90 arrestert i Gouda for protest mot Svarte-Petter og Julenissen

Nederlandsk politi arresterte lørdag 90 personer etter at den tradisjonelle åpningen av julefeiringen utløste demonstrasjoner.

afp000800076-s8IXW8Vman.jpg

Demonstrantene protesterer mot den nederlandske og belgiske versjonen av julenissen medhjelper kalt Svarte Petter — Swarte Piet. Nissens assistent er malt med skokrem i ansiktet og har gjerne store, røde lepper og sort parykk.

Fikk bøter på 1800 kroner

De siste årene har protestene mot skikkelsen økt i omfang fra dem som mener han er en rasistisk figur, melder nyhetsbyrået AP. Lørdag ble en rekke demonstranter i byen Gouda - kjent for sin ost - arrestert ved den historiske markedsplassen. 60 ble pågrepet fordi de demonstrerte utenfor det området der politiet hadde gitt tillatelse. 30 ble tatt fordi de havnet i klammeri med politiet. Demonstrantene fkk bøter på 220 euro - ca. 1800 kroner.

Åpningen av feiringen av Sinterklaas og Svarte-Petter går på rundgang, og i år var det Goudas tur. Sinterklaas er en nisseskikkelse som bygger på historien om en spansk biskop.

Statsminister: Trist

Demonstranter havnet i håndgemeng med politiet mens barna i opptoget sang i bakgrunnen og så det hele.

— Svært, svært trist, sier statsminister Mark Rutte til TV-kanalen NOS. - Alle kan være med i debatten og vi kan drøfte Svarte Petters farge i det uendelige, men man burde ikke ødelegge en barnefest på denne måten, sier han.

Oste-Pettere og Hvite-Pettere

De lokale myndighetene i Gouda hadde egentlig lagt opp til forsoning. I opptoget var det derfor også med Oste-Pettere og Småkake-Pettere og Hvite-Pettere sammen med Sinterklaas - alias Julenissen. Og på nederlandsk barne-TV hadde de denne uken også Hvite-Pettere. I diskusjonen om Swarte Piet sier noen at figuren bygger på personer av afrikansk opphav, mens andre mener han er blitt sotete i fjeset av å klatre i skorsteiner med presanger.

Gouda-ordfører Milo Schoenmaker sa til nettstedet nu.nl at han var skuffet over konfrontasjonene.

Nissens assistent er malt med skokrem i ansiktet og har gjerne store, røde lepper og sort, krøllete parykk.

I den belgiske byen Sint-Niklaas er feiringen spesielt viktig. Titusener av barn er ventet til feiring søndag i helgenens egen hjemby. Ap har snakket med Wouter Van Bellingen, som vokste opp som en svart gutt i nettopp Sint-Niklaas. Han husker hvordan andre unger pekte på ham og ropte: Se, der er Svarte-Petter.— Unger kan være brutale. Jeg svarte alltid: Se, der er Hvite-Petter. Jeg hadde alltid et svar, forteller han.

Er blitt mer munter med årene

Svarte-Petter har utviklet seg. For noen år siden var han mer skremmende og han skulle liksom rise uskikkelige barn til lydighet. Nå er han mer munter og dete gjort ham enda mer populær enn før.

— De siste årene har han vært like populær som nissen, sier Raf Rumes, sekretær i Sinterklaas-lauget i Flandern til AP.

Betent debatt

Men forsøkene på å forandre ham, har ikke svekket frontene for og mot Svarte-Petter i Nederland der den politiske debatten om innvandring og integrering har vært betent i årevis. Innvandringskritiske Geert Wilders' parti har foreslått å lovfeste at skikkelsen skal være svart.

I fjor støttet over 2 millioner en Facebook-side for å beholde Svarte-Petter uforandret - det er nesten en åttendedel av befolkningen.

Feires frem til 6. desember

Wouter Van Bellingen i Sint-Niklaas minner imidlertid at demokrati ikke alltid er det samme som flertallets rett.

— Det handler om flertallets vilje og mindretallets rettigheter. Som majoritet må man være folsom og vise empati for det som er sårende for en minoritet, sier han.

Han synes det er på høy tid å bli kvitt skikkelsen.

Statsminister Rutte sa tidligere i uken til reportere at han personlig mener Petter godt kan forbli svart.

— Men dette er en sak for samfunnet, ikke politikken. Som dere vet er jeg imot en stor stat, sa han ifølge Reuters.

Feiringen av Svarte-Petter og Sinterklaas foregår frem til 6.desember. Mange nederlandske barn venter nå spent på å få gaver av Svarte-Petter i tiden fremover, omtrent som ved julekalendre for norske barn.

Les også: