Arizona.

«Sheriff Joe Arpaio er 85 år gammel, og etter mer enn 50 års beundringsverdig tjeneste for vår nasjon, er han en verdig kandidat for presidentbenådning», skrev Det hvite hus i en kunngjøring.

Arpaio takket Trump på Twitter, og kalte saken mot seg «en politisk heksejakt».

Men for den delen av USA som har vært opprørt av presidentens reaksjon på Charlottesville, vil dette være nok en rød klut.

Arpaio kaller seg selv «Amerikas tøffeste sheriff» og har drevet fengsel og politivirksomhet med metoder som har vakt oppsikt. Mange har anklaget ham for rasisme. Dette var også bakgrunnen for rettssaken mot ham.

Menneskerettighetsgrupper, deriblant Amnesty International, har lenge anklaget sheriffen for å holde fanger, mange av dem ulovlige innvandrere, under umenneskelige forhold.

I sheriff Arpaios fengsel hadde fangene stripete drakter og rosa undertøy. De ble ved flere anledninger tvunget til å marsjere gjennom byen i lenker.

Nektet å adlyde dommer

Arpaio ble kjent skyldig i forakt for retten tidligere i år. Straffeutmålingen skulle etter planen skje i oktober.

Sheriffen har i lang tid latt politipatruljer i Maricopa County, som inneholder storbyen Phoenix, stanse personer de mistenkte for å være ulovlige immigranter på bakgrunn av etnisitet. En dommer beordret sheriffen om å stanse denne praksisen, men sheriffen ignorerte rettens kjennelse.

Trump hintet om at han kanskje ville komme med en benådning på et arrangement for sine supportere i Arizona denne uken.

– Han burde ha hatt en jury, men jeg skal komme med en spådom: Han kommer til å klare seg fint. Men jeg vil ikke gjøre det i kveld, for jeg vil ikke skape kontrovers, sa Trump.

Benådningen ble kunngjort fredag kveld mens en styrke 4-orkan raste i Texas. Men reaksjonene lot ikke vente på seg, spesielt i Arpaios hjemstat.

Bokseren Mike Tyson satt i en periode i fengselet til Joe Arpaio.

Kalte fengsel «konsentrasjonsleir»

Avisen The Phoenix New Times minnet i en rekke twitterledninger om noen av de mest kontroversielle tingene sheriffen har gjort de siste 30 årene:

 • Han satt opp en teltleir omringet av et elektrisk gjerde i Arizonas glovarme ørken. Her huset han ulovlige innvandrere.
 • Han kalte selv fengselet for en «konsentrasjonsleir».
 • Han tillot fangene å bli bundet fast i stoler som gjorde at flere av dem døde. En av dem, Scott Norberg, ble skutt 21 ganger med en såkalt «stun gun», et elektrosjokkvåpen som gir elektrisk støt, før han ble bundet fast.
 • Han har ved flere anledninger tvunget innsatte til å marsjere gjennom byen i lenker.
 • Han anklaget president Barack Obama for å ikke være født i USA, noe Donald Trump også brukte mye ressurser på. Arpaio sendte blant annet en betjent for skattebetalernes penger til Hawaii for å lete etter Barack Obamas fødselsattest.

Respekt for loven

Senator John McCain, Trumps partifelle som er blitt en av de skarpeste kritikerne av presidenten, var ikke nådig i sin dom over benådningen.

«Presidenten har rett til å gjøre denne benådningen, men å gjøre det på dette tidspunktet, undergraver hans påstand om å ha respekt for loven, siden Sheriff Arpaio ikke har vist noen som helst anger for sine handlinger», skriver McCain i sin uttalelse.

Organisasjoner for innvandrere og latinobefolkningen er rasende over beslutningen.

– Det er helt utrolig at en president kan gjøre dette – bare ignorere lokalsamfunnet og det juridiske systemet, sa Petra Falcon, lederen av organisasjonen Promise Arizona, som jobber for spansktalendes rettigheter.

Les mer om

 1. Arizona
 2. Donald Trump
 3. Det hvite hus
 4. USA